سوال از رییس‌جمهور به صحن مجلس می‌رسد؟

دولت: در کمیسیون‌ها جواب‌های روشن دادیم

نمایندگان سوال کننده: قانع ‌نشده‌ایم

دنیای اقتصاد- مرجان توحیدی: نمایندگان محمود احمدی‌نژاد یعنی محمدرضا میرتاج‌الدینی، عبدالرضا شیخ الاسلامی‌و فاطمه بداغی روز سه‌شنبه و چهارشنبه را کمیسیون به کمیسیون در مجلس چرخیدند تا بتوانند طراحان سوال از رییس جمهور را قانع کنند؛ اما ظاهرا موفق نبوده‌اند، هرچند خودشان نظر دیگری دارند. برخی امضاکنندگان پاسخ‌های ارائه شده را «کلی و توجیهی» ارزیابی کردند و این در حالی بود که میرتاج الدینی دفاعیات خود و بداغی را تلویحا کامل و اقناع‌کننده می‌دانست.

معاون پارلمانی رییس جمهور البته از این که برخی از نمایندگان به اصطلاح وی «گزارش ناقص» از جلسات داده بودند هم انتقاد کرد. اما در کنار ابراز رضایت میرتاج الدینی از حضورش در مجلس، علی مطهری، طراح اصلی سوال از رییس‌جمهور گفته است که از پاسخ‌های ارائه شده قانع نشده است. سخنگوی امضاکنندگان سوال هم گفته است که پاسخ‌ها کلی و توجیهی بوده است. به گفته مصطفی رضا حسینی قرار است دو کمیسیون اقتصادی و فرهنگی بعد از اتمام تعطیلات ادامه سوالات مربوطه را بررسی کنند و در یک جلسه معطوف به رای‌گیری، اقناع یا عدم اقناع خود را به اطلاع هیات رییسه برسانند. در صورت عدم اقناع امضاکنندگان، احمدی نژاد اولین رییس جمهور تاریخ جمهوری اسلامی‌خواهد بود که باید برای توضیح به مجلس برود.

طرح سوال از رییس جمهور از آن دست موضوعات کشدار در مجلس هشتم است که هنوز منتج به نتیجه نشده است. هرچند که اعلام آن از سوی نمایندگان مجلس و به حد نصاب رسیدن امضاها، عملیاتی شدن موضوع را جدی تر کرد، اما تعلل هیات رییسه مجلس در ارسال سوالات به کمیسیون‌های تخصصی برای بررسی و شنیدن پاسخ‌های نمایندگان رییس جمهور موضوع را به تعویق انداخت. طبق آیین نامه داخلی مجلس اجرایی شدن طرح سوال از رییس جمهور باید ۷۴ امضا داشته باشد.

البته پس از قطعی شدن این موضوع طرح سوال با نزدیک ۱۰۰ امضا به هیات رییسه ارائه شد. هیات رییسه هم موظف بود تا سوالات را به کمیسیون‌های تخصصی بدهد که نداد و در این فاصله رایزنی‌های لازم را برای منصرف کردن برخی از نمایندگان از امضاهایشان انجام داد که البته نتیجه مثبتی هم گرفت. این موضوع اگرچه طرح سوال را نزدیک به دو ماه به تعویق انداخت، اما در نهایت با رسیدن امضاها به مرز قانونی یعنی عدد۷۴ به ناچار سوالات برای طی مراحل قانونی به کمیسیون‌های تخصصی رفت.

به همین دلیل هم میرتاج الدینی معاون پارلمانی و فاطمه بداغی معاون حقوقی ریاست جمهوری به همراه عبدالرضا شیخ الاسلامی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به نمایندگی از رییس جمهور در کمیسیون‌ها برای سوال و جواب حاضر شدند. اگرچه در کمیسیون‌های تخصصی وضعیت چندان به نفع رییس‌جمهور نیست و طبق گزارش‌های نمایندگان از کمیسیون‌های عمران، برنامه و بودجه و امنیت ملی طراحان سوال از پاسخ‌های ارائه شده قانع نشدند. هرچند که میرتاج الدینی می‌گوید در این مرحله اصلا بحث قانع شدن یا نشدن مطرح نیست. به گزارش ایسنا، او در جمع خبرنگاران با بیان اینکه روز سه شنبه سوال از رییس‌جمهور در سه کمیسیون و دیروز نیز در کمیسیون اصل ۹۰ مطرح شد، اظهار کرد: دیروز آنچه که در رسانه‌ها دیدم این بود که غیر از آقایان جلالی و آقایی که گزارش‌های خوبی داده بودند مابقی گزارش‌های ناقصی ارائه کرده بودند.

وی افزود: اولا اینکه اکنون مرحله قانع شدن یا قانع نشدن نیست و ثانیا این‌که ما جواب‌های روشنی ارائه کردیم. در خصوص بودجه مترو سوال کردند که ما گفتیم مراحل اولیه قانونی که تصویب کردند را دولت قبول نکرده بود و آن مصوبه خلاف اصل ‌٧٥ قانون اساسی بوده و شورای نگهبان نیز همین نظر را ارائه کرده بود.

