همزمان با سفر معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی به روسیه مطرح شد
هشدار روسیه درباره پیامدهای اقدام نظامی علیه ایران
لاوروف: هدف تحریمها، تحریک نارضایتی در ایران است
دنیای اقتصاد- همزمان با اعزام علی باقری، معاون سیاست خارجی و امنیت بینالملل دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به روسیه به منظور رایزنی با مقامات مسکو، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه با انتقاد از تحریمهای یکجانبه اروپا و آمریکا علیه ایران نسبت به پیامدهای سهمگین اقدام نظامی علیه ایران هشدار داد.
عکس: AFP
لاوروف: هدف تحریمها، تحریک نارضایتی در ایران است
دنیای اقتصاد- همزمان با اعزام علی باقری، معاون سیاست خارجی و امنیت بینالملل دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به روسیه به منظور رایزنی با مقامات مسکو، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه با انتقاد از تحریمهای یکجانبه اروپا و آمریکا علیه ایران نسبت به پیامدهای سهمگین اقدام نظامی علیه ایران هشدار داد. در همین حال، برخی اخبار حاکی است که روسیه قصد دارد در بحبوحه تهدیدات آمریکا بر ضد ایران، یک رزمایش نظامی در ارمنستان برگزار کند.اگرچه روسیه و چین طی ماههای گذشته با تحریمهای یکجانبه آمریکا و اروپا علیه کشورمان مخالفت کردهاند، اما این مخالفتها طی هفتههای اخیر رنگ و بوی تازه به خود گرفته است.
در این هفتهها، مقامات کاخ کرملین و پکن بیش از پیش به تهران نزدیک شدهاند و در برخی موارد، حتی از در برخورد با واشنگتن وارد شدهاند؛ از جمله اینکه چند روز پیش، مقامات چین تحریم یکی از شرکتهای چینی به واسطه ارتباط با ایران را به شدت محکوم کرد. دیروز هم که خبر رسید روسیه با هدف آمادگی برای مقابله با آمریکا قصد برگزاری مانور در ارمنستان دارد. نزدیکی ایران و روسیه از اواسط تابستان قوت بیشتری یافت. از زمانی که لاوروف طرح هستهای گامبهگام کرملین را در جریان دیدار از واشنگتن رونمایی کرد. در پی آن بود که پاتروشف، دبیر شورای عالی امنیت روسیه دو روز به تهران آمد و با تمام مقامات کشورمان به مذاکره نشست و پس از آن علی اکبر صالحی، وزیر خارجه به مسکو رفت و درباره طرح گام به گام پای میز مذاکره با روسها نشست.
سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت کشورمان نیز دستکم یکبار در ماههای گذشته به روسیه رفت. دیروز نیز باقری برای دومین بار در این ماهها رهسپار مسکو شد تا پیوند ایران- روسیه بیش از پیش مستحکم شود.
قرار است، معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی در این سفر درباره مسائل دو جانبه، منطقهای و بینالمللی و نیز آخرین تحولات موضوع هستهیی و دور جدید گفتوگوها با ۱+۵ با مقامهای روسیه گفتوگو و رایزنی کند.
انتقاد شدید از سیاستهای غرب علیه ایران
در این میان، سرگئی لاوروف دیروز با انتقاد از تحریمهای یکجانبه اروپا و آمریکا علیه ایران، تحریم را مانعی در روند مذاکرات با تهران خواند که به پایان راه خود رسیده است.
به گزارش ایسنا، خبرگزاری فرانسه به نقل از لاوروف هشدار داد که اقدام نظامیعلیه ایران با پیامدهای سهمگین آن «فاجعهبار» خواهد بود. وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال اقدام نظامیعلیه ایران گفت: درباره احتمالات رخ دادن چنین فاجعهای، باید از آنهایی سوال کنید که دائما به آن به عنوان گزینهای اشاره میکنند که همچنان بر روی میز قرار دارد. ایهود باراک، وزیر دفاع رژیم صهیونیستی ـ روز چهارشنبه در بیتالمقدس گفت که این رژیم حتی به تصمیمگیری درباره حمله به ایران نزدیک نیست و معتقد است که فاصله با گزینه نظامیهمچنان زیاد است. لاوروف درباره پیامدهای چنین حملهای هشدار داد و گفت که این اقدام یک بحران پناهندگی منطقهای را باعث خواهد شد. وی افزود: مجازاتهایی که با هدف به دست آوردن شفافیت بیشتر ایران انجام میگیرد به پایان راه رسیده است و فقط به فرصتهای صلح صدمه میزند.
