نشست بینتیجه اروپا برای تشدید تحریمها
عکس: AFP اختلافنظر بر سر نحوه برخورد با ایران باعث شد
نشست بینتیجه اتحادیه اروپا برای تشدید تحریمها
دنیای اقتصاد - نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا که روز دوشنبه با دستور کار تشدید تحریمها علیه ایران برگزار شد، بدون دستیابی به نتیجه پایان یافت و بررسی این موضوع از سوی اتحادیه اروپا به نشست بعدی وزرای خارجه در اول دسامبر (۱۰ آذر سالجاری) موکول شد.
گزارش جدید آژانس اتمی درباره فعالیت هستهای ایران موضوع داغ نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل بود.
در مذاکرات انجام گرفته طی این نشست با وجود تلاش برخی وزیران اروپایی از جمله «اوری روزنتهال» وزیر خارجه هلند برای دفاع از مواضع جنگ طلبانه آمریکا و رژیم صهیونیستی، اکثریت شرکتکنندگان از جمله وزیران خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان مخالفت خود را با این مواضع اعلام کردند. همزمان وزیر خارجه روسیه نیز ضمن اشاره به اینکه گزارش جدید آژانس «حاوی چیز جدیدی نیست»، بار دیگر بر مخالفت دولت متبوعش با هرگونه تحریم جدید ایران تاکید کرد. به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز، وزیران خارجه اتحادیه اروپا هرگونه اقدام نظامