کنگره آمریکا با وجود مخالفت دولت اوباما طرح تحریم بانک مرکزی ایران را تصویب کرد
تحریم در سایه نگرانی از عواقب آن
دنیایاقتصاد- در پی تصویب طرح تحریم بانک مرکزی ایران در مجلسین نمایندگان و سنای آمریکا، سخنگوی وزارت خارجه این کشور اعلام کرد که دولت باراک اوباما با وجود تمام نگرانیها درباره عواقب تحریم بانک مرکزی ایران با این تحریمها موافقت کرده است. کاخ سفید طی هفتههای گذشته با کنگره این کشور بر سر تحریم بانک مرکزی ایران اختلاف داشت. افزایش قیمت جهانی نفت در صورت تحریم بانک مرکزی کشورمان، دلیلی بود که دولت اوباما برای مخالفت خود بیان میکرد. مقامات تهران اما از همان روزی که سنای آمریکا متممی حاوی تحریم بانک مرکزی را به لایحه بودجه دفاعی آمریکا اضافه کرد (۳۰ نوامبر / ۹ آذر ۱۳۹۰)، این دست اقدامات را « بینتیجه» و «تجربه شده» خواندند.به گزارش خبرگزاری فارس، لایحه ۶۶۲ میلیارد دلاری بودجه نظامی آمریکا روز چهارشنبه با ۲۸۳ رای مثبت در برابر ۱۳۶ رای مخالف در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شد. آن چنان که خبرگزاری مهر گزارش داده است، مجلس سنای آمریکا نیز در روز پنجشنبه با ۸۶ رای مثبت در برابر ۱۳ رای منفی، بودجه دفاعی این کشور را تصویب کرد. بنا بر این گزارش، لایحه تحریمهای اعمال شده علیه بانک مرکزی ایران در متن لایحه بودجه نظامی آمریکا گنجانده شده است.
امکان تعویق تا شش ماه
بر اساس این گزارش، خبرگزاری آسوشیتدپرس درباره این طرح نوشته است: این تحریمها پس از آنکه به امضای باراک اوباما رییسجمهور آمریکا برسد تا شش ماه آینده اجرایی نخواهد شد و همین امر به رییسجمهور آمریکا این فرصت را میدهد تا از این مجازاتها به دلایل امنیت ملی چشم پوشی کند.در این میان، ویکتوریا نولاند، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است: مقامات آمریکا به دنبال بررسی چگونگی اجرای تحریمها به شیوهای هستند که فشار بر ایران را به بیشترین حد ممکن برساند و در عین حال نیز حداقل آسیب و خسارت شامل حال دوستان و متحدان آمریکا شود.دولت آمریکا پیشتر اعلام کرده بود که با این لایحه مخالفت خواهد کرد. دولت آمریکا همچنین ابراز نگرانی کرده بود که این تحریمها میتواند قیمت نفت در بازار جهانی را به شدت افزایش دهد و مانع روند بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا پس از بحران اقتصادی اخیر شود. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اما در اظهارات تازه خود از تکرار اعتراضات گذشته دولت آمریکا در خصوص این نگرانیها خودداری کرد. نولاند در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرد: دولت آمریکا در طول تهیه متن این لایحه با کنگره به شدت وارد تعامل شده بود. وی افزود: دولت آمریکا از لایحهای حمایت میکرد که با افزایش فشار بر ایران به نحوی اجرا شود که از منافع قانونی دوستان و متحدان آمریکا در سراسر جهان محافظت کند.به گزارش خبرگزاری فارس، جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید نیز روز چهارشنبه اعلام کرد که باراک اوباما رییسجمهور آمریکا که تهدید کرده بود نسخههای اولیه این قانون را وتو میکند، هماکنون [تصمیم دارد] این مصوبه را امضا کند.این گزارش میافزاید: لایحه به تصویب رسیده توسط مجلس سنا، ترکیبی از نسخههای کاملا متفاوت ارائه شده توسط مجلس نمایندگان و سنا است. هدف بخشی از این لایحه، روابط بانک مرکزی ایران با نظام مالی جهانی در تلاش برای متوقف کردن برنامه هستهای ایران است.بر اساس این گزارش، هدف از تصویب این تحریمها این است که موسسات مالی را وادار کنند تا میان ادامه تجارت و انجام معاملات با بانک مرکزی ایران یا انجام معاملات با بانکهای آمریکا یک گزینه را انتخاب کنند.
با ملتها لجبازی میکنند
علی لاریجانی رییس مجلس پیش از این در نخستین روز آذر ماه جاری در واکنش به تحریم بانک مرکزی ایران از سوی انگلیس و قرار گرفتن نام این بانک در فهرست متهمان به پولشویی بینالمللی از سوی آمریکا گفته بود: تحریم بانک مرکزی ایران [از سوی انگلیس و کانادا] یک لجبازی با ملتها است؛ انقلاب اسلامی نقش کانونی دارد و پیامهایی داشته که دیکتاتورها را به زمین زده است. لاریجانی افزوده بود: اما این اقدام اخیر آنها مقداری هم مربوط است به تقلاهایی که در شورای امنیت یا آژانس داشتهاند و خیلی هم موفق نبودهاند. درست است که غرب یک قطعنامه علیه ما صادر کرد، اما همین قطعنامه هم پرمحتوا نبود. رییس مجلس همچنین گفته بود: در مورد این کاری که آنها در حال انجام دادن هستند، تصور نکنند که بدون پاسخ است و قطعا ایران در روابطش با کشورهایی که اینگونه رفتارها را داشته باشند، تجدیدنظر خواهد کرد.
رابطه تجاری چندانی نداشتیم
رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه نیز در واکنش به تشدید تحریمها علیه ایران گفته بود: اقدامی که برخی از کشورهای غربی به ویژه آمریکاییها و انگلیسیها در رابطه با دشمنی با ملت ما دنبال میکنند، اقدامی بینتیجه و تجربه شده است. متاسفانه انگلستان با پیروی کورکورانه از سیاستهای مقامات آمریکایی، ضعف سیاست خارجی خود را نشان میدهد. وی افزوده بود: همه میدانند، ظرف سالهای گذشته به دلایل مختلف تصمیم مقامات جمهوری اسلامی و شرکتها و وزارتخانههای اقتصادی و تجاری ما بر این قرار گرفت تا سطح روابط تجاری و اقتصادی خود را با این کشورها در پایینترین حد ممکن برسانیم و در کنار آن، روابط تجاری را با سایر کشورها افزایش دهیم.
ارسال نظر