دنیای اقتصاد- علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران در واکنش به اظهارات جدید کاترین اشتون، رییس سیاست‌خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر آمادگی ۱+۵ برای مذاکره با تهران گفت: ما همیشه اعلام کرده‌ایم که آماده مذاکره بر اساس احترام متقابل هستیم. رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته بود به محض آ‌نکه جدیت ایران را در مذاکرات مشاهده کند، آماده از سرگیری مذاکرات با تهران خواهد بود. در همین حال، باراک اوباما رییس‌جمهور آمریکا در سخنرانی سالانه خود در کنگره این کشور با وجود تکرار برخی ادعاها درباره برنامه هسته‌ای کشورمان گفت که حل مسالمت‌آمیز این مساله همچنان ممکن است. اعلام آمادگی ایران و ۱+۵ برای مذاکره

باراک اوباما: حل مسالمت‌آمیز مساله هسته‌ای ایران با مذاکره همچنان ممکن است

دنیای‌اقتصاد- علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه در واکنش به اظهارات جدید کاترین اشتون، رییس سیاست‌خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر آمادگی ۱+۵ برای مذاکره با ایران گفت: ما همیشه اعلام کرده‌ایم که آماده مذاکره بر اساس احترام متقابل هستیم.

دراین میان، باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا در سخنرانی سالانه خود در کنگره ضمن تکرار اظهارات بی‌اساس و غیرمنطقی علیه کشورمان اعلام کرد که حل مسالمت‌آمیز مساله هسته‌ای ایران همچنان ممکن است.

آنچنان که خبرگزاری فارس گزارش داده است، صالحی در حاشیه جلسه هیات دولت اظهارکرد: آقای جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی در آخرین نامه‌ای که به کاترین اشتون نوشت، آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای مذاکره با ۱+۵ اعلام کرد.

صالحی تاکید کرد: بحث بر سر زمان و مکان مذاکره بود که اشتون با احمد داود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه تماس گرفته و راجع به اینکه مکان این مذاکره استانبول باشد، صحبت کرده است.

وزیر خارجه همچنین یادآور شد: اطلاعات داده شده به آقای اوغلو را به دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیز انتقال دادیم و هم‌اکنون منتظر اعلام نظر آقای جلیلی درباره زمان و مکان هستیم تا آن را به آقای اوغلو منعکس کنیم تا او نیز به خانم اشتون انتقال دهد و نهایتا یک توافقی صورت گیرد.

وزیرخارجه ترکیه حدود سه هفته پیش، به تهران آمد و ضمن مذاکره با مقامات ارشد کشورمان، از تمایل ۱+۵ برای از سرگیری مذاکرات با ایران و همچنین آمادگی ترکیه برای میزبانی این مذاکرات سخن گفت. پنج‌شنبه هفته گذشته نیز صالحی در حاشیه بیست وسومین کمیسیون همکاری‌های اقتصادی ایران- ترکیه در آنکارا با رییس‌جمهور، نخست‌وزیر و وزیر خارجه این کشور دیدار کرد و درباره مذاکرات هسته‌ای نیز به گفت‌وگو نشست. همزمان با این رایزنی‌ها، علی باقری، معاون دبیر شورای‌عالی امنیت کشور روز پنج‌شنبه در مسکو دیدگاه‌های تهران درباره طرح هسته‌ای گام به گام را به اطلاع سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و برخی دیگر از مقامات این کشور رساند. باقری صبح جمعه نیز مستقیم از مسکو به پکن رفت تا با مقامات چین دراین باره رایزنی کند. باقری در جریان این دو سفر به خبرنگاران گفته بود که ایران همیشه پیش از برگزاری مذاکرات با ۱+۵ با روسیه و چین مشورت می‌کند.

آغاز مذاکره به محض مشاهده جدیت ایران

اگرچه طی ماه‌های اخیر مقامات تهران برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای اعلام آمادگی کرده‌اند، کاترین اشتون اعلام کرد به محض آ‌نکه جدیت ایران را در مذاکرات مشاهده کند، آماده از سرگیری مذاکرات با تهران خواهد بود.

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، اشتون در آغاز دیدار سه روزه‌اش از اسرائیل (اراضی اشغالی فلسطین) به خبرنگاران در بیت‌المقدس گفت: اعضای اتحادیه اروپا در ارسال این پیام روشن به دولت ایران در کنار هم ایستاده‌اند که ما می‌خواهیم به میز مذاکرات برگردد و از آنها دعوت می‌کنیم به مسائلی که یک سال قبل در استانبول روی میز گذاشته شد، بپردازد و ایده‌هایی را که مطرح کردیم را بررسی کند.

اشتون که پس از تصویب تحریم‌هایی علیه نفت و بانک مرکزی ایران به بیت‌المقدس سفر کرد، مدعی شد که هدف از تحریم‌ها آغاز مذاکراتی جدید میان ایران و قدرت‌های جهانی درباره‌ برنامه هسته‌ای تهران است.

دور پیشین مذاکرات ۱+۵ و ایران در ژانویه ۲۰۱۱ (اول و دوم بهمن ماه ۱۳۸۹) در استانبول برگزار شد و به نتیجه‌ای دست نیافت. از سال گذشته تاکنون نیز نامه‌های متعددی میان جلیلی و اشتون با هدف از سرگیری مذاکرات هسته‌ای رد و بدل شده است. مقامات تهران تاکید می‌کنند که مذاکرات آتی با ۱+۵ باید مبتنی بر راهبرد گفت‌وگو-همکاری برگزار شود. اما مقامات اروپایی وآمریکایی همچنان بر رویکرد دوگانه خود یعنی؛ گفت‌وگو - فشار اصرار می‌ورزند.

