تعیین تکلیف کارمندان انتقالی وزارتخانه‌های ادغامی

عکس: نگار متین‌نیا

دنیای‌اقتصاد - شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی به منظور تسهیل در ساماندهی نیروى انسانى منتقل شده به وزارتخانه‌هایی که در اجرای ماده ۵۳ قانون برنامه پنجم توسعه ادغام شده‌اند، آیین‌نامه‌ای تصویب کرد. از جمله بندهای این آیین‌نامه محفوظ ماندن امتیازات مربوط به دوره‌های آموزشی کارمندان وزارتخانه‌های ادغام شده، حفظ رتبه‌های کسب شده در شغل جدید و نیز عدم کاهش حقوق و مزایای مستمر در وزارتخانه جدید است.

بر اساس ماده ۵۳ قانون برنامه پنجم توسعه کشور، دولت مکلف بود یک یا چند وزارتخانه را به نحوی در وزارتخانه‌های دیگر ادغام کند که تا پایان سال دوم برنامه، تعداد وزارتخانه‌ها از ۲۱ وزارتخانه به ۱۷ وزارتخانه کاهش یابد. دولت هم با ادغام ۷ وزارتخانه در یکدیگر و تشکیل ۳ وزارتخانه جدید، به این ماده قانونی جامه عمل پوشاند. هرچند هنوز شمار وزارتخانه‌های کشور یکی بیشتر از هدف برنامه است.

با بسته شدن پرونده ادغام وزارتخانه‌ها در دولت، نگرانی‌هایی در خصوص تعدیل نیروهای انسانی وزارتخانه‌های ادغامی به بهانه چابک‌سازی بدنه دولت به وجود آمد. در این زمینه بسیاری از کارمندان که این اواخر با طرح‌هایی به نام «دورکاری» و «خروج از تهران» هم مواجه شده‌اند، نگران تعدیل از وزارتخانه‌هایی بودند که با تصمیم دولت در هم ادغام شدند؛ چرا‌ که قاعدتا یکسری از فعالیت‌های موازی به طور طبیعی حذف می‌شد و بخشی از این نیروهای مازاد باید تعدیل می‌شدند.

اما دولت راهکار دیگری پیش پای کارمندان ادغامی گذاشت و بنا به گفته احمد بزرگیان، معاون نوسازی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس‌جمهور ۴ پیشنهاد به کارمندان داد؛ یا بخشی از آنها «بازنشسته» ‌شوند یا برخی «بازنشستگی پیش از موعد» را تجربه ‌کنند، عده‌ای هم «بازخرید» شوند و در کنار آنها بعضی دیگر به وزارتخانه‌ای دیگر «منتقل» ‌شوند. مقامات دولتی همچنین اطمینان دادند که سیاست دولت به هیچ وجه تعدیل نیروی انسانی به خاطر ادغام وزارتخانه‌ها نیست، بلکه یافتن راهی برای اجرای قانون است.

از طرفی همزمان با ادغام وزارتخانه‌ها، بسیاری از ساختمان‌های مازاد در لیست فروش قرار گرفتند. اگرچه هنوز از تعداد کارمندانی که مشمول تغییر یا جابه‌جایی شدند اخباری در دست نیست، اما ظاهرا بسیاری از نیروهای این وزارتخانه‌های ادغامی منتظرند تا به لحاظ وضعیت شغلی و حقوق و مزایا تعیین تکلیف شوند. به نظر می‌رسد که مصوبات جدید در راستای ساماندهی این دسته از کارمندان باشد.

جزئیات آیین‌نامه جدید

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی بنا به پیشنهاد معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور به منظور تسهیل در ساماندهی نیروى انسانى وزارتخانه هایی که در اجرای ماده ۵۳ قانون برنامه پنجم توسعه ادغام شده و پس از ادغام به سایر دستگاه‌های اجرایی منتقل شده‌اند، با استناد به ردیف ۵ بند«ب» ماده ۱۱۶ قانون مدیریت خدمات کشوری، تصویب کرد چنانچه در انتقال افراد موضوع این مصوبه شغل آنان تغییر یابد، سوابق آنان در شغل قبلی به عنوان تجربه قابل‌قبول تلقی می‌شود.

همچنین امتیازات مربوط به دوره‌های آموزشی مصوب که توسط این قبیل کارمندان و در شغل قبلی براساس نظام آموزش کارمندان دولت کسب شده است با رعایت مقررات مربوط محفوظ خواهد ماند.

دوره‌های آموزشی فوق برای گواهینامه نوع دوم با رعایت قسمت اخیر ماده ۱۲ نظام آموزش کارمندان دستگاه‌های اجرایی و سایر مقررات مربوط قابل احتساب است. رتبه‌های شغلی کسب شده نیز توسط آنان حفظ می‌شود.

بر این اساس، در انتقال کارمندان وزارتخانه‌های ادغامی به دستگاه مقصد، حقوق و مزایای آنها در دستگاه جدید با رعایت موارد زیر تعیین می‌شود: چنانچه دستگاه مبدا و مقصد انتقال، هر دو مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری باشند، در صورتی که کارمند تنزل پست نداشته باشد، حقوق و مزایای مستمر وی (به استثنای فوق‌العاده سختی کار و کار در محیط‌های غیرمتعارف که بر اساس شرایط کار در دستگاه مقصد تعیین می‌شود) نباید کاهش داشته باشد و در صورتی که دستگاه مبدا مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری نباشد و دستگاه مقصد، مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری باشد، دستگاه مقصد حکم کارگزینی وی را بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری در انطباق با احکام کارگزینی کارمندان نظیر صادر می‌کند.