دنیای اقتصاد- تحرکات دیپلماتیک تهران و مسکو برای احیای مذاکرات هسته‌ای در روزهای پایانی هفته گذشته شدت یافت. علی باقری، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی با سفر به روسیه، روز پنج‌شنبه دیدگاه‌های تهران درباره طرح هسته‌ای گام به گام را با مقامات این کشور مطرح کرد. باقری، اما از مسکو مستقیم به پکن رفت تا نظر مقامات چین را نیز در این رابطه و موضوع‌هایی دیگر از جمله تجارت نفت جویا شود. همزمان با این رایزنی‌ها، علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه نیز در آنکارا با رییس‌جمهور، نخست‌وزیر و وزیر خارجه ترکیه درباره مذاکرات هسته‌ای به گفت‌وگو نشست. در آستانه برگزاری مذاکرات جدید ایران و ۱+۵، باقری با مقامات مسکو و پکن دیدار کرد

رایزنی هسته‌ای با روسیه و چین

دنیای اقتصاد- همزمان با دیدارعلی اکبر صالحی، وزیر خارجه با مقامات ارشد ترکیه در آنکارا، علی باقری، دبیر شورای عالی امنیت ملی با مقامات روسیه و چین در مسکو و پکن دیدار و درباره طرح هسته‌ای گام به گام و موضوع‌های مورد علاقه دو جانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی رایزنی کرد. سفرهای صالحی و باقری در آستانه برگزاری دور تازه مذاکرات ایران و ۱+۵ صورت گرفته است.

آنچنان که خبرگزاری فارس گزارش داده است، در جریان دیدار روز پنج‌شنبه معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه طرح گام به گام روسیه مورد بررسی قرار گرفت و دو طرف تاکید کردند که رایزنی‌ها در خصوص طرح مذکور ادامه یابد.

در این دیدار، باقری با اشاره به روند تصاعدی رایزنی‌ها و مشورت‌های جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در عرصه‌های مختلف تاکید کرد: همکاری‌های ایران و روسیه تضمین‌کننده ثبات در منطقه خواهد بود.

تاکید بر راهبرد گفت‌و‌گو - همکاری

وی همچنین با اشاره به نقش ایجابی روسیه در شکل گیری دور جدید گفت‌وگوها با ۱+۵، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران راهبرد دو مسیره گفت‌وگو - فشار را راهبردی ناکارآمد دانسته و راهبرد گفت‌وگو- همکاری را مسیری نتیجه بخش با پیامد برد- برد برای دو طرف تلقی می‌کند.

معاون دبیر شورای امنیت ملی ایران با یادآوری طراحی‌ها، برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات برخی قدرت‌ها برای بهره‌گیری از نفوذ خود در برخی کشورهای منطقه جهت تسری ناامنی در دیگر کشورها، تاکید کرد: سازمان همکاری‌های شانگهای می‌تواند نقش موثری در تامین ثبات و امنیت در منطقه ایفا کند. باقری همچنین با اشاره به ترور دانشمندان هسته‌ای ایران اظهار کرد: افکار عمومی جهان کسانی را که بارها اعلام کرده‌اند، برای متوقف کردن فعالیت‌های هسته‌ای ایران همه گزینه‌ها را روی میز قرار داده‌اند، متهم اصلی این حوادث تروریستی می‌داند.لاوروف نیز در این دیدار با تقدیر از رویکرد جمهوری اسلامی ایران برای استمرار همکاری‌ها با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، از رویکرد برخی قدرت‌ها در گسترش روند تقابلی با جمهوری اسلامی ایران، انتقاد کرد. وزیر خارجه روسیه با تاکید بر نقش موثر جمهوری اسلامی ایران در منطقه خواستار ارتقای همکار‌ی‌های تهران- مسکو برای استقرار ثبات در منطقه شد و همچنین با اشاره به برگزاری دور جدید گفت‌وگوهای ایران و ۱+۵، بر آمادگی مسکو برای کمک به موفقیت این گفت‌وگوها تاکید کرد.

رایزنی‌ها درباره طرح گام به گام ادامه می یابد

در جریان این ملاقات همچنین طرفین ضمن بررسی جوانب و زوایای مختلف طرح گام به گام روسیه، تاکید کردند که رایزنی‌ها دو کشور در خصوص طرح مذکور ادامه یابد. در همین رابطه، باقری با اشاره به دیدارش با مقامات روسیه گفت: مقامات مسکو در جریان دیدگاه‌های تفصیلی ایران درباره طرح «گام به گام» قرار گرفتند. به گزارش ایسنا، وی افزود: طبق روال قبلی در مقاطع قبل و بعد از گفت‌وگوها با مجموعه کشورهای ۱+۵ با دوستان روس گفت‌وگوهایی داشتیم و یکی از دلایل این سفر در این چارچوب بوده است. معاون سعیدجلیلی، دبیر شورای عالی امینت ملی گفت: در سفر آبان ماه به مسکو یکی از موضوع‌های مهم گفت‌وگوها با مقامات روسیه طرح موسوم به «گام به گام» بود و در آن زمان ملاحظات ایران درباره ابعاد محتوایی این طرح برای طرف روسی تشریح شد.