اشتون در کنفرانس خبری مشترک با شیمون پرز، رییس رژیم صهیونیستی مدعی شد: هدف ما صلح‌آمیز و تلاش برای یافتن راهی است که در آن ایران گزینه‌ای را انتخاب کند که به امنیت کل منطقه کمک می‌کند. ما به کارکردن با متحدین سیاسی‌مان برای رسیدن به این (هدف) ادامه خواهیم داد.

رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه داد: این هدف اصلی من است و من این پیام را هر جایی که بروم برای دولت ایران می‌فرستم. من آماده‌ام آن مذاکرات را به محض آ‌نکه آنها آماده باشند و نشان دهند که جدی هستند، از سر بگیرم. در همین حال ایهود باراک،‌ وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از تحریم‌های اروپا علیه ایران ابراز خرسندی کرد و آن را «گامی در مسیر صحیح» خواند.

اگرچه انتظار می‌رود موضوع اصلی مذاکرات اشتون با مقامات صهیونیستی مساله ایران باشد، اما اشتون هدف اصلی سفرش را احیای دور دیگری از مذاکرات به بن بست کشیده شده میان اسرائیل و فلسطین معرفی کرد.

اوباما: مذاکره همچنان ممکن است

دراین میان، باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا در سخنرانی سالانه خود در کنگره این کشور ضمن تکرار اظهارات بی‌اساس و غیرمنطقی علیه کشورمان اعلام کرد که حل مسالمت‌آمیز مساله هسته‌ای ایران با مذاکره همچنان ممکن است.

وی همچنین تاکید کرد که در برخورد با ایران هیچ گزینه‌ای را از روی میز کنار نخواهد گذاشت.

به گزارش ایسنا، باراک اوباما رییس‌جمهور آمریکا روز سه‌شنبه در بخشی از آخرین سخنرانی سالانه دوره اول ریاست‌جمهوری خود در برابر کنگره با اشاره به تلاش‌های آمریکا برای افزایش فشار بر ایران برای واداشتن تهران به رها کردن برنامه هسته‌ای مسالمت‌آمیز خود ادعا کرد: جهانی که زمانی در خصوص چگونگی برخورد با برنامه هسته‌ای ایران دچار دو دستگی بود، با قدرت دیپلماسی‌ ما اکنون متحد شده است.

رییس‌جمهور آمریکا با این ادعا که ایران «از همیشه منزوی‌تر شده است» و با اشاره به تحریم‌های اعمال شده علیه جمهوری اسلامی افزود: مادامی که مقامات تهران از مسوولیت‌های‌شان شانه خالی کنند، این فشار کاهش نخواهد یافت.

وی بار دیگر با تلاش برای نظامی جلوه دادن برنامه هسته‌ای ایران و با نقض تعهداتش در قبال منشور سازمان ملل مبنی بر خودداری از تهدید به توسل به زور علیه دیگر کشورها گفت: بگذارید روشن بگویم آمریکا مصمم است از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای جلوگیری کند و من برای رسیدن به این هدف هیچ گزینه‌ای را از روی میز کنار نخواهم گذاشت.

اظهارات اوباما در حالی مطرح می‌شود که جمهوری اسلامی ایران بارها بر صلح‌آمیز بودن نیاتش در دنبال کردن برنامه هسته‌ای تاکید و اعلام کرده است که سلاح هسته‌ای در دکترین دفاعی کشور جایی ندارد.

رییس‌جمهور آمریکا که حدود ۱۰ ماه دیگر دوران ریاست‌جمهوری‌اش خاتمه می‌یابد، ادامه داد: اما راه‌حل مسالمت‌آمیز در این مساله همچنان ممکن است و اگر ایران مسیرش را تغییر دهد و به تعهداتش عمل کند می‌تواند دوباره به جامعه ملل ملحق شود.

رییس‌جمهور آمریکا در سخنرانی‌های سالانه در برابر کنگره به ترسیم رویکرد آمریکا در سیاست داخلی و خارجی می‌پردازد.

روسیه خواستار تسریع مذاکرات هسته‌ای شد

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه بر برگزاری هرچه سریع‌تر مذاکرات درباره برنامه‌ هسته‌ای ایران تاکید کرد.

به گزارش ایسنا، خبرگزاری اینترفکس گزارش داد: لاوروف روز چهارشنبه تاکید کرد که روسیه احیای سریع گفت‌و‌گوها میان جامعه بین‌المللی و ایران درباره برنامه ‌هسته‌ای ایران را خواستار است و از برگزاری مذاکرات در ترکیه حمایت می‌کند.

بر اساس گزارش خبرگزاری آلمان، لاوروف در دیدار با احمد داوود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه اظهار کرد: مسکو و آنکارا موافق احیای سریع گفت‌و‌گوها درباره برنامه هسته‌ای ایران هستند.

داوود اوغلو نیز گفت: ترکیه فعالانه برای حل مسائل سازمانی (برای این نشست‌ها) تلاش می‌کند.

وزیر خارجه ترکیه تاکید کرد: ما می‌خواهیم گفت‌و‌گوها در اسرع وقت آغاز شود.