معاون پارلمانی رییس‌جمهور افزود: تخلف دیگری که در مجلس رخ داده بود اینکه طبق اصل ‌٧٥ قانون اساسی هر مصوبه‌ای که بار مالی دارد، قابل طرح در مجلس نیست؛ اما آن را از دستور کار خارج نکردند و ما این دو موضوع را در آنجا مطرح کردیم. وقتی هم که این قانون اجرایی شد و به مرحله اجرا رسید به دلیل این که در قالب تسهیلات است، یکسری شرایط نیاز دارد که این شرایط از طرف شهرداری حاصل نشده از جمله اینکه شهرداری بدهی دارد که البته در جهت حل آن هستند. میرتاج‌الدینی یادآور شد: سوال دیگر در خصوص اشتغال بود که آنها مطرح کردند که وقتی رشد اقتصادی زیر یک درصد بوده چطور یک میلیون و ‌٦٠٠ هزار شغل حاصل می‌شود که ما در آنجا مطرح کردیم آنچه در مورد رشد اقتصادی گفتید درست نیست، زیرا به صورت غیر رسمی رشد اقتصادی حدود ‌٥/٤ تا ‌٥ درصد اعلام شده و صندوق بین‌المللی پول نیز آن را ‌٥/٣ درصد اعلام کرده است. در مورد ایجاد یک میلیون و ‌٦٠٠ هزار فرصت شغلی وزیر کار نیز توضیحات خوبی را ارائه داد.

از پاسخ نمایندگان دولت قانع نشدم

این در حالی است که علی مطهری به عنوان طراح اصلی سوال از رییس جمهور اعلام کرد: از پاسخ نمایندگان رییس‌جمهور در کمیسیون‌های تخصصی نسبت به پنج سوال قانع نشده، اما نظر قطعی همه امضا کنندگان طرح سوال از رییس جمهور پس از جلسه‌ای در آینده‌ای نزدیک اعلام خواهد شد.

علی مطهری در گفت‌وگو با مهر در پاسخ به این سوال که آیا از روند بررسی سوال و پاسخ‌هایی که از نمایندگان رییس جمهور نسبت به سوالات مطرح شده در کمیسیون‌های برنامه و بودجه، امنیت ملی و سیاست خارجی و عمران دریافت کرده است رضایت دارد، گفت: شخصا با توجه به اینکه در همه کمیسیون‌ها حضور داشتم معتقدم پاسخ‌های داده شده از سوی نمایندگان رییس جمهور قانع کننده نبود.

جلسه ۸۰ طراح سوال برای جمع‌بندی پاسخ‌های دولت

همچنین سخنگوی طراحان سوال از رییس‌جمهور مصطفی رضا حسینی در گفت‌وگو با مهر تصریح کرد: پس از بررسی سوال از رییس‌جمهور در ۲ کمیسیون باقیمانده پس از تعطیلات مجلس ۸۰ نفر طراحان سوال با برگزاری جلسه ای پاسخ‌های معاونان رییس جمهور به سوالات مطرح شده را بررسی کرده و به رای می‌گذارند. در صورتی که قانع نشده باشند موضوع به هیات رییسه ارجاع می‌شود تا هیات رییسه طبق آیین‌نامه مراتب را به رییس جمهور اعلام ‌کند تا شخص رییس جمهور برای پاسخ به سوالات نمایندگان در صحن علنی مجلس حضور یابند.

سخنگوی طراحان سوال از رییس جمهور اظهار کرد: پاسخ‌های معاونان رییس جمهور به سوالات نمایندگان در کمیسیون‌های امنیت ملی، برنامه، عمران و اصل ۹۰ کلی و توجیهی بوده است.وی افزود: معاونان رییس جمهور در این جلسات ایرادات شکلی به سوالات می‌گیرند و اعلام می‌کنند که اظهار نظر در فلان مورد یا عدم اجرای برخی از قوانین حق رییس جمهور است و رییس جمهور ایده و نظر خاص خود را داشته و به این صورت اعلام کرده است. وی تاکید کرد: همین قدر که مجلس موفق شده این موضوع مهم که همه باید حول محور قانون عمل کنند و حتی رییس جمهور نیز برای تخلفاتش باید به مجلس پاسخگو باشد را پیگیری کند بسیار ارزشمند است.

بر اساس این گزارش عدم اجرای قانون عفاف و حجاب، حمایت رییس جمهور از تز مکتب ایرانی، نحوه هزینه شدن ۱۵۰۰ میلیارد تومان بودجه اعتبار فرهنگی در قانون بودجه ۱۳۸۹ و تاخیر در معرفی وزیر ورزش و جوانان به مجلس، ۴ سوال مطرح در کمیسیون فرهنگی طی دو هفته آینده است و کمیسیون اقتصادی هم قرار است تا عملکرد دولت در نحوه اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها را به بحث بگذارد.