هاشمی: اگر بحث‌هایم درباره آمریکا ایراد داشت، حتما حضرت امام (ره) در همان زمان پاسخ من را می دادند

در پی انتشار تازه‌ترین نظرات رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره رابطه ایران با آمریکا، حسین شریعتمداری، مدیرمسوول روزنامه کیهان در سرمقاله روز چهارشنبه این روزنامه به شدت از دیدگاه‌های آیت‌الله هاشمی رفسنجانی انتقاد کرد و نوشت: انصاف آن بود که آقای رفسنجانی در نقل ماجرای نامه خویش به پاسخ امام راحل (ره) نیز اشاره می‌کرد، چرا که اولا؛ مذاکره و رابطه با آمریکا یکی از خطوط قرمز حضرت امام(ره) بود که بارها بر آن تاکید ورزیده و علت اجتناب از مذاکره و رابطه با آمریکا را نیز به وضوح بیان کرده بودند و ثانیا؛ حضرت امام(ره) به گواهی بینش و منش و آنچه از مواضع و بیانات ایشان در دسترس همگان است، هیچ ابهامی را بی پاسخ نمی‌گذاشتند مخصوصا آنکه این ابهام درباره یکی از اصلی‌ترین خطوط قرمز تاکید شده از جانب حضرت ایشان بوده و از سوی کسی مطرح شده باشد که مسوولیت مهم و حساسی- رییس مجلس، قائم مقام فرماندهی کل قوا و...- در نظام داشته است؛ بنابراین کمترین تردیدی نیست که امام راحل ابهام مطرح شده از جانب آقای هاشمی رفسنجانی را بی‌پاسخ نگذاشته اند و سوال این است که چرا آقای رفسنجانی از پاسخ آن بزرگوار که به یقین و مانند همیشه، مستدل و منطقی بوده است طفره رفته و به آن اشاره‌ای نکرده است؟

مدیرمسوول روزنامه کیهان اضافه کرد: ظاهرا جناب رفسنجانی فراموش کرده‌اند که آمریکا، مذاکره را فقط برای مذاکره می‌خواهد و نه حل و فصل مسائل طرفین؛ چرا که درگیری ما با آمریکا از ماهیت دو طرف ریشه می‌گیرد و مادام که ما در حاکمیت بر اسلام ناب و ظلم ستیز تکیه داریم و آمریکا بر خوی استکباری خود تاکید می‌ورزد. این درگیری ادامه خواهد داشت و تنها در دو حالت خاتمه می‌یابد. یا ما- نستجیربالله- از اسلام در حاکمیت دست بکشیم - یعنی همان که آقا اشاره فرمودند- یا آمریکا خوی استکباری خود را رها کرده و به قول حضرت امام(ره) «از خر شیطان پایین بیاید»؛ بنابراین وقتی مساله فیمابین با مذاکره قابل حل نیست باید دید آمریکا مذاکره را برای چه می‌خواهد و چرا این همه بر آن اصرار می‌ورزد؟!

شریعتمداری در ادامه سرمقاله دیروز کیهان نوشته است: آقای هاشمی از آمریکا با عنوان «قدرت برتر دنیا»! یاد می‌کند که مخصوصا با توجه به رخدادهای چند سال اخیر، چه در برخورد آمریکا با ایران و چه در برخورد با انقلاب‌های اسلامی منطقه، شکست در عراق و افغانستان و ده‌ها نمونه دیگر از این دست، تعجب‌آور است... مقایسه آمریکا با چین و روسیه و انگلیس هم قیاس مع الفارق است، زیرا درگیری اصلی ایران اسلامی با آمریکا بوده و هست و دیگر کشورهای مورد اشاره در اظهارات آقای رفسنجانی نه سابقه‌ای قابل قیاس با آمریکا در برخورد با ایران داشته و دارند و نه از رابطه و مذاکره در پی رسیدن به اهدافی هستند که آمریکا دنبال می‌کند.

