هشدار به همسایگان: اجازه سوءاستفاده به آمریکا ندهید

عکس: AFP

علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ورود هواپیمای جاسوسی آمریکا به حریم هوایی ایران را یک «عمل تجاوزکارانه و خصمانه» خواند و از کشورهای همسایه از جمله افغانستان خواست اجازه سوء استفاده از خاک و حریم هوایی خود را به آمریکا ندهند. علی اکبر صالحی مطرح کرد

هشدار درباره سوءاستفاده آمریکا از همسایگان ایران

وزیر خارجه خطاب به مقامات افغانستان: اجازه سوء استفاده از خاک و حریم هوایی خود را به آمریکا ندهید

دنیای اقتصاد- علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ورود هواپیمای جاسوسی آمریکا به حریم هوایی ایران را یک «عمل تجاوزکارانه و خصمانه» خواند و از کشورهای همسایه از جمله افغانستان خواست اجازه سوء استفاده از خاک و حریم هوایی خود را به آمریکا ندهند.

وی در گفت‌وگو با ایرنا گفت: از دولت افغانستان تقاضا کرده ایم که به این موضوع به طور جدی رسیدگی کند و دیگر اجازه ندهد چنین اتفاقی روی دهد، چرا که این امر به عنوان یک «اقدام غیردوستانه» تلقی می شود.

پیش از این، در روز ۱۹ آذر ماه سال جاری، وزارت خارجه ایران سفیر افغانستان در تهران را احضار و اعتراض رسمی تهران به استفاده از خاک و آسمان این کشور برای اعزام هواپیماهای جاسوسی به ایران را به وی ابلاغ کرده بود. در یادداشت اعتراضی ایران ضمن محکوم کردن تجاوز هوایی پهپاد آمریکا، توجه دولت افغانستان به مسوولیت‌های ناظر بر حسن همجواری جلب شده بود.

همچنین جمهوری اسلامی ایران خواستار توضیح فوری دولت افغانستان در این زمینه و به کارگیری تمامی مساعی این کشور برای جلوگیری از تکرار این گونه حوادث شده بود. با وجود این، ایران و افغانستان چهارشنبه هفته گذشته یادداشت تفاهم همکاری دفاعی امضا کردند. یادداشتی که به موجب آن، دو کشور در زمینه‌های آموزشی، لجستیکی، فنی و مهندسی با یکدیگر همکاری خواهند کرد. معاون وزیر دفاع افغانستان نیز در دیداری که با علی اکبر صالحی در تهران داشت، از طرف دولت متبوعش قول داد که «اجازه ندهد از خاک افغانستان تهدیدی متوجه ایران شود.»

نحوه تسلط ایران به پهپاد آمریکایی

همزمان با درخواست وزیر خارجه ایران از افغانستان برای جلوگیری از استفاده از خاک و آسمان این کشور علیه کشورمان، روزنامه آمریکایی کریستین ساینس مانیتور در گزارشی برآورد فنی خود از چگونگی تسلط ایران بر پهپاد RQ۱۷۰ را از زبان یک مهندس ناشناخته ایرانی بیان کرد.

به گزارش خبر گزاری فارس، این روزنامه که تلاش داشت این تحلیل فنی را به یک مهندس ایرانی مشغول به کار روی پهپاد آمریکایی منتسب کند، اذعان کرد که ایران توانسته است هدایت پهپاد را به دست گرفته و آن را تقریبا دست‌نخورده بر زمین بنشاند. نکته جالبی که کریستین ساینس مانیتور به آن اشاره کرده این است که متخصصین ایرانی با نفوذ به سیستم «GPS» (مکان‌یاب جغرافیایی) توانستند پهپاد را فریب دهند، به گونه‌ای که پهپاد خاک ایران را با پایگاه خود در افغانستان اشتباه گرفته و در آن فرود آمده است. این روزنامه آمریکایی تصریح کرده است که جی‌پی‌اس به منزله یک نقطه ضعف است و با انداختن نویز (امواج مزاحم الکترونیکی) روی آن در واقع به نوعی می‌توان گفت که مغز پهپاد از کار می‌افتد. تکنیک به کار رفته در این عملیات «اسپوفینگ» نام دارد که به معنی «دست انداختن و سر به سر گذاشتن» است. اطلاعات اشتباه جغرافیایی ارائه شده به پهپاد در این روش باعث شده است که پهپاد خود بنشیند و هیچ نیازی هم به تسلط بر سیستم کنترل از راه دور آن وجود نداشته است. به نوشته ساینس مانیتور، اقدام ایران در خصوص بر زمین نشاندن پهپاد پیچیده آمریکایی نشان می‌دهد که این کشور راه‌هایی را برای پاسخگویی در این جنگ مخفی به دست آورده است. این تکنیک با استفاده از «مهندسی معکوس» تعدادی از پهپادهای ساده‌تر آمریکایی به دست آمده که طی سال‌های اخیر به دست ایرانیان افتاده‌اند.

این گزارش همچنین حاکی‌است که ایران از سال ۲۰۰۷ دست به رصد هواپیماهای بدون سرنشین زده است. این تلاش در سال ۲۰۰۹ آشکار شد و این همان سالی است که RQ۱۷۰ در افغانستان آغاز به کار کرد. ایران حدود یک هفته قبل تصاویری را از پهپادی که به دست آورده بود، منتشر کرد. در حالی که مقامات آمریکایی پیش‌تر مدعی بودند که این پهپاد در اختیار ایران قرار نگرفته است، اخیرا رییس‌جمهور آمریکا در تقاضایی عجیب از ایران، خواستار بازگرداندن پهپاد شد که این در خواست از سوی مقامات ایرانی رد شد.

صفحه سوخت هسته ای ۲۰ درصدی در رآکتور تهران

صالحی در گفت‌وگو با ایرنا همچنین در پاسخ به سوالی درباره برنامه هسته‌ای صلح آمیز ایران اعلام کرد ظرف دو ماه آینده نخستین صفحه سوخت هسته ای با اورانیوم ۲۰ درصد تولید و در رآکتور تحقیقاتی تهران جاگذاری خواهد شد. صالحی از حادثه سفارت انگلیس در تهران نیز ابراز تاسف کرد، اما واکنش انگلیسی‌ها در قبال این حادثه را شتابزده خواند و تصریح کرد: در این موضوع، انگلیس عاقلانه عمل نکرد. وزیر خارجه در خصوص روابط آتی تهران - لندن گفت: ما پیشنهادی برای انگلیس نداریم، نظرمان این است قطع رابطه نکرده ایم و مصوبه مجلس ملاک عمل ما است. وی تاکید کرد: تمام هم و غم ما این است که روابط را توسعه دهیم و هزینه‌های سیاسی تعاملات بین‌المللی را برای مردم پایین بیاوریم.