دنیای‌اقتصاد- تصویب طرح تحریم بانک مرکزی ایران در کنگره آمریکا و همچنین موافقت دولت باراک اوباما با اعمال این تحریم، واکنش منفی مقامات ارشد روسیه، هند و ژاپن را در پی داشته است. رییس‌جمهور روسیه و نخست وزیر هند در بیانیه مشترکی با تاکید بر حق ایران برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای، تحریم‌های یک‌جانبه علیه جمهوری اسلامی را غیرسازنده دانستند. وزیر خارجه ژاپن نیز با هشدار نسبت به عواقب مصوبه اخیر کنگره آمریکا علیه ایران گفته است: این اقدام اقتصاد ژاپن و جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در همین حال، برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که دولت کره‌جنوبی تلاش می‌کند از حلقه متحدین آمریکا در اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران خارج شده و به واردات نفتی خود از ایران ادامه دهد. در همین رابطه، وزیر دارایی کره‌جنوبی با اشاره به خودداری این کشور از تحریم بانک مرکزی ایران اعلام کرده است: حساب‌های متعلق به بانک مرکزی در بانک‌های کره‌ای باز خواهد ماند تا سئول قادر باشد پول نفت ایران را به «وون» (واحد پول کره جنوبی) پرداخت کند. با وجود این، باراک اوباما همچنان بر مواضع پیشین خود اصرار کرده است و در اقدامی تازه معاون وزارت خزانه‌داری آمریکا را مامور کرده است تا برای متقاعد کردن شرکای آمریکا در خاورمیانه به منظور تحریم ایران به عربستان و بحرین سفر کند.

مخالفت روسیه و هند با تحریم‌های یکجانبه

آنچنان که خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری نووستی گزارش داده است، روسیه و هند نگران وضعیتی هستند که پیرامون جمهوری اسلامی ایران و برنامه هسته‌ای این کشور به‌وجود آمده است. این مساله در بیانیه مشترکی که دمیتری مدودف رییس‌جمهور روسیه و مانموهان سینگ نخست وزیر هند روز جمعه گذشته در پایان مذاکرات دوجانبه خود در کاخ کرملین امضا کردند، آمده است.

در این بیانیه تاکید شده است: روسیه و هند از حل و فصل درازمدت و قابل قبول برای همه در زمینه مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران که تنها با استفاده از روش‌های سیاسی-دیپلماتیک و از طریق برقراری گفت‌وگو امکان‌پذیراست، حمایت می‌کنند. در این راستا، به عقیده مقامات دهلی نو و مسکو، استفاده از روش اعمال تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران، اقدامی غیرسازنده است.

علاوه بر این، رهبران روسیه و هند در این بیانیه با تاکید بر حق ایران برای توسعه تحقیقات، تولید و استفاده از انرژی هسته‌ای در اهداف صلح‌آمیز، از مقامات جمهوری اسلامی خواسته اند تا به درخواست‌های قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل در این زمینه عمل کرده و به شکلی کاملا شفاف و صادقانه با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کنند.

انتقاد ژاپن از مصوبه تحریمی کنگره آمریکا

در رویدادی دیگر، کیچیرو گنبا، وزیر خارجه ژاپن با هشدار نسبت به عواقب مصوبه اخیر کنگره آمریکا علیه ایران گفت: این اقدام اقتصاد ژاپن و جهان را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری جی جی پرس، گنبا که در جریان یک کنفرانس خبری سخن می‌گفت نگرانی خود را از این مصوبه بیان کرد و افزود: «این اقدام اقتصاد ژاپن و جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و چنین نگرانی‌هایی همواره به آمریکا منتقل شده است».

کنگره آمریکا در روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه گذشته طرحی را به تصویب رسانده است که بر اساس آن موسسات و نهادهای مالی که با بانک مرکزی ایران مراوده داشته باشند از سوی دولت آمریکا مجازات خواهند شد و به این ترتیب امکان واردات نفت ایران وجود نخواهد داشت که البته این طرح ۶ ماه بعد از امضای آن توسط رییس‌جمهور آمریکا به اجرا گذاشته خواهد شد.

دولت اوباما به شدت نگران عواقب این طرح بر سیاست خارجی آمریکا و از دست دادن متحدان خود است و به همین دلیل ماده ای در این طرح گنجانده شده است که بر اساس آن واشنگتن می‌تواند کشورهایی را که در تحریم ایران جدیت داشته اند از این قانون مستثنی کند.

