قدرتهای جهانی به تحریم نفت ایران واکنش نشان دادند
انتقاد روسیه، استقبال آمریکا
دنیایاقتصاد- در پی وضع تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه ایران، روسیه نسبت به این اقدام هشدار داد و اعلام کرد: تهران در مواجهه با فشار فزاینده غرب، بر سر برنامه هستهای خود امتیازی نخواهد داد. آمریکا اما در واکنشی متفاوت از روسیه، از این تحریمها استقبال و ادعاهای واهی خود علیه ایران را بار دیگر تکرار کرد. سران کشورهای انگلیس، آلمان و فرانسه نیز با صدور بیانیهای مشترک فرصت را برای تکرار درخواست غیرقانونی خود مبنی بر توقف غنیسازی اورانیوم در ایران بازگو کردند. رژیم صهیونیستی هم شک و تردید خود را درباره موثر بودن تحریم نفتی یکجانبه اتحادیه اروپا علیه ایران ابراز کرد. آنچنان که ایسنا گزارش داده است، وزارت خارجه روسیه پس از توافق کشورهای اتحادیه اروپا برای تحریم نفت ایران، در بیانیهای اعلام کرد: روشن است که آنچه در اینجا روی میدهد، یک فشار باز و دیکتاتوروار برای تنبیه ایران به دلیل رفتار سرسختانهاش است.
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: همان طور که پیش از این بارها به شرکای اروپایی خود گفتهایم این یک مسیر کاملا اشتباه است. ایران تحت چنین فشاری با هیچگونه امتیاز یا تغییری در سیاست خود موافقت نخواهد کرد.
سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز دوشنبه ابراز امیدواری کرده بود مذاکرات بینالمللی در مورد برنامه هستهای ایران با وجود تنش موجود، به زودی از سر گرفته شود.
انتقاد روسیه از تحریمهای اروپا
وی گفته بود: روسیه معتقد است برای از سرگیری مذاکرات میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵ فرصت وجود دارد و از اعمال تحریمهای یک جانبه علیه تهران به دلیل دنبال کردن برنامه هستهای انتقاد کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، لاوروف روز دوشنبه با اشاره به گفتوگوهای میان ایران با گروه موسوم به ۱+۵ به خبرنگاران اظهار کرده بود: ما همچنان قاطعانه امیدواریم که گفتوگوها در نزدیکترین زمان در آینده از سرگرفته شود.
وی افزوده بود: روسیه تلاش خواهد کرد تا مانع از آن شود که ایران و غرب حرکاتی غیرسازنده انجام دهند و درصدد از سرگیری مذاکرات میان دو طرف برخواهد آمد.
لاوروف با محکوم کردن تحریمهای یک جانبه علیه ایران تاکید کرد که این تحریمها به رفع مساله کمکی نخواهد کرد.
وی با انتقاد از تحریمهایی که روز دوشنبه به تصویب وزیران خارجه اتحادیه اروپا رسید، گفت: تحریمهای یکجانبه به حل مساله کمکی نمیکند.
واکنش اوباما به تحریمها
باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا اما روز سهشنبه از تصمیم کشورهای اروپایی برای تحریم صادرات نفت ایران استقبال و ادعاهای واهی خود علیه ایران را بار دیگر تکرار کرد.
به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، اوباما در بیانیهای مدعی عدم احترام ایران به تعهدات بینالمللی شد و گفت: «من از اقدامات شرکای خودمان در اتحادیه اروپا برای اعمال تحریمهای تازه علیه ایران به علت نقض مداوم این کشور در احترام به تعهدات بینالمللی خود درخصوص برنامه هستهایاش تقدیر میکنم».
وی همچنین برنامه هستهای صلحآمیز ایران را بهزعم خود «تهدیدی خطرناک» خواند و خود را نماینده جامعه جهانی دانست و ادعا کرد: تصمیم کشورهای اتحادیه اروپا برای تحریم نفتی تدریجی ایران «بار دیگر بر وحدت جامعه بینالمللی در برابر تهدید خطرناک ناشی از برنامه هستهای ایران دلالت دارد».
اوباما بدون توجه به عدم تاثیر تحریمها علیه ایران به اذعان کارشناسان، گفت که کاخ سفید به اعمال تحریمهای جدید برای افزایش فشار بر ایران ادامه خواهد داد.
درخواست سران آلمان، انگلیس و فرانسه
دیوید کامرون نخستوزیر انگلیس، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و نیکلا سارکوزی، رییسجمهور فرانسه در بیانیهای مشترک ضمن نسبت دادن تسلیحات هستهای به ایران اعلام کردند: ما دستیابی ایران به سلاح هستهای را نخواهیم پذیرفت.
سران سه کشور در حالی که در را برای «مذاکرات جدی و معنادار درباره برنامه هستهای» ایران بازگذاشتند، تاکید کردند: از مقامات ایران میخواهیم فورا فعالیتهای حساس هستهای را تعلیق کند و به طور کامل به تعهدات بینالمللیاش پایبند باشد.
در عین حال گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان نیز روز دوشنبه پس از تصویب تحریمهای اتحادیه اروپا بر بخش نفتی و بانک مرکزی ایران از دیگر کشورها خواست در تحریم نفت به اتحادیه اروپا بپیوندند.
وی گفت: اگر قرار باشد پیام (این اقدام) برای ایران روشن باشد به صدایی بیش از صدای غرب نیاز خواهد داشت، این کار به صدای بینالمللی نیاز دارد.
وزیر خارجه آلمان گفت : مذاکرات با کشورهایی که از نفت ایران استفاده میکنند در حال انجام است.
تردید نتانیاهو درباره تاثیر تحریمها
در این میان، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی شک و تردید خود را درباره موثر بودن تحریم نفتی یکجانبه اتحادیه اروپا علیه ایران ابراز کرد.
به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری رویترز، نتانیاهو در نشست حزب راستگرای افراطی لیکود افزود: «درحال حاضر نمیتوان نتیجه این تحریمها را مشخص کرد. نیاز به فشاری گسترده و سریع علیه ایران است و باید تحریمها را براساس این نتایج ارزیابی کرد».
دان مریدور، معاون نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز نگرانی خود را از همراهی نکردن کشورها با تحریم نفتی اروپا علیه ایران ابراز کرده است.
به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، مریدور در مصاحبهای رادیویی ادعا کرد: «تشدید تحریمها و لحنی که اروپاییها به کار بردند، مهم است زیرا به ایران تاکید میکند که ادامه برنامه هستهای این کشور قابل قبول نیست».
این اظهارات در حالی بیان شدهاند که چین بخش عمدهای از نفت مورد نیازش را از ایران تامین میکند و از جمله دیگر واردکنندگان نفت ایران میتوان به هند، ژاپن، آفریقای جنوبی، کرهجنوبی، سریلانکا، تایوان و ترکیه اشاره کرد. ژاپن و کره جنوبی با وجود تلاشها و فشارهای آمریکا همچنان به واردات نفت از ایران ادامه میدهند.
وعده عربستان به اسپانیا و یونان برای جایگزینی نفت ایران
در همین حال، خوزه مانوئل گارسیا مارگالو، وزیر امور خارجه اسپانیا روز دوشنبه پس از تصویب تحریمهای اتحادیه اروپا در رابطه با ایران گفت که عربستان به مادرید قول داده است کمبود نفت در نتیجه تحریم ایران را برای این کشور جبران کند.
اسپانیا ۱۰ درصد نفت مورد نیازش را از ایران وارد میکند و وزیر امور خارجه این کشور گفت که با شرکتهای نفتی اسپانیا پیش از سفرش به بروکسل برای شرکت در نشست وزیران امور خارجه که روز دوشنبه برگزار شد، صحبت کرده و این شرکتها به او گفتهاند که منابع جایگزینی را برای تامین نفت به دست آوردهاند.
استاوروس دیماس، وزیر خارجه یونان نیز گفت که این کشور که بیش از یک چهارم نفت خود را از ایران وارد میکند نیز با عربستان برای جبران کمبود تامین نفت از جانب ایران مذاکره کرده است.
تمایل هند برای خرید نفت بیشتر از ایران
از سوی دیگر جایپال ریدی، وزیر نفت هند در گفتوگو با خبرنگاران در حاشیه کنفرانس انرژی در شهر دهلی نو گفت: هند میخواهد تا جایی که ممکن است نفت از ایران وارد کند؛ زیرا شرایط مطلوب است. به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری رویترز، وی این مطلب را در پی مذاکرات هفته گذشته تهران و دهلی نو درباره راههای پرداخت پول واردات نفت از ایران بیان کرد. جایپال گفت: تلاش ما در آینده این است که از منابع ایران به طور کامل بهرهمند شویم؛ زیرا شرایط تا حد زیادی مطلوب است.
وی گفت: دهلی نو همه گزینهها برای پرداخت پول نفت ایران را جستوجو میکند. بر پایه این گزارش، هند ۱۲ درصد نفت مورد نیاز خود را از ایران وارد میکند.
ارسال نظر