تحریمها با هدف برانگیختن نارضایتی است
وزیر خارجه روسیه به خبرنگاران گفت: تحریمهای یکجانبه بیشتر علیه ایران هیچ ارتباطی به تمایل برای اطمینان یافتن از تعهد آنها به منع اشاعه هستهای ندارد و هدف جدی آن صدمه زدن به اقتصاد ایران و رفاه ملتش؛ احتمالا به امید برانگیختن نارضایتی است.
او اظهار کرد که روسیه مشاهده کرده است که ایران آماده همکاری بیشتر با بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمیاست و برای «مذاکرات جدی با غرب» آماده میشود. وی همچنین با انتقاد از تحریمهای اروپا و آمریکا گفت: کلیه تحریمهای ممکن که میتواند بر رفتار ایران در زمینه هستهای یا همکاری آن با آژانس بینالمللی انرژی اتمیتاثیر بگذارد، به پایان راه رسیده است.
شرایط برای از سرگیری مذاکرات فراهم است
همچنین خبرگزاری نووستی به نقل از سرگئی لاوروف گزارش داد: روسیه معتقد است تمام امکانات برای ازسرگیری مذاکرات درباره مساله هستهای ایران در چارچوب گروه «۱+۵» موجود است.
لاوروف که روز چهارشنبه در نشستی خبری درباره جمعبندی نتایج فعالیت دیپلماسی روسیه در سال ۲۰۱۱ میلادی صحبت میکرد، گفت: ما معتقدیم تمام امکانات برای ازسرگیری مذاکرات گروه «۱+۵» و ایران موجود است و از اینکه گاهی برای این روندها مانع به وجود میآورند، بسیار نگران هستیم.
وزیر خارجه روسیه افزود که وقتی ایران در پاییز در راستای سازش با غرب حرکت کرد، در ماه نوامبر(آبانماه) گزارش آژانس منتشر شد که سروصدای بیفایدهای را از جمله در رسانههای گروهی بهوجود آورد. لاوروف گفت: اکنون مقدمات بازدید هیات آژانس بینالمللی انرژی اتمیاز ایران تدارک دیده میشود و ایرانیها برای رسیدگی به مسائل سوءظن برانگیز در رابطه با ابعاد نظامیاحتمالی در برنامه هستهای خود ابراز آمادگی کردهاند. اما دوباره همچون پاییز گذشته به اصطلاح ترمز کنندههایی ظاهر میشوند؛ چون همزمان با این بازدید، تصمیمگیری اتحادیه اروپا درباره اعمال تحریمهای جدید و بسیار شدید علیه ایران از جمله ممنوعیت خریداری نفت این کشور و محدودیت محسوس عملیات با بانک مرکزی ایران برنامهریزی شده که مثل این است که عمدی باشد. به گفته لاوروف «بار دیگر تطابق و همزمانی (این رویدادها) مشهود است». وزیر خارجه روسیه اظهار کرد: اکنون ایران منتظر هیاتی برای آغاز گفتوگوی جدی در خصوص مسائل جدی است، اما تحریمهایی که به تصویب اتحادیه اروپا خواهند رسید به بهبود فضا برای ثمربخش بودن مذاکرات کمکی نخواهد کرد.
برگزاری مانور نظامی در ارمنستان
از سوی دیگر، برخی اخبار منتشر شده در رسانههای روسیه حاکی از آن است که مسکو قصد دارد در بحبوحه تهدیدات آمریکا بر ضد ایران، یک رزمایش نظامی در ارمنستان برگزار کند. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری گلوبال ریسرچ، در شرایطی که تهدیدهای آمریکا در مورد حمله نظامی به ایران در ماههای اخیر افزایش یافته است، روسیه در نظر دارد یک مانور نظامی را در منطقه قفقاز و در مقیاس گسترده برگزار کند.
در ادامه این گزارش که به نقل از پایگاه خبری «نزاویسمایا گازتا» منتشر شده آمده است: این مانور نظامی نه تنها بخشهای جنوبی قلمرو روسیه را در بر خواهد گرفت، بلکه بخشهایی از آبخازیا، اوستیای جنوبی و ارمنستان نیز در این مانور مورد استفاده قرار خواهند گرفت تا این مانور به عنوان یک حادثه بسیار مهم در سال ۲۰۱۲ در نظر گرفته شود. این گزارش افزوده است: طرح در نظر گرفته شده برای این مانور برنامه ریزی و انتخاب شده است و هدف از آن آمادهسازی ارتش روسیه در صورت بروز هر گونه حمله نظامی غرب برضد ایران و همچنین احتمال بروز تنشها و اختلافات دیگر در منطقه دریای خزر و منطقه قفقاز جنوبی اعلام شده است.
این مانور با هدف توسعه تکنیکهای نظامی مدرن و جدید روسیه که در آن از سیستمهای کنترل اتوماتیک استفاده میشود، برگزار خواهد شد.
ارسال نظر