به این ترتیب کشورهایی مثل ژاپن و کره جنوبی می‌توانند همچنان به واردات نفت از ایران ادامه دهند. این دو کشور که از متحدان مهم آمریکا در آسیا به حساب می‌آیند بیش از ۱۰ درصد نفت مورد نیاز خود را از ایران وارد می‌کنند.

وزیر خارجه ژاپن از درخواست ژاپن از آمریکا برای مستثنی کردن خود در این طرح خبر داد و گفت: ما می‌دانیم که طرح مزبور استثناء خورده است.

کره‌جنوبی به دنبال خروج از حلقه تحریم‌های نفتی

در این میان، برخی از گزارش‌ها حاکی است که دولت کره‌جنوبی نیز تلاش می‌کند از حلقه متحدین آمریکا در اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران خارج شده و به واردات نفتی خود از ایران ادامه دهد.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری دولتی کره‌جنوبی «یونهاپ»، یک مقام دولتی در کره‌جنوبی از تلاش دولت این کشور برای متقاعد کردن واشنگتن به منظور ادامه واردات نفتی خود از ایران خبر داد و گفت: کره‌جنوبی خواستار خروج از دور جدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران و عدم مشارکت در تحریم‌های حوزه نفت ایران است و تلاش می‌کند به واردات نفتی خود از ایران ادامه دهد.

در همین حال، وزیر دارایی کره جنوبی نیز با اشاره به خودداری این کشور از تحریم بانک مرکزی ایران گفت: حساب‌های متعلق به بانک مرکزی در بانک‌های کره‌ای باز خواهد ماند تا سئول قادر باشد پول نفت ایران را به وون پرداخت کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز وزیر دارایی کره‌جنوبی تاکید کرد: از این پس انجام هرگونه سرمایه‌گذاری جدید در پروژه‌های نفت و گاز ایران ممنوع خواهد بود.

وزیر دارایی کره جنوبی افزود: سئول بیش از ۱۰۰ شخص حقیقی و شرکت ایرانی را به فهرست تحریم‌های پیشین خود افزوده است.

بر اساس این گزارش کره‌جنوبی از تحریم واردات نفت ایران و بانک مرکزی این کشور خودداری کرده است.

تحریم‌هایی که دولت کره‌جنوبی علیه ایران اعلام کرده است بسیار ضعیف‌تر از آن است که آمریکا انتظار آن را داشت. پیش‌تر تحریم صادرات محصولات پتروشیمی ایران به عنوان یکی از گزینه‌های مهم تحریمی علیه ایران اعلام شده بود که دولت کره‌جنوبی از دست زدن به چنین کاری خودداری کرده است.

اوباما: به اعمال جامع‌ترین تحریم‌ها ادامه می‌دهیم

همزمان با اوجگیری مخالفت‌ها علیه تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا، باراک اوباما بار دیگر بر تعهدش در قبال امنیت رژیم صهیونیستی تاکید و در ادامه اتهامات بی‌اساس قبلی ایران را به تلاش برای تولید سلاح هسته‌ای متهم کرد و گفت که کاخ سفید به اعمال جامع‌ترین تحریم‌ها علیه تهران ادامه می‌دهد.

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری شینهوا، باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا روز جمعه در هفتاد و یکمین نشست دو سالانه مجمع عمومی اتحادیه اصلاحات یهودیت در آمریکای شمالی تلاش کرد برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران را تهدید جلوه دهد و برای خوشایند مخاطبین یهودی‌اش مدعی شد: یک نگرانی مهم دیگر ـ و تهدید برای امنیت اسرائیل، آمریکا و جهان ـ برنامه هسته‌ای ایران است.

وی ادامه داد: به همین دلیل است که سیاست ما کاملا روشن بوده است. ما مصمم هستیم از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای جلوگیری کنیم.

با این حال اوباما متعهد شد با اعمال فشار بر ایران پس از اعمال «جامع‌ترین» تحریم‌ها علیه تهران ادامه دهد.

بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، اوباما گفت که دولتش به همراه متحدین و شرکای خود برای متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران تلاش کرده است و افزود: ما فقط در این باره حرف نزده‌ایم بلکه عمل کرده‌ایم و قصد داریم فشار (بر ایران) را حفظ کنیم.

رییس‌جمهور آمریکا بار دیگر با صراحت گفت که «هیچ گزینه‌ای را از روی میز کنار نمی‌گذارد».