رویکرد تهران در مذاکرات با 1+5

جلیلی: با ابتکارات جدیدی بر سر میز مذاکره حاضر می‌شویم

دنیای‌اقتصاد- درآستانه برگزاری دور تازه مذاکرات تهران و ۱+۵ در استانبول که قرار است روز شنبه برگزار شود، سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی با اعلام آمادگی ایران برای گفت‌وگوهای موفق و رو به جلو، ابراز امیدواری کرد که طرف مقابل نیز با این رویکرد وارد مذاکرات شوند. همزمان، علی اکبر صالحی، وزیر خارجه با بیان اینکه جمهوری اسلامی با حسن نیت در مذاکرات با گروه۱+۵ حاضر می‌شود به اعضای این گروه توصیه کرد تا با حسن نیت و انعطاف در این گفت‌وگو‌ها شرکت کنند. اعلام رویکرد مقامات ایران نسبت به مذاکرات آتی دیروز در حالی عنوان شد که در اوایل هفته جاری مقامات روسیه و چین به سایر اعضای این گروه (آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان) توصیه کرده بودند که به مذاکرات یادشده به عنوان یک فرآیند «طولانی و جامع» نگاه کنند. روسیه با بیان اینکه مذاکرات پیش رو پروسه‌ای است که کسی نمی‌تواند برای آن محدودیت زمانی قائل شود، از آمریکا خواسته بود تا همانند ایران به طور جدی وارد مذاکرات شود. چین نیز از همه طرف‌ها درخواست کرده بود تا صبور باشند، گام به گام اعتماد دوجانبه را ایجاد کنند و موضوع هسته‌ای ایران را به طور مناسب با یک راه‌حل جامع و بلندمدت حل کنند. کاخ سفید اما با تکرار مواضع پیشین خود گفته بود که ایران برای اطمینان دادن درباره برنامه هسته‌ای خود باید گام‌های ملموس بردارد.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، سعید جلیلی، مذاکره کننده ارشد ایران دیروز در نشستی خبری اعلام کرد: کشورهای ۱+۵ نیاز به زمان داشتند تا آمادگی لازم را برای گفت‌و‌گوها پیدا کنند.

وی افزود: در پایان گفت‌و‌گوهای استانبول [که در روزهای اول و دوم بهمن ماه ۱۳۸۹ برگزار شد] در پاسخ به پرسشی که زمان بعدی گفت‌و‌گوها چه وقت است، از سوی ایران گفته شد هم اکنون این مذاکرات می‌تواند ادامه داشته باشد. جلیلی با اعلام اینکه خوشبختانه ظرف یک سال گذشته به ظرفیت‌ها، پیشرفت‌ها و اقتدار جمهوری اسلامی ایران افزوده شده است، تاکید کرد: روند بیداری اسلامی در منطقه، انسجام بیشتر و همبستگی ملی که در انتخابات بروز کرد، پیشرفت‌های علمی و فنی در عرصه‌های مختلف به ویژه تولید صفحات سوخت ظرفیت‌هایی ایجاد کرده که لازم است ایران بیش از گذشته بتواند با اقتدار از حقوق خود دفاع کند.

جلیلی افزود: اقتداری که امروز جمهوری اسلامی ایران دارد متکی به اراده مردم و همبستگی ملی و ظرفیت‌های مادی و معنوی کشور و به ویژه دانشمندان شهید هسته‌ای است که پشتوانه بزرگ قدرت کشور و حقوق هسته‌ای ملت ایران هستند.

زبان تهدید علیه ملت ایران نتیجه نداشته است

دبیر شورای‌عالی امنیت ملی این ظرفیت‌ها و فرصت‌های ایجاد شده را یک فرصت بزرگ برای همکاری‌ها دانست و تصریح کرد: تجربه ۳۳ ساله نشان داده است زبان تهدید و راهبرد فشار علیه ملت ایران هیچگاه نتیجه نداشته، بلکه چنین رفتاری موجب جدیت بیشتر ملت ما می‌شود و آنچه می‌تواند در مناسبات با ایران موفق باشد راهبرد گفت‌و‌گو و همکاری است.

وی ضمن اعلام آمادگی ایران برای گفت‌و‌گوهای موفق و رو به جلو برای همکاری‌های بیشتر ابراز امیدواری کرد طرف مقابل نیز با همین رویکرد وارد مذاکرات شوند تا این دور از گفت‌و‌گوها نتایجی داشته باشد که اعتماد ملت ایران را جلب کند.

جلیلی در پایان خاطرنشان کرد: نمایندگان ایران با ابتکارهای جدید در مذاکرات شرکت خواهند کرد و امیدواریم کشورهای ۱+۵ نیز با رویکردهای سازنده وارد گفت‌و‌گو شوند.

توصیه صالحی به۱+۵

علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه نیز با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با حسن نیت در مذاکرات با گروه۱+۵ حاضر می‌شود، گفت: توصیه ما این است که طرفین نیز با حسن نیت و انعطاف در این گفت‌وگو‌ها شرکت کنند.

صالحی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهرگفت: توصیه ما این است طرفین با حسن نیت و انعطاف در این مذاکرات حضور یابند و جمهوری اسلامی ایران نیز همواره برای گفت‌وگو آماده بوده و در این دور از گفت‌وگوها نیز با حسن نیت شرکت خواهد کرد.

وی افزود: ما برای رفع برخی نگرانی‌های ساخته شده فکر و ذهن آنها آمادگی داریم. وزیرخارجه ابراز امیدواری کرد در نتیجه مذاکرات آتی ایران و ۱+۵ تفاهم متقابل بین طرفین حاصل شود.

ایران و گروه ۱+۵ قرار است دور بعدی گفت‌وگوهای خود را شنبه ۲۶ فروردین ماه ۱۳۹۱ در استانبول ترکیه دنبال کنند.