توقف- تعلیق- گفت‌وگو

روزنامه واشنگتن پست گزارش داد که مساله برنامه هسته‌ای ایران یکی از مسائلی است که سه کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا متفاوت‌ترین دیدگاه را در قبال آن دارند. به گزارش ایسنا، روزنامه واشنگتن پست نوشت: موسسه علوم و امنیت بین‌المللی در واشنگتن پاسخ کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به این پرسش را که آیا آن‌ها خواستار تعلیق برنامه هسته‌ای ایران خواهند شد یا خیر، منتشر کرد. سناتور هیلاری کلینتون، کاندیدای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری درباره ایران، نزدیک‌ترین دیدگاه را به دیدگاه جورج بوش، رییس‌جمهور فعلی آمریکا داشت. سناتور باراک اوباما، دیگر کاندیدای دموکرات این انتخابات گفت که بدون پیش شرط تعلیق، مذاکرات با ایران را آغاز خواهد کرد که این تضادی چشم‌گیر با سیاست فعلی آمریکا دارد. سناتور جان مک‌کین، کاندیدای جمهوری‌خواه این انتخابات، ظاهرا سیاست بوش را به چهار سال اول وی برگردانده و حتی حرفی از احتمال مذاکرات به میان نیاورد.

در ادامه این گزارش آمده است: کلینتون در پاسخ خود به الزامات سازمان ملل اشاره کرد و گفت که ایران «باید تعلیق کند»، اما علاوه بر آن تاکید کرد که اگر ایران به برخی شرایط خاص عمل کند، وی با تهران مذاکره خواهد کرد.

در بیانیه کلینتون آمده است: خودداری ایران از پیروی از قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل که خواستار تعلیق برنامه‌های هسته‌ای تهران است، شک و تردید درباره تعهد ایران به الزامات معاهده بین‌المللی (ان.‌پی.تی) درباره تلاش نکردن برای دستیابی به تسلیحات هسته‌ای را افزایش می‌دهد.

به اعتقاد کلینتون ایران باید برنامه غنی‌سازی اورانیوم خود را متوقف کند. برای تحقق این هدف آمریکا باید دیپلماسی چماق و هویج (تهدید و تشویق) را اتخاذ کند که در جایی دیگر نتیجه داشته است. آمریکا باید وارد گفت‌وگوهای مستقیم با ایران شود و به دنبال کردن دیپلماسی ادامه دهد و هم از مشوق و هم از تنبیه استفاده کند، البته به شرطی که ایران آماده رفع نگرانی‌های بین‌المللی و نگرانی‌های آمریکا درباره برنامه هسته‌ای‌اش باشد.

در ادامه این گزارش می‌خوانیم: اوباما می‌گوید که بلافاصله با هدف دستیابی به تعلیق، مذاکره با ایران را آغاز خواهد کرد، یعنی وی الزامات سازمان ملل را که متحدان اروپایی آمریکا آن‌ را ترجیح می‌دهند، رها خواهد کرد.

در بیانیه اوباما آمده است: سناتور اوباما آشکارا اعلام کرده است که با هدف متقاعد کردن ایران به تعلیق فعالیت‌های غنی‌سازی‌اش و تعهد به خودداری از بازفرآوری پلوتونیوم مذاکرات مستقیم با ایران را آغاز خواهد کرد.

این روزنامه در ادامه نوشت: لحن سناتور مک کین شدیدا خشن بود. وی حتی تا آن جا پیش رفت که گفت ایران هیچ‌گونه توجیه اقتصادی برای دستیابی به انرژی هسته‌ای ندارد، استدلالی که بوش در دور دوم ریاست‌جمهوری خود آن‌ را کنار گذاشت.

در بیانیه مک‌کین ادعا شده است: جامعه بین‌المللی تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند مطمئن باشد که فعالیت‌های هسته‌ای ایران فقط برای مقاصد صلح‌آمیز است. با توجه به توجیه اقتصادی نداشتن این برنامه و فعالیت‌های مخرب ایران در منطقه، تهران نمی‌تواند بگوید به دنبال یک برنامه هسته‌ای «صلح‌آمیز» است.

مک‌کین معتقد است ما باید اصرار کنیم که دولت ایران برای همیشه فعالیت‌های غنی‌سازی خود و توسعه توانایی تولید پلوتونیوم را متوقف کند.