سیاست فشار بر ایران کنار گذاشته شد
بسته مشوق به جای اصرار بر تحریم
درحالیکه کاندولیزا رایس تمرکز بر ارایه مشوقها را بیفایده اعلام کرده بود، نشست لندن بهرغم تمایل واشنگتن، روی افزایش مشوقها انگشت گذاشت و با وجود روبه پایان بودن مهلت ۶۰ روزه قطعنامه سوم درباره تشدید تحریمها هیچ بحثی نشد. مشوقهای اقتصادی تقویت میشود
توافق ۱+۵ برای ارائه یک پیشنهاد جدید به ایران
دنیای اقتصاد- وزیر امور خارجه انگلیس گفت: قدرتهای جهانی در زمینه یک پیشنهاد جدید حاوی مشوقها به ایران به توافق رسیدند تا تهران را متقاعد به توقف فعالیتهای هستهایاش کنند.
از سوی دیگر وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که در نشست لندن بحثی درباره تشدید تحریمها علیه ایران مطرح نشد. جزئیات این پیشنهاد تغییر یافته که توسط گروه ۱+۵ متشکل از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین به علاوه آلمان به ایران ارائه خواهد شد، فاش نشده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس دیوید میلیبند، وزیر امور خارجه انگلیس روز جمعه در یک کنفرانس خبری، در پایان نشست ۱+۵ در لندن گفت: ما در زمینه یک پیشنهاد که به دولت ایران ارائه خواهد شد، به توافق رسیدیم.
این در حالی است که پیش از نشست وزیران خارجه گروه ۱+۵ در لندن، کاندولیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا درباره موثر بودن سیاست پیشنهاد مشوق به ایران ابراز تردید کرده و گفته بود: احتمال کمی وجود دارد که پیشنهاد مشوق به ایران، بر سیاست این کشور اثری بگذارد.
میلیبند گفت: ما همگی مصمم هستیم یک استراتژی دو سویه را دنبال کنیم. شورای امنیت سازمان ملل ماه گذشته با تحریک ما قطعنامه ۱۸۰۳ را تصویب کرد و مجموعهای از تحریمها یعنی سومین دور تحریمها را علیه ایران اعمال کرد.
ما همواره با صراحت گفتهایم که این باید با یک پیشنهاد همراه باشد تا مزایای همکاری با جامعه بینالمللی را به ایران نشان دهد و نشست ما به در نظر گرفتن پیشنهادی که در ژوئن سال ۲۰۰۶ به ایران شد، بررسی مجدد آن، و به روز کردن آن اختصاص داشت.
گروه ۱+۵ در گذشته قول داده بودند در صورتی که ایران فعالیتهای غنیسازی اورانیوم خود را متوقف کند، بسته مشوقهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی را که در سال ۲۰۰۶ به ایران پیشنهاد داده بودند پربارتر کنند.
بسته پیشنهادی سال ۲۰۰۶ شامل به رسمیت شناختن حق ایران برای تولید انرژی هستهای غیرنظامی، قول کمک به ساخت راکتورهای جدید آب سبک، همکاری هستهای غیرنظامی و تجارت گسترده تر در زمینههای هواپیمایی غیرنظامی، انرژی، فن آوری پیشرفته و کشاورزی و تضمین اینکه ایران به سوخت دسترسی خواهد داشت، بود. آمریکا نیز گفته بود که فن آوری هستهای صلح آمیز در اختیار ایران قرار میدهد، برخی تحریمها را حذف کرده و مذاکرات مستقیم با ایران برگزار میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزیر امور خارجه انگلیس گفت: ما امیدواریم آنها صداقت ما را در چگونگی برخوردمان با این مساله درک کنند و به موقع به پیشنهادهای ما پاسخ دهند.
یک دیپلمات اروپایی که خواست نامش فاش نشود، در این باره گفت: محور اصلی پیشنهاد سال ۲۰۰۶ یعنی کمک به ایران برای تولید انرژی هستهای صلح آمیز و ارائه پیشرفتهترین فنآوریها به ایران همچنان به قوت خود باقی است.
وی گفت: بخش مرکزی حفظ شده است. این پیشنهاد علاوه بر آن مجموعهای از عناصری را که میتواند هسته آن را برای ایران جذابتر کند، دربردارد. این دیپلمات اروپایی بدون اینکه به جزئیات بپردازد، گفت: این پیشنهاد به مسائل اقتصادی میپردازد.
بر اساس این گزارش، فرانسوا فیون، نخست وزیر فرانسه با نظامی خواندن برنامه هستهای ایران مدعی شد: نباید برای جلوگیری از دستیابی تهران به تسلیحات هستهای به حمله به تهران متوسل شد.
وی در کنفرانسی خبری گفت: باید هر کاری میتوانیم انجام دهیم تا به جایی نرسیم که تنها با گزینه حمله به ایران روبرو باشیم. تنها گزینهها این است که دولت ایران را از طریق ابزار دیپلماتیک، اقتصادی و مالی تحت فشار قرار دهیم.
توقف غنیسازی فقط در طول مذاکرات
وزیر امور خارجه روسیه پس از نشست روز جمعه با همتایان خود، از دیگر اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان موسوم به کشورهای ۱+۵ اعلام کرد: این گروه خواستار تعلیق غنیسازی اورانیوم از سوی ایران تنها در زمان مذاکرات است. به گزارش خبرگزاری فارس، سرگئی لاوروف به خبرگزاریهای روسی اینترفکس و ایتارتاس گفت: نخستین شرط ما توقف و تعلیق غنیسازی اورانیوم است. رویکرد گروه ۱+۵ این است که ایران میتواند
تنها در طول مدتی که گفتوگوها ادامه دارد، غنیسازی را به حالت تعلیق درآورد. لاوروف که پس از مذاکرات وزرای خارجه گروه ۱+۵ در لندن سخن میگفت، افزود: بحثی درباره اعمال تحریمهای تازه بر ایران به میان نیامده است.
نامهای از ۱+۵ دریافت نکردیم
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این که آیا ایران بسته پیشنهادی ۱+۵ را رد میکند، گفت: ما نامهای دریافت نکردهایم.
به گزارش خبرگزاری فارس، منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران که دیروز در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای یمنی خود سخن میگفت، اظهار کرد: در ملاقاتی که آقای میلیبند وزیر خارجه انگلیس در کویت با بنده داشت، عنوان کرد که در دوم مه جلسهای در لندن برگزار خواهیم کرد و بنا داریم نامهای را برای تهران بنویسیم و من به ایشان گفتم شما وقوف دارید که کلمه ممنوعه چیست و توجه داشته باشید که وارد مرزهای ممنوعه نشوید. ضمن اینکه ایران در یک نگاه وسیعتر با ارزیابی دقیق از تحولات و بحرانهای منطقهای و فرامنطقهای در تدارک تهیه یک بسته پیشنهادی با هدف ایجاد فرصت برای گفتگوهای سازنده برای حل آن مشکلات است.
وزیر امور خارجه انگلیس که کشورش میزبانی ۱+۵ را بر عهده داشت، پس از پایان نشست گفت: ما بسیار امیدواریم که آنها (ایران) متوجه جدیت و صداقت ما در طرح این بحث باشند. بر همین اساس میلیبند از ارائه ضربالاجل برای تهران صحبتی به میان نیاورد و از این که اگر تهران مجددا بسته پیشنهادی را رد کند، ۱+۵ چه عکسالعملی نشان خواهد داد، جزئیاتی ارائه نکرد.
کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا که کشورش حامی اصلی صدور قطعنامهها علیه ایران بوده، روز پنجشنبه اعلام کرد: من هیچ مدرکی دال بر این که ایران علاقهمند این مشوقها باشد، نمیبینم و این چارهای جز تحریمها برای ما باقی نمیگذارد.
نشست قبلی گروه ۱+۵ بیست و نهم فروردین ماه در «شانگهای چین» بدون دستیابی به نتیجهای خاص پایان یافته بود. پس از صدور قطعنامه سوم شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامههای صلحآمیز هستهای ایران، گروه ۱+۵ مجددا بحث ارائه مشوقهایی را به منظور توقف غنیسازی اورانیوم مطرح کرد.
گسترش دامنه گفتوگو با ایران
سخنگوی امور خارجی حزب لیبرال دموکرات انگلیس در مجلس اعیان این کشور معتقد است، گفتوگوی کشورهای غربی با ایران درباره برنامه هستهای تنها در صورتی سودمند خواهد بود که دامنه این مذاکرات گسترش یابد.
لرد والاس در نشستی در مجلس لردها و پیش از برگزاری نشست کشورهای ۱+۵ در لندن درباره برنامه هستهای ایران تصریح کرد: در صورتی که چارچوب گفتوگوها با ایران گسترش نیابد مذاکرات درباره برنامه هستهای سازنده نخواهد بود.به گزارش پایگاه اینترنتی پارلمان انگلیس، والاس در این نشست خطاب به لرد مارک مالوک براون معاون وزیر خارجه انگلیس نقش سازنده ایران در عراق و افغانستان را نیز گوشزد کرد.
وی گفت: در سال ۲۰۰۳ حکومت ایران خواستار گسترش گفتوگوها درباره امنیت منطقه شده بود، اما آمریکا این درخواست را نشنیده گرفت.
در این نشست مجلس اعیان، لرد مالوک براون که معاونت امور سازمان ملل، آسیا و آفریقای وزارت خارجه انگلیس را برعهده دارد، بر ضرورت ادامه آنچه که راهکارهای تشویقی و تنبیهی در چارچوب دیپلماسی نامید تاکید کرد.وی در عین حال پذیرفت که الزامی در موفقیتآمیز بودن این سیاست وجود ندارد.
ارسال نظر