باقری گفت: مقامات روسیه از هیات شورای عالی امنیت ملی دوباره دعوت کردند تا دیدگاه‌های تفصیلی ایران را درباره این طرح بشنوند.

معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی در گفت‌وگو با واحد مرکزی خبر، اظهارکرد: همچنین ایران و فدراسیون روسیه به عنوان دو کشور مهم در منطقه که نقش موثری در روند تحولات بین‌المللی دارند، همواره رایزنی‌های مستمر با یکدیگر داشته‌اند. در این مقطع درک مشترک دو کشور از ابعاد تحولات منطقه و نگاه به حضور بیگانگان در منطقه موجب شده تا رایزنی‌های مشترک طرفین به لحاظ کمی افزایش و به لحاظ محتوایی توسعه یابد.

باقری افزود: رایزنی درباره تعیین زمان و مکان مذاکرات با گروه ۱+۵ ادامه دارد. هنوز تصمیمی در این زمینه گرفته نشده است و دستور کار مذاکرات با گروه ۱+۵ بر اساس توافق طرف‌ها مشخص خواهد شد. وی با تاکید بر اینکه در آستانه دور جدید گفت‌وگوها با گروه ۱+۵ قرار داریم، تصریح کرد: این سفر به دعوت وزارت خارجه روسیه و با هدف دیدار با مقامات سیاسی و امنیتی این کشور برای گفت‌وگو درباره مسائل مورد علاقه دو جانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی انجام شده است.

بر اساس این گزارش، باقری دیروز صبح نیز مسکو را به مقصد پکن ترک کرد.

اتحادیه اروپا تکذیب کرد

در این میان، اتحادیه اروپا هرگونه تماس با ایران برای انجام مذاکرات جدید درباره برنامه هسته‌ای تهران را تکذیب کرد. به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز به نقل از سخنگوی کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مذاکرات جدید با ایران برای ترتیب دادن نشستی با تهران درباره برنامه هسته‌ای را تکذیب کرد. وی در بروکسل گفت: هیچ‌گونه مذاکره‌ای درباره گفت‌وگوهای جدید در حال انجام نیست. ما همچنان در انتظار پاسخ ایران به پیشنهادهای اساسی هستیم که کاترین اشتون در نامه‌اش در ماه اکتبر ارائه داده بود. در عین حال یک سخنگوی وزارت خارجه انگلیس نیز در این‌باره مدعی شد: هیچ‌گونه تاریخ یا برنامه ملموسی وجود ندارد؛ زیرا ایران هنوز به وضوح نشان نداده است که تمایل دارد به نامه اشتون پاسخ دهد و بدون پیش‌شرط، مذاکره کند. او افزود: تا زمانی که ایران چنین کاری را انجام ندهد جامعه بین‌المللی فقط فشار بر این کشور را از طریق تحریم‌های مسالمت‌آمیز و مشروع افزایش خواهد داد.

تمایل به از سرگیری مذاکرات

در این میان، برگزاری بیست و سومین نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و ترکیه در روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه بهانه‌ای بود تا یک هفته پس از مذاکرات علی لاریجانی، رییس مجلس با مقامات ارشد ترکیه، صالحی به عنوان رییس ایرانی این کمیسیون مشترک به آنکارا سفر کند و در حاشیه این نشست با رییس جمهور، نخست وزیر و وزیر خارجه ترکیه دیدار و درباره روابط دوجانبه، مسائل منطقه و بین‌المللی و به ویژه درباره مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ رایزنی کند. احمد داود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه که سه هفته پیش به عنوان میانجی میان ایران و کاترین اشتون، رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا با سفر به تهران با مقامات ارشد کشورمان دیدار و گفت‌و‌گو کرده بود، روز پنج‌شنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با علی‌اکبر صالحی وزیر خارجه گفت: ایران و ۱+۵ مایل به از سرگیری مذاکرات برای رفع بحران در موضوع برنامه هسته‌ای ایران هستند؛ اما مکان و زمان آن هنوز مشخص نشده است.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، داود اوغلو در نشست مطبوعاتی مشترک با وزیر خارجه کشورمان اعلام کرد: لازم است بدانیم که طرفین به از سرگیری مذاکرات راغب هستند.

صالحی: به زودی زمان مذاکرات را پیشنهاد می‌دهیم

صالحی نیز در این نشست خبری اعلام کرد که ایران به زودی تاریخی را برای گفت‌وگو با کشورهای عضو ۱+۵ درباره برنامه هسته‌ای ایران در استانبول پیشنهاد خواهد داد. به گزارش ایسنا، وزیر خارجه افزود: سعید جلیلی مذاکره کننده هسته‌ای ارشد ایران زمان و تاریخ پیشنهادی برای گفت‌وگوها را به داود اوغلو پیشنهاد خواهد داد تا او آن را به کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا منتقل کند.