17 تا 30 درصد از قیمت سکه ناپدید شد
دلار ۱۲ تومان گران شد
تورم در فروردین به 1/19درصد رسید.

دنیای‌اقتصاد - بهای انواع سکه بهار آزادی در بازار داخلی از نیمه اسفند ماه سال گذشته تاکنون سیر نزولی خود را حفظ کرده و هم‌راستا با کاهش ۸/۱۲ درصدی بهای هر اونس طلا در بازارهای جهانی با افت شدید قیمت همراه بوده است.
اما آنچه که در این میان جالب توجه است، این است که افت قیمت انواع سکه بهار آزادی به مراتب بیشتر از نرخ کاهش قیمت جهانی طلا است. ارزش هر اونس طلا برای تحویل فوری در نیمه اسفند ماه تقریبا 982 دلار بوده است که نسبت به روز گذشته با 8/12 درصد و کاهش 126 دلاری به سطح 856 دلار افت کرده است. در این مدت سکه بهار آزادی (تصویر امام) از نرخ عرضه 242 هزار تومان به نرخ فروش 200 هزار تومان و حتی کمتر رسیده که ضمن افت 42 هزار تومانی آن حکایت از کاهش 35/17 درصدی دارد. در همین مدت سکه طرح قدیم با 50 هزار تومان کاهش از قیمت فروش 290 هزار تومان به 240 هزار تومان و حتی کمتر کاهش یافته که نشان از افت 24/17 درصدی قیمت‌ها دارد. از 15 روز مانده به عید نوروز تاکنون نیم سکه 4/18 درصد از ارزش خود را در بازار از دست داده است. افت 23 هزار تومانی قیمت، بهای آن را از 125 هزار تومان به 102 هزار تومان رسانده است. اما بیشترین افت قیمت مربوط به ربع سکه بوده است. قیمت ربع سکه در این دوره 2 ماهه از 75 هزار تومان به 52 هزار تومان رسیده که ضمن کاهش 23 هزار تومانی نرخ فروش، تقریبا 6/30 درصد کاهش قیمت را تجربه کرده است.
بحران وام‌های اعتباری در آمریکا، افت بازارهای مالی، زیان بانک‌ها و موسسات مالی بزرگ دنیا، روند کاهش نرخ بهره دلار و افت ارزش دلار آمریکا به علاوه کاهش تولید و عرضه طلا در دنیا و همچنین افزایش تقاضای مصرف در هند و چین عمده‌ترین دلایل رشد قیمت طلا بوده است.
رشد بهای طلا در بازارهای جهانی موجب حباب شدید قیمت بین 15-10 هزار تومان در فضای سرمایه‌گذاری در بازار سکه‌های بهار آزادی شد و خبر غیر کارشناسی اعطای سکه طلا به جای عیدی کارمندان نیز موجب شدیدتر شدن شوک قیمت در بازار سکه شد. افزایش تقاضای پایان سال را نیز نباید از نظر دور داشت. بانک مرکزی از روز پنج‌شنبه 16 اسفند ماه در واکنش به این وضعیت علاوه بر عرضه بسته‌های 100 تایی سکه در بانک کارگشایی 120 شعبه بانک تجارت و بانک سپه را مامور عرضه گسترده سکه بین متقاضیان کرد.از آن زمان تاکنون بانک مرکزی عرضه سکه‌های بهار آزادی را تحت کنترل خود داشت و با افزایش آن در بازار نه تنها حباب قیمت را از بین برد که در برخی شرایط آن را از قیمت واقعی نیز ارزان‌تر می‌فروخت.اقدام بانک مرکزی اگرچه نقش پررنگی در جمع‌آوری بخشی از نقدینگی جاری کشور داشت، اما در نهایت با از رونق افتادن بازار سکه در کشور سیل نقدینگی‌های عظیم همچنان جایی پرسودتر از بازار آشفته مسکن در نبود سیاست اصولی در خصوص نرخ بهره پیدا نکرده است.
با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال در ۱۷ آوریل در روز ۲۷ اسفند بهای هر اونس طلا رکورد تاریخی خود را در حد ۸۰/۱۰۳۰ دلار ثبت کرد که بهای هر سکه بهار آزادی اگرچه با اقدامات بانک مرکزی تا حدود زیادی کاهش یافته بود، بار دیگر با ۵۵۰۰ تومان افزایش به حد ۲۳۴ هزار تومان بازگشت. رشد بهای نفت فراتر از ۱۱۱ دلار نرخ طلا را به شدت بالا برد و بانک‌های بزرگ آمریکا اقدام به ارزان خریدن سهام بانک‌های ورشکسته کردند. برابری یورو در مقابل دلار آمریکا به شدت رشد کرد و به حد ۵۹/۱ نیز رسیده بود. یورو در آن روز با ۱۳ تومان رشد قیمت به نرخ ۱۴۳۵ تومان رسید. روز ۱۸ مارس برابر با ۲۸ اسفندماه، فدرال رزرو ۷۵/۰درصد از نرخ بهره را کاهش داد و از حد۳ درصد آن را به ۲۵/۲درصد کاهش داد. بهای طلا که در محدوده ۱۰۳۰ دلار افت شدید بهای دلار برجسته‌تر کرده بود، به ناگاه با فروش بخش عظیمی از شمش‌های طلایی بانک مرکزی روسیه مواجه شد و در کمتر از ۱۲ ساعت بیش از ۱۰۰ دلار از ارزش خود را از دست داد و به نرخ ۹۳۰ دلار رسید. بازار داخلی نیز در واکنش به این وضعیت پس از شروع دوباره بازارها در یازدهم فروردین با کاهش ۱۴هزارتومانی