انتقاد از «نهادهای اقتصادی به اصطلاح مردمی»

عکس: ایسنا

دنیای اقتصاد- گلایه‌های محمود احمدی نژاد از آنچه در نظام گمرک کشور می‌گذرد، همچنان ادامه دارد. او که نخستین بار در تیرماه سال جاری از وجود مرزهای غیر قانونی و اسکله‌های غیر مجاز برای واردات کالا سخن گفته بود، روز گذشته هم در مراسم تشریح روند پیشرفت طرح تحول در نظام گمرکی کشور از عده‌ای نام برد که به گفته وی «به دنبال دور زدن قوانین و اعمال فشار هستند و متاسفانه بعضا تخلفات را تزئین کرده و اسامی دیگری به منظور تطهیر روی آن می‌گذارند.» احمدی نژاد در توضیح بیشتر ویژگی‌های این عده به تاسیس موسسات خیریه و توجیهات مختلف برای دور زدن قانون اشاره کرد و گفت که «بهتر است برخی از نهادهای اقتصادی به اصطلاح مردمی، به جای دور زدن قانون، ساختارها و رفتار خود را اصلاح کنند.»

رییس جمهور در شرایطی از لزوم عملیاتی شدن کامل قانون تحول گمرک در آستانه سالگرد اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها سخن گفت که خودش برای اولین بار به طرح گلایه‌هایی از فضای حاکم بر گمرگ کشور «به ویژه در بخش وجود مرزها و اسکله‌های غیر قانونی در واردات» پرداخته بود که تا قبل از آن، این سخنان در فضای رسمی کشور بازگو نشده بود. به ویژه آنکه مقامات رسمی و مسوول همواره وجود اسکله غیر مجاز را انکار می‌کردند و تاکید داشتند که همه اسکله‌های تجاری زیر نظر گمرک هستند.

احمدی نژاد در همایش تخصصی راهبردهای نوین در پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفته بود که «باید همه مرزهای غیرقانونی برای مبارزه با قاچاق کالا و ارز بسته شود و هیچ کس نباید برای ورود کالای غیرقانونی مصونیت داشته باشد.»

او همچنین متذکر شده بود که «بخش قابل توجهی از میزان کالاهای قاچاق از ‌مرزهای رسمی وارد کشور می‌شود» وی یکی از علل گسترش قاچاق را هم «اتصال این شبکه‌ها به صاحبان قدرت و نفوذ» دانسته وگفته بود: هیچ وزارتخانه‌ای حق ندارد اسکله خارج از قوانین گمرک داشته باشد. اظهارات احمدی‌نژاد درباره وجود اسکله‌های غیرمجاز و مرزهای غیرقانونی البته با واکنش برخی از مقام‌های رسمی مواجه شد، هرچند آنها پاسخشان به این اظهارات احمدی‌نژاد تلویحی بود. به طوری که سردار جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران پس این اظهارات رییس جمهور گفته بود که «این ارگان همچون سایر نهادهای نظامی، اسکله‌هایی نظامی در اختیار دارد، اما هیچ‌گونه مبادله تجاری در آنها انجام نمی‌دهد.» سردارجعفری در پاسخ به این پرسش که برخی‌ها می‌گویند سپاه دارای اسکله‌هایی است که فعالیت تجاری انجام می‌دهد، گفته بود:«این بحثی انحرافی است که توسط افرادی که به نظر ما، ذی‌نفع هستند، مطرح می‌شود.» روز گذشته، اما باز هم محمود احمدی‌نژاد به گلایه از وضعیت حاکم بر گمرک پرداخته، اما این بار نه به صراحت بار قبل. او همچنین در این سخنان از سیاست واردات دفاع کرده و در عین حال از آنها که فعالیت‌های دولت را بدون پشتوانه علمی قلمداد می‌کنند انتقاد کرده بود. به گزارش سایت اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، احمدی‌نژاد گمرک را مرزبان استقلال و پیشرفت کشور دانست و گفت: همه دستگاه‌های مرتبط باید اقدامات خود را با گمرک هماهنگ کنند.

اقدامات دولت ضربتی است نه شتابزده

محمود احمدی‌نژاد تدوین طرح تحول گمرکی را اقدامی بزرگ و ارزشمند دانست و گفت:‌ مسوولان گمرک نیز باید با پیگیری‌های مستمر، تلاش کنند که گمرک کشور شفاف و سالم بوده و به گونه‌ای فعالیت کند که هیچ کس نتواند از مرزها و خلأ مقررات و قوانین تخلف کرده و حتی کسی احتیاج پیدا نکند به دنبال قاچاق کالا باشد.