پخش برگه‌های سخنان رهبری در مجلس

در همین حال، خبرگزاری مهر دیروز گزارش داد: در حاشیه صحن علنی دیروز مجلس، برخی نمایندگان در حال پخش برگه‌هایی حاوی فرمایشات مقام معظم رهبری در رابطه با عدم مذاکره با آمریکا بودند.

به نوشته این خبرگزاری، پس از انتشار سخنانی به نقل از یکی از مسوولان کشور مبنی بر تاکید وی بر مذاکره با آمریکا در زمان امام راحل، برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تاکید بر فرمایشات مقام معظم رهبری هرگونه مذاکره با آمریکا را در شرایط فعلی غیر قابل قبول خواندند. براساس این گزارش در برگه‌هایی که از سوی نمایندگان پخش شد از قول مقام معظم رهبری آمده بود: کسانی که دم از مذاکره با آمریکا می‌زنند یا از الفبای سیاسی چیزی نمی‌دانند یا الفبای غیرت را خوب ننوشته‌اند.

هاشمی چه گفته بود؟

بر اساس این گزارش، آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی اخیرا در گفت‌وگو با فصلنامه مطالعات بین‌المللی درباره رابطه ایران و آمریکا اظهار کرده بود: من در سال‌های آخر حیات امام(ره) نامه‌ای را خدمتشان نوشتم و هفت موضوع را با امام مطرح کردم و نوشتم که شما بهتر است در زمان حیاتتان، اینها را حل کنید، در غیر این صورت ممکن است اینها به صورت معضلی سد راه آینده کشور شود. گردنه‌هایی است که اگر شما ما را عبور ندهید، بعد از شما عبور کردن مشکل خواهد بود.

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزوده بود: یکی از این مسائل رابطه با آمریکا بود. نوشتم بالاخره سبکی که الان داریم که با آمریکا نه حرف بزنیم و نه رابطه داشته باشیم، قابل تداوم نیست. آمریکا قدرت برتر دنیا است. مگر اروپا با آمریکا، چین با آمریکا و روسیه با آمریکا چه تفاوتی از دید ما دارند؟ اگر با آنها مذاکره داریم، چرا با آمریکا مذاکره نکنیم؟ معنای مذاکره هم این نیست که تسلیم آنها شویم. مذاکره می‌کنیم اگر مواضع ما را پذیرفتند یا ما مواضع آنها را پذیرفتیم، تمام است.وی همچنین درباره ناکامی‌های دوران ریاست جمهوری خود گفته بود: می‌خواستم با مصر رابطه برقرار کنم که نتوانستم. می‌خواستم با آمریکا با شروطی که گذاشته بودم، مذاکره را شروع کنم که نتوانستم. نتوانستم غیر از این است که نخواستم.

تاکید دوباره هاشمی بر مواضعش

فاضل موسوی، عضو فراکسیون اقلیت مجلس با اشاره به دیدار عصر دیروز فراکسیون متبوعش با آیت‌الله هاشمی رفسنجانی گفت: در این دیدار رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام به اعضای فراکسیون اقلیت گفت که اگر بحث‌هایم در مورد رابطه با آمریکا در آن نامه مورد ایراد بود، حتما حضرت امام (ره) در همان زمان پاسخ من را می دادند.

موسوی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: هاشمی در این دیدار تاکید داشت انتظار نداشتم واکنش‌ها به سخنانم در مورد رابطه با آمریکا در این حد باشد و جنجال‌آفرین شود.

نماینده مردم خدابنده ادامه داد: هاشمی در مورد رابطه با آمریکا بحث را به صورت تشریحی باز کرد و گفت: «ایران مرکزیت یک فکر و اندیشه را در جهان اسلام دارد و در اطراف ایران کشورهای اسلامی زیادی وجود دارد، لذا باید با کشورهای اطراف مدارا داشته باشیم و به گونه‌ای عمل نشود که رابطه مان با کشورهای اطراف در حداقل باشد.»