نرخ هرقطعه سکه‌بهار آزادی مواجه شد. سکه طرح قدیم ۱۰هزارتومان، نیم‌سکه ۷هزارتومان و ربع سکه ۵ هزارتومان از قیمت خود را از دست دادند. از شروع دوباره فعالیت بازار در نیمه فروردین تاکنون بازار سکه رونق پیش از عید را نداشته و حتی با وجود نوسانات مختلف نرخ جهانی کمترین واکنش را از خود نشان داده است. اعلام زیان پی‌در‌پی بانک‌های آمریکایی و انگلیسی و همچنین آلمانی و افت ارزش دلار باتوجه به انتظار کاهش نرخ بهره تا پایان ماه آوریل قیمت‌ها را کماکان در نوسان نگه داشته بود، با بروز نتایج حاصل از تزریق نقدینگی بانک مرکزی و بانک‌های بزرگ آمریکا به بازار‌های سهام و رفع نیاز از بازارهای اعتبارات گزارش‌های اقتصادی از وضعیت اشتغال آمریکا رشد ارزش دلار و افت طلا را تا حد ۸۵۰ دلار در پی داشته است. گزینه تقویت ارزش دلار و اتخاذ راهکارهایی جایگزین برای کاهش نرخ بهره، احتمال نوسان نرخ طلا بین ۸۵۰ تا ۹۵۰ دلار را برای میان مدت تقویت کرده است. ضمن اینکه بازار نفت نیز در تقابل با دلار یکی از مهمترین عوامل به‌نوسان وا داشتن نرخ طلا است که اصولا به دلایل سیاست‌گذاری‌های نامشخص قابل پیش‌بینی نیست؛ اگرچه پیش‌بینی افزایش بهای نفت تا سطح ۱۵۰ دلار امکان رشد بیشتر طلا را فراهم می‌سازد.

آیا روزهای نفت گران به پایان رسیده است؟
دنیای اقتصاد: قیمت نفت پس از آنکه تا مرز 93/119 دلار در هر بشکه صعود کرد، در هفته معاملاتی که پشت سرگذاشتیم بیش از هفت دلار کاهش قیمت پیدا کرد. در آخرین روز کاری این هفته بورس نیویورک رقم 112 دلار را ثبت کرد.
تحلیل‌گران عقیده دارند که کاهش قیمت نفت می‌تواند سرآغاز سقوط قیمت‌ها در بازار جهانی باشد. از ابتدای سال جاری میلادی که نفت مرز روانی یکصد دلار را پشت سرگذاشت تا امروز مهمترین عامل رشد قیمت‌ها، کاهش ارزش دلار بوده است و نه رشد تقاضا. سیاست بانک مرکزی آمریکا در مورد نرخ بهره که با شیب زیادی آن را تا سطح ۲۵/۲درصد کاهش داد باعث شد تا ارزش دلار در برابر ارزهای قدرتمند دیگر به‌ویژه یورو به میزان قابل ملاحظه‌ای سقوط کند. این امر به سهم خود موجب شد تا سرمایه‌گذاران بین‌المللی بازار ارز به‌ویژه صندوق سرمایه‌گذاری بین‌المللی سرمایه خود را از بازار مبادلات الکترونیک ارز بیرون کشیده و به بازارهای کالایی هجوم آورند. نفت و طلا در موج اول این حمله قرار گرفتند و آمار معاملات غیرواقعی نفت که در اصطلاح به آن (نفت کاغذی) گفته می‌شود، بالا رفت. این تقاضای کاذب زمینه افزایش قیمت‌ها را فراهم کرد.
اکنون نشانه‌هایی از قدرت‌گیری مجدد دلار در برابر ین و یورو مشاهده می‌شود. اخباری که نشان می‌دهند بن‌برنانکی دیگر قصد کاهش نرخ بهره را ندارد و زمینه ثبات ارزش دلار را فراهم آورده است.
از سوی دیگر کاهش نرخ بیکاری ماه آوریل پس از پنج ماه که این نرخ روند صعودی داشت خود نشانه‌ای بر این موضوع است که بزرگترین اقتصاد جهان دوباره در حال بیدار شدن است.سیاست یک‌ساله وزارت خزانه‌داری ایالات متحده در مورد کاهش کسری تجاری نیز اکنون در حال جواب دادن است. همه این موارد نشانه‌هایی بر احیای مجدد دلار است. با قدرت گرفتن دلار پول‌هایی که وارد سفته‌بازی در بازار نفت شده‌اند به جایگاه اصلی خود باز خواهند گشت و در این شرایط است که اصلی‌ترین فشار چهار ماه اخیر از روی بازار نفت برداشته خواهد شد.تحلیل‌های جدید بازار نفت نشانگر آن هستند که میزان عرضه و تقاضای نفت خام در تعادل به سر می‌برد و بازار از مازاد تولید کافی برخوردار است. قیمت‌های بالا باعث شده است تا تولید‌کنندگان کوچک نفت، نفت بیشتری تولید کنند و حتی میادینی که پیش از این استخراجشان توجیه اقتصادی نداشت نیز مورد استفاده قرار گیرند (همانند میادین نفتی در خلیج کوبا و میادین نفتی برزیل). این شرایط مناسب و غیربحرانی موجب خواهد شد تا بار دیگر قیمت نفت سیر نزولی را در پیش‌گرفته و قیمت‌ها از بازار تبعیت کنند.
تنها مساله‌ای که امروز بازار نفت با آن دست به گریبان است، حملات تروریستی در نیجریه است که به نظر می‌رسد چندان دامنه‌دار نبوده و بر قیمت‌های جهانی در دراز مدت بی‌اثر باشد.
ادامه در صفحه بانک و بیمه (۱۳)