احمدی‌نژاد با اشاره به اینکه «اقدامات دولت ضربتی، انقلابی و دقیق است»، اظهار کرد: عده‌ای دولت را به اقدامات غیر عالمانه و شتابزده متهم می‌کنند، در حالی که دولت معتقد است و تجربه نیز نشان داده که با توجه به وجود نیروی انسانی بااستعداد و همت بلند در کشور می‌توان اقدامات اساسی و تحولی را به سرعت عملیاتی کرد.

دفاع از سیاست‌های وارداتی

احمدی‌نژاد خاطرنشان کرد: عده‌ای تصور می‌کنند که تبادل تجاری فقط شامل بخش صادرات می‌شود و نسبت به واردات ذهنیت منفی دارند، در حالی که صادرات و واردات از عوامل اصلی پیشرفت جهانی و تامین صلح، امنیت و رفاه جهانی است. خدای متعال به هر ملتی داشته‌هایی عطا کرده تا به واسطه تبادل آن با هم ارتباط داشته باشند. رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه «اگر صادرات و واردات بر اساس نظم و دقت نباشد به زیان منافع ملی است»، گفت: باید به طور دقیق مشخص باشد که چه نوع کالا و به چه حجمی وارد و صادر می‌شود تا بتوان بر اساس آن برنامه‌ریزی کرد. احمدی‌نژاد با بیان اینکه «تمام سیاست‌های اقتصادی دولت در عرصه عمل به نوعی با گمرک ارتباط دارد»، اظهار کرد: به طور مثال اگر در عرصه حمایت از تولید کشور، گمرک کاملا هماهنگ نباشد این گونه حمایت‌ها به نتیجه مطلوب نخواهد انجامید.

تخلفاتشان را تزئین می‌کنند

رییس‌جمهور تصریح کرد: متاسفانه عده‌ای منافع خود را در راستای منافع ملی تعریف نمی‌کنند.

احمدی‌نژاد با بیان اینکه «عده‌ای به دنبال دور زدن قوانین و اعمال فشار هستند و متاسفانه بعضا تخلفات را تزئین کرده و اسامی دیگری به منظور تطهیر روی آن می‌گذارند»، گفت: با توجه به حجم تبادل کالا در مرزهای گمرکی کشور ممکن است در بخش کنترل کالا اشتباهاتی به وجود آید یا عده‌ای به عنوان واردات کالایی خاص، کالاهای غیرضروری وارد کشور کنند که باید به دقت این‌گونه موارد کنترل شود. البته امیدوارم این‌گونه افراد هم این دست اقدامات خود را کنار بگذارند؛ چراکه دور زدن و تخلف از قانون در حقیقت برداشتن از جیب ملت بوده و کار درستی نیست.

احمدی‌نژاد با اشاره به اقداماتی از جمله تاسیس موسسات خیریه و توجیهات مختلف برای دور زدن قانون گفت: بهتر است برخی از نهادهای اقتصادی به اصطلاح مردمی، به جای دور زدن قانون ساختارها و رفتار خود را اصلاح کنند.

رییس‌جمهور گفت: باید به سرعت بخش گمرک کشور با بخش‌های بانکی و مالیاتی ارتباط برقرار کنند، در چنین صورتی مسیر بخش عمده‌ای از تخلفات و سوءاستفاده‌ها از قانون گرفته خواهد شد، البته ممکن است در روند اصلاحات عده‌ای هیاهو و جار و جنجال به پا کنند که نباید از آن نگرانی داشت.

زمزمه آغاز گام دوم هدفمندی یارانه‌ها

در نشست روز گذشته وزیر اقتصاد هم حضور داشت. شمس الدین حسینی در لابه‌لای سخنان خود تلویحا از آغاز مرحله بعدی هدفمندی یارانه‌ها سخن گفت. هرچند که زمان دقیقی را اشاره نکرد اما تاکید کرد که اگر گام‌های بعدی هدفمند کردن یارانه‌ها را برداریم، در بسیاری از کالا‌ها نه تنها واردکننده نخواهیم بود، بلکه می‌توانیم صادرکننده باشیم و من این خبر خوب را در آستانه سالروز هدفمند کردن یارانه‌ها اعلام می‌کنم. اگرچه پیش‌تر او و فرزین دبیر ستاد هدفمندی یارانه‌ها هر گونه احتمال آغاز فاز دوم هدفمند شدن یارانه‌ها را رد کرده بودند،اما چنین به نظر می‌رسد که دولت برنامه‌های خود را برای آغاز فاز دوم تدارک دیده است.

به گزارش ایسنا، شمس‌الدین حسینی در دیدار مسوولان گمرک کشور با رییس جمهور در ادامه با اشاره برنامه‌های اجرا شده در قالب طرح تحول گمرک گفت: باید کاری کنیم که تجارت رسمی سهل و آسان باشد؛ چرا که قاچاق در برخی موارد به دلیل سختگیری‌ها در مبادی رسمی شکل می‌گیرد.