وزارت خارجه: مسوولیت عواقب این بحران‌آفرینی‌ها به عهده اتحادیه اروپا خواهد بود

دنیای‌اقتصاد- تصویب تحریم خرید نفت ایران از سوی اتحادیه اروپا که با مسدود شدن دارایی‌های بانک مرکزی کشورمان در این اتحادیه همراه می‌شود، واکنش اعتراض آمیز مقامات تهران را برانگیخته است. وزارت خارجه روز سه‌شنبه با احضار سفیر دانمارک به عنوان نماینده ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا مراتب اعتراض شدید ایران به این تصمیم غیرمنطقی را اعلام کرد. این وزارتخانه همچنین در بیانیه‌ای با محکوم کردن حرکت غیراصولی اتحادیه اروپا در تحریم کشورمان و با تاکید بر اینکه ملت ایران از حقوق اساسی خود دست نمی‌کشد، اعلام کرد: اتحادیه اروپا مسوول تلاش برای ایجاد تنش و بحران آفرینی است. رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه نیز در این رابطه گفته است: تحریم اقتصادی به بهانه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان، اقدامی غیرمنطقی و ناعادلانه است؛ اما تاثیری در روند حرکت ملت ما برای دستیابی به حقوق اساسی خود ندارد. آنچنان که خبرگزاری فارس گزارش داده است: وزارت خارجه در واکنش به تصمیمات وزیران خارجه اتحادیه اروپا مبنی بر توقف خرید نفت از ایران از پنج ماه دیگر، با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران با محکوم کردن این حرکت غیراصولی و با تاکید مجدد بر سیاست‌های مسوولانه خود مبنی بر تنظیم روابط با کشورهای جهان براساس حقوق و مقررات بین‌المللی و اصول احترام متقابل معتقد است که این تصمیمات آثار و پیامدهای ناگواری برای مردم اروپا و دیگران خواهد داشت. در ادامه این بیانیه آمده است: جمهوری اسلامی ایران بارها بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود تاکید و همواره همکاری در چارچوب تعهدات خود به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را ادامه داده و از هرگونه تلاشی برای شفاف‌تر کردن برنامه هسته‌ای خود دریغ نکرده است.به نظر می‌رسد اتحادیه اروپایی در دنباله روی غیرمنطقی از سیاست‌های آمریکا به منظور فرافکنی مشکلات اقتصادی و اجتماعی خود درصدد انحراف افکار عمومی از بیداری عدالتخواهانه مردمی و جنبش ضد تبعیض و سرمایه‌داری توسط فضاسازی‌های غیر واقعی است.

ملت ایران از حقوقش دست نمی‌کشد

این بیانیه افزوده است: ملت ایران بارها اثبات کرده است که هرگز تحت فشار و اقدامات ظالمانه حاضر به دست کشیدن از حقوق مشروع و قانونی خود نبوده و مسلما با ایستادگی در چارچوب اصول عدالت خواهی و اعتقاد به صلح و ثبات بین‌المللی در آینده نیز تسلیم چنین روش‌هایی نخواهد شد. در پایان این بیانیه تصریح شده است: مسوولیت پیامد این گونه تصمیمات نسنجیده و تلاش برای ایجاد تنش و بحران آفرینی بر عهده اتحادیه اروپایی خواهد بود.

مهمانپرست: جنگ روانی است

سخنگوی وزارت خارجه نیز در این رابطه گفت: تحریم نفتی ایران در اتحادیه اروپا با بحران اقتصادی و اجتماعی کشورهای اروپایی سازگار نیست و بیشتر در چارچوب فشار تبلیغاتی و جنگ روانی قابل ارزیابی است. به گزارش ایسنا، مهمانپرست افزود: تحریم اقتصادی به بهانه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان، اقدامی غیرمنطقی و ناعادلانه است؛ اما تاثیری در روند حرکت ملت ما برای دستیابی به حقوق اساسی خود ندارد. وی با اشاره با تصویب توقف خرید نفت از ایران در اتحادیه اروپا افزود: همان‌طور که در اظهارات مقامات اروپایی و اخبار منتشره در این‌باره مشخص است، برخی کشورها تعویق این کار را تحت پوشش تحریم‌های تدریجی مطرح کرده‌اند که این موضوع حاکی از رویکردی سیاسی است.

