عقب‌نشینی از تسهیل استیضاح رییس‌جمهور

عکس: آکو سالمی

نمایندگان مجلس به منظور تامین نظر شورای نگهبان مصوبه قبلی خود درباره نحوه سوال و استیضاح رییس‌جمهور را اصلاح کردند و بخش مربوط به تبدیل طرح سوال به طرح استیضاح را از این طرح حذف کردند. به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، نمایندگان مجلس در جلسه علنی روزگذشته، طرح اصلاح مواد ۱۹۶ و ۱۹۷ آیین‌نامه داخلی مجلس اعاده شده از سوی شورای نگهبان را در دستور کار داشتند. نمایندگان در مصوبه خود تاکید کرده بودند در صورتی که رییس‌جمهور برای ارائه پاسخ به سوال در صحن مجلس حاضر شود، درباره پاسخ وی رای‌گیری می‌شود و در صورتی‌که نمایندگان از پاسخ قانع نشدند، آن سوال به قوه قضائیه ارسال شود.

نمایندگان در تبصره‌ای در ماده ۱۹۷ آیین‌نامه داخلی مجلس تصریح کرده بودند در صورتی که تعداد سوالات ارسال شده به قوه قضائیه درباره یک رییس‌جمهور به عدد ۶ برسد، طرح استیضاح رییس‌جمهور در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار می‌گیرد. اما شورای نگهبان نسبت به این تبصره ایراد گرفت و تاکید کرد این تبصره مغایر اصل ۸۸ و بند ۲ اصل ۸۹ قانون اساسی شناخته شده است.نمایندگان هم با ۱۲۵ رای موافق، ۱۵ رای مخالف و ۱۷ رای ممتنع از ۲۰۷ نماینده حاضر با حذف تبصره ۲ ماده ۱۹۷ موافقت کردند.شورای نگهبان همچنین در ماده ۱۹۶ تذکراتی وارد کرده بود که نمایندگان مجلس برای تامین نظر شورای نگهبان این ماده را نیز اصلاح عبارتی کردند.از جمله اصلاحات عبارتی این بود که در تبصره ۲ ماده ۱۹۶ مقرر شد پس از ارسال سوال یا سوالات برای رییس‌جمهور کاهش امضاها سبب خروج از دستور کار مجلس نمی‌شود.براساس تبصره ۱ ماده ۱۹۷ آیین نامه داخلی مجلس مقرر شد پس از این مرحله، درباره پاسخ رییس‌جمهور به هر یک از سوالات از نظر قانع‌کننده بودن به صورت جداگانه رای‌گیری شود. چنانچه نمایندگان حاضر در جلسه از پاسخ رییس‌جمهور به سوالی قانع نشده باشند و پاسخ رییس‌جمهور ناقض قانون یا استنکاف از اجرای قانون باشد، آن سوال به قوه قضائیه ارسال می‌شود.

نمایندگان در تبصره ۲ این ماده مقرر کرده بودند در صورتی که تعداد سوالات ارسال شده به قوه قضائیه درباره یک رییس‌جمهور به عدد ۶ برسد طرح استیضاح رییس‌جمهور با رعایت مفاد اصل۸۹ قانون اساسی و مواد آیین‌نامه داخلی در دستور کار مجلس قرار می‌گیرد که این موضوع روز گذشته از طرح مجلس حذف شد.

نمایندگان مجلس سوم اردیبهشت ماه با ۱۴۸ رای موافق، ۲۰ رای مخالف و ۱۴ رای ممتنع از ۲۰۱ نماینده حاضر با اصلاح ماده ۱۹۷ موافقت کرده بودند.