دلار به بالاترین ارزش پنج هفته اخیر رسید

آیا تثبیت نرخ یورو جایگزین تثبیت نرخ دلار شده است؟

دنیای اقتصاد- در حالی که طی ۱۰ روز اخیر شاهد افزایش شدید ارزش دلار در برابر یورو و توقف رشد یورو در برابر پول آمریکایی هستیم به نظر می‌رسد که این تغییرات برخلاف چند سال اخیر در نرخ برابری ریال به‌گونه‌ای متفاوت منعکس می‌شود. نرخ یورو ۱۰ روز پیش تقریبا ۵۹۷/۱برابر دلار بود که هم اکنون با کاهش قابل توجهی به ۵۴۶/۱ برابر رسیده است. اما برخلاف چند سال اخیر که به موازات افزایش نرخ یورو در برابر دلار شاهد افزایش نرخ یورو در برابر ریال هم بودیم به نظر می‌رسد که این تعدیل‌ نرخ‌ها متوقف شده است.

به عنوان مثال، نرخ یورو در سال گذشته از حدود ۳۳/۱برابر دلار به ۵۸/۱واحد افزایش یافت و به همین نسبت نرخ یورو در برابر دلار هم از حدود ۱۲۳۰ به ۱۴۳۰ تومان رسید. اما به‌رغم کاهش نرخ یورو از ۵۹۷/۱ برابری دلار به ۵۴۶/۱برابر در ۱۰ روز گذشته به نظر می‌رسد شاهد ثبات ارزش یورو در برابر دلار هستیم، اگر چه نرخ دلار در همین مدت از حدود ۸۹۷ تومان رسمی به ۹۲۱ تومان افزایش یافته است. در حالی که چنانچه روند تعدیل پیشین اتفاق می‌افتاد باید به جای افزایش نرخ دلار، شاهد کاهش نرخ یورو می‌بودیم. این روند متفاوت، این فرضیه را به ذهن متبادر می‌کند که آیا دولت، تثبیت نرخ یورو را جایگزین تثبیت نرخ دلار کرده است؟

حرکت به سمت چنین سیاستی را می‌توان با دو قرینه تایید کرد. قرینه اول، تمایل شدید دولت به حذف دلار از مناسبات اقتصادی ایران است که علی‌القاعده یکی از ابعاد آن باید عبور از محوریت دلار در سیاست‌های ارزی کشورمان باشد. قرینه دوم، تلاش ناکام سال پیش برای کاستن نرخ دلار به سطح ۷۰۰تومان است که با استدلال کاهش ارزش بین‌المللی پول آمریکایی در دستور کار قرار گرفت و البته هدف اصلی آن ارزان‌سازی هزینه واردات بود. جایگزین کردن تثبیت یورو به جای تثبیت دلار در شرایطی که روند پیشین کاهش ارزش دلار ادامه می‌یافت می‌توانست باعث ارزان شدن تدریجی دلار شود اما گویا این پیش‌بینی انجام نشده بود که شاید روند معکوس شود و منحنی‌ صعودی یورو در برابر دلار به سراشیبی بیفتد که نتیجه محتوم آن افزایش نرخ دلار را از حدود ۸۹۷ تومان ۱۰روز پیش به ۹۲۱ تومان در شرایط تثبیت یورو است.

صفحه۱۳ را هم بخوانید