احضار سفیر دانمارک به وزارت خارجه

وزارت خارجه در اقدامی دیگر، روز سه‌شنبه سفیر دانمارک در تهران را به عنوان نماینده ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا فراخواند و مراتب اعتراض شدید ایران را به این تصمیم غیرمنطقی اعلام کرد. به گزارش ایسنا، در این دیدار علی‌اصغر خاجی، معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه، وضع چنین تحریم‌هایی را اقدامی نامعقول و فاقد توجیه منطقی دانست و اظهار کرد: نیروهایی در داخل اتحادیه اروپایی به تبعیت از سیاست‌های آمریکا و با اتخاذ رویکردی خصمانه درصدد تنش‌آفرینی در روابط با جمهوری اسلامی ایران هستند. خاجی همچنین تاکید کرد که مسوولیت عواقب این تصمیمات نسنجیده و بحران‌آفرینی‌ها به عهده اتحادیه اروپایی خواهد بود.

اشتون: هدف، اعمال فشار به ایران است

کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا اما در اظهاراتی درباره تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه ایران بر «سیاسی بودن» این تحریم ها صحه گذاشت و گفت: تحریم‌ها به خودی خود هدف نیست و هدف از این تحریم‌ها، اعمال فشار بر ایران به منظور بازگشت به میز مذاکرات است. اشتون عصر دوشنبه در کنفرانسی خبری افزود: می‌خواهیم ایران به میز مذاکره برگردد و به پیشنهادی که سال گذشته در مذاکرات هسته‌ای استانبول ارائه شد به‌عنوان راه‌های اعتمادساز نگاه کند یا پیشنهادهای جدید خود را ارائه کند.

بررسی مجدد تحریم ها؛ ۳ ماه دیگر

رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین در پاسخ به سوالی درباره تاثیر تحریم‌ها بر اقتصاد اروپا گفت: در تحریم باید مسائل مختلفی را در نظر گرفت که به کل اقتصاد اتحادیه اروپا مربوط می‌شود. ما این مسائل را بررسی کردیم و آثار منفی را مورد بررسی قرار دادیم. وی افزود: اتحادیه اروپا در نشست ماه آوریل (فروردین و اردیبهشت ۹۱) بررسی خواهد کرد که آیا تحریم‌ها آثار منفی داشته‌اند یا خیر؟ اشتون در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا این اتحادیه تلاش می‌کند تا با کشورهایی نظیر چین و روسیه درباره ایران به نگاه مشترک دست‌یابد، گفت: در هند، با نماینده چین درباره مسائل مختلفی که ایران یکی از آنها بود صحبت کردیم.

جزئیات تحریم‌های اروپا علیه ایران

وزیران خارجه اتحادیه اروپا روزدوشنبه با تحریم نفت ایران موافقت کردند و راه را برای ممنوعیت فوری قراردادهای جدید وارداتی با ایران به عنوان بخشی از تلاش‌ها برای تحت فشار گذاشتن ایران بر سر مساله هسته‌ای گشودند. به گزارش ایسنا، دیپلمات‌ها گفتند که وزیران خارجه اتحادیه اروپا در نشست بروکسل همچنین توافق کردند که قراردادهای موجود در رابطه با واردات نفت از ایران باید تا اول ژوییه ۲۰۱۲ (۱۰ تیرماه ۱۳۹۱- حدود پنج ماه دیگر) پایان یابند. هرچند گفته شده است شرکت نفتی «انی» ایتالیا از این تحریم‌ها مستثنی شده است. به گفته این منابع، وزیران خارجه اتحادیه اروپا همچنین درباره اقداماتی علیه بانک مرکزی ایران ـ با این شرط که تجارت مشروع تحت شرایط سخت ادامه یابد ـ و ممنوعیت تجارت محصولات پتروشیمی و فلزات و سنگ‌های قیمتی از جمله طلا، الماس و نیز اسکناس و سکه با ایران توافق کردند.

آمریکا بانک تجارت را تحریم کرد

پس ازاین رویداد، وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز بانک تجارت ایران را تحریم کرد. به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، دیوید کوهن، معاون وزارت خزانه داری آمریکا مدعی تحریم بانک‌های ایران از سوی جهان شد و گفت: «درحالی که بانک‌های سراسر جهان ایران را تحریم کرده‌اند و این کشور با بحران ارز روبه‌رو است، اقدام اتخاذ شده علیه بانک تجارت، یکی از دریچه‌های باقی مانده ایران به روی نظام مالی بین‌المللی را هدف قرار می‌دهد.»