دنیای اقتصاد- در آستانه اجرای فاز دوم قانون یارانه‌ها و اصلاح مجدد قیمت حامل‌های انرژی از جمله بنزین، ستاد هدفمندی یارانه‌ها تازه‌ترین مصوبه خود برای آزاد‌سازی نرخ بنزین هواپیماهای ایرانی برای پروازهای خارجی را ابلاغ کرد. مصوبه‌ای که بر اساس آن، قیمت بنزین آن دسته از هواپیماهای ایرلاین‌ ایرانی که به خارج از کشور پرواز می‌کنند، از ۴۰۰ تومان در هر لیتر به ۱۱۴۳ تومان افزایش یافت. ابلاغ این مصوبه با اعتراض و انتقاد شرکت‌های هواپیمایی داخلی همراه شده است. با مصوبه ستاد هدفمندی یارانه‌ها برای پروازهای بین‌المللی صورت گرفت

افزایش قیمت بنزین هواپیما به ۱۱۴۳ تومان

شرکت‌های هواپیمایی از این تصمیم دولت انتقاد کردند

دنیای‌اقتصاد- در شرایطی که دولت خود را برای اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها آماده می‌کند و در عین حال شرط ورود به فاز دوم اجرای قانون را اصلاح قیمت برخی از حامل‌های انرژی از جمله بنزین و همچنین آب و برق عنوان کرده است، ستاد هدفمندی یارانه‌ها، تازه‌ترین مصوبه خود برای آزادسازی نرخ بنزین پروازهای خارجی شرکت‌های هواپیمایی داخلی را ابلاغ کرد.

مصوبه‌ای که بر اساس آن سوخت هواپیما به طور ناگهانی از ۴۰۰ تومان در هر لیتر به ۱۱۴۳ تومان افزایش می‌یابد و در واقع ۷۴۳ تومان گران می‌شود؛ افزایش قیمتی که انتقاد شدید شرکت‌های هواپیمایی داخلی را به دنبال داشته است.

بر اساس این گزارش، با شروع فاز اول قانون هدفمندی یارانه‌ها، قیمت حامل‌های انرژی دستخوش تغییراتی شد و براساس آن قیمت بنزین سهمیه‌ای برای مصرف‌کنندگان شهری به لیتری ۴۰۰ تومان و بنزین با نرخ آزاد به لیتری ۷۰۰ تومان رسید. جالب آنکه قیمت بنزین هواپیما نیز در آن زمان دقیقا معادل قیمت بنزین «نیمه‌یارانه‌ای» ۴۰۰ تومان تعیین شد. در همین حال، در اواخر سال گذشته با تصویب نمایندگان مجلس مقرر شد دولت قیمت حامل‌های انرژی را در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها بیشتر از ۲۰ درصد افزایش ندهد. هرچند که در این باره هنوز هیچ‌گونه اطلاعاتی به طور رسمی منتشر نشده است، اما چندی پیش رییس سندیکای جایگاه داران بنزین، قیمت احتمالی بنزین در زمان اجرای فاز دوم هدفمندی را با توجه به اجازه افزایش ۲۰ درصدی مجلس، حداکثر ۸۴۰ تومان عنوان کرد که البته بنا بر گفته وی این اتفاق تا قبل از تیرماه ۹۱ نخواهد افتاد.

با این وجود، به نظر می‌رسد با آزادسازی ناگهانی نرخ بنزین پروازهای خارجی ایرلاین‌ها از ششم فروردین ۹۱، افزایش قیمت سوخت برای برخی از بخش‌ها کلید خورده است.

آنگونه که خبرگزاری مهر گزارش داده است، بر اساس مصوبه ستاد هدفمندی یارانه‌ها برای آزادسازی نرخ بنزین پروازهای خارجی شرکت‌های هواپیمایی داخلی، «قیمت بنزین هواپیما برای کلیه شرکت‌های هواپیمایی ایرانی، مسافری و باری از این پس معادل نرخ بین‌المللی خواهد بود.» این مصوبه در ۲۱ اسفندماه سال ۹۰ با امضای محمدرضا فرزین دبیر ستاد هدفمندی یارانه‌ها صادر و ابلاغ شده است. در پی ابلاغ این مصوبه، دستگاه‌های زیرمجموعه دولت، نرخ بین‌المللی سوخت پروازهای خارجی شرکت‌های هواپیمایی داخلی را ۱۱۴۳ تومان برآورد و در هفته پایانی اسفندماه به ایرلاین‌ها ابلاغ کردند.

نامه‌نگاری ایرلاین‌ها با نفتی‌ها

در پی این ابلاغیه، دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی از ارسال نامه انتقادآمیز شرکت‌های هواپیمایی به شرکت پخش فرآورده‌های نفتی خبر داد و گفت: این افزایش قیمت ناگهانی بوده و شرکت‌های هواپیمایی را دچار مشکل کرده است. حمید غوابش در گفت‌وگو با مهر افزود: شرکت‌های هواپیمایی در این نامه از افزایش ناگهانی قیمت سوخت هواپیما به شدت انتقاد کرده و خواستار هماهنگی بیشتر با شرکت‌های هواپیمایی در این باره شده‌اند و رونوشت آن را نیز به سازمان هواپیمایی کشوری ارسال کرده‌اند. دبیرانجمن شرکت‌های هواپیمایی با اعلام اینکه تنها یک روز قبل از اجرا، این ابلاغیه به شرکت‌های هواپیمایی اطلاع داده شده است، افزود: این در حالی است که بلیت برخی از پروازها تا چند ماه بعد از آن فروخته شده است. وی اظهار کرد: مبنای فروش شرکت‌های هواپیمایی بر اساس قیمت تمام شده خدمات است که قیمت سوخت در آن نقش تعیین کننده دارد.

قیمت بلیت پروازهای خارجی گران نمی‌شود

از سوی دیگر اما مدیرکل دفتر خدمات زیربنایی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، به مهر گفت: این مصوبه به این دلیل بوده که اگرچه قیمت بلیت پروازهای خارجی ایرلاین‌های داخلی با نرخ بین‌المللی محاسبه می‌شود، بنابراین نرخ سوخت نیز باید با نرخ‌های بین‌المللی محاسبه شود؛ بر همین اساس نیز نرخ سوخت آنها افزایش یافته است.

به گفته احمدی، نرخ بلیت پروازهای خارجی ایرلاین‌ها تابع قیمت‌های جهانی است و تغییری که در این رابطه در نرخ سوخت ایرلاین‌های داخلی ایجاد شده، موضوعی داخلی است و ربطی به بازارهای بین‌المللی ندارد. وی اظهار کرد: نرخ‌گذاری بلیت پروازهای خارجی ایرلاین‌ها از سوی دولت، سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان یا شورای عالی هواپیمایی صورت نمی‌گیرد و تابع نرخ‌های جهانی است، بنابراین نباید در نرخ‌ بلیت پروازهای خارجی ایرلاین‌ها بعد از افزایش قیمت سوخت، تغییری ایجاد شود.