هزینه 34 میلیارد دلاری فساد در اقتصاد ایران طی یک سال

دنیای اقتصاد- احمد توکلی، رییس مرکز پژوهش‌های مجلس روز گذشته درنطق میان دستور خود در جلسه علنی به زوایای فساد مالی اخیر پرداخته و متذکر شد که با برآورد سازمان شفافیت بین‌المللی تنها در یک سال، فساد ،۳۴ میلیارد دلار برای اقتصاد ایران هزینه داشته که ۳۱ میلیارد از کاهش بهره‌وری و ۳ میلیارد با رماندن سرمایه‌گذاری خارجی رخ داده است. احمد توکلی همچنین در نطق خود به اثرات سوء فساد مالی بر مشروعیت و امنیت ملی و به ویژه تاثیرات آن بر انواع شاخص‌های اقتصادی از جمله اشتغال، قیمت، بهره‌وری و اختلاف طبقاتی پرداخت. به گفته توکلی در جریان فساد اخیر، در تاسیس بانک آریا با مشارکت افرادی از درون بانک مرکزی، شرکت امیر منصور آریا ۱۵ بار تلاش کرد با تقلب کارش را پیش ببرد و بار شانزدهم اسناد را به ظاهر درست کرد و در عین حال با جواز کسب شده دست به پولشویی زد؛ مادر شرکتی که طی ۵ سال ثروت خویش را ۹۴ هزار برابر کرد.

وی همچنین به ذکر بزرگترین مورد جرم مشابه در سال ۲۰۰۹ آمریکا، پرداخت و گفت که برنارد مدوف، مشاور سرمایه‌گذاری با روش پانزی (هرمی) طی ۱۸ سال، ۱۸ میلیارد دلار به فریب‌خوردگان زیان وارد کرد. وی به ۱۵۰ سال حبس، یعنی حداکثر مجازات ممکن، محکوم گردید. توکلی با در نظر گرفتن تولید ناخالص دو کشور در سال ۲۰۰۹، جرم مرتکبین جنایت اخیر را دو برابر بزرگتر از جرم مدوف دانست. وی همچنین به قوه قضائیه توصیه کرد: با این جنایت سازمان یافته برخوردی بکنید که خدا و خلقش را راضی سازید و آبروی تنها نظام منتسب به علی علیه السلام را بخرید و مبادا که روز مبادا فراموشمان شود و شرمنده امام و شهیدان بمیریم.

توکلی در نطق خود در مجلس تاکید کرد: در فساد سیستمی، مصونیت بعضی افراد در فرآیند مبارزه با فساد پدید می‌آید. به قول غربی‌ها ماهی‌های بزرگ به شنا ادامه می‌دهند. همان‌ها که ده سال پیش رهبری آنها را دانه درشت‌ها و حلقه پیوند قدرت و ثروت خواندند. هدایت مبارزه با فساد سیستمی بسیار دشوار است ولی تجربه‌های موفق نیز داریم که در آن‌ها، کار از سرخ کردن چند ماهی بزرگ آغاز شده است.

این نماینده افزود: بنابر گزارش انجمن اقتصاد جهانی داووس، در سال جاری، درجه اعتماد عمومی مردم ما به سیاستمدارانشان بسیار بهتر از وضعیت امثال ترکیه یا تایلند بوده است، یعنی شاخص ایران ۳۹، ترکیه ۸۱ و تایلند ۸۳ است، ولی این نباید ما را غافل کند، باید خودمان را در روند زمان ببینیم. علاوه بر آنکه این شاخص مثلا برای سوئد عدد ۳ است.

توکلی همچنین درباره اثرات فساد بر کارآمدی نیز گفت: فساد انحصار را رشد می‌دهد که موجب انحراف در تخصیص منابع است و از این طریق کاهش تولید و اشتغال و افزایش قیمت‌ها را در پی دارد. همچنین فساد منفعت طلبی مدیران را تقویت می‌کند که خود باعث کاهش کارآیی شده و تولید و اشتغال را کاهش و قیمت‌ها را افزایش می‌دهد. به گفته وی، فساد کاهش اعتبار دولت را در پی دارد که این، بر نرخ رشد سرمایه‌گذاری و نرخ رشد تولید اثر منفی دارد. فساد با تغییر تابع مطلوبیت اغنیا و فقرا، نابرابری و اختلاف طبقاتی را رواج و هزینه‌های باز توزیعی دولت را افزایش می‌دهد.

او ادامه داد: با برآورد سازمان شفافیت بین‌المللی تنها در یک سال، فساد ،۳۴ میلیارد دلار برای اقتصاد ایران هزینه داشته که ۳۱ میلیارد از کاهش بهره‌وری و ۳ میلیارد با رماندن سرمایه‌گذاری خارجی رخ داده است. حالا تصور این که این وضعیت چه بر سر کارآمدی و مشروعیت مبتنی بر آن می‌آورد، آسان است.

وی در پایان گفت: نحوه برخورد قوه مجریه و قوه مقننه در این رسوایی به کنار، الان تمام بار احیای اعتماد از دست رفته و آثار آن بر امنیت ملی به دوش قضات محترم است. این جنایت باید در شکل کلی و سازمان یافته‌ای که داشته است دیده شود، چراکه تمام اقدامات متقلبانه کاملا تشکیلاتی بوده و مرتکبان به دلیل سطح سواد و تجربه‌ و شبکه‌ای از شرکت‌های واقعی و کاغذی که به راه انداخته بودند؛ از عواقب کارشان با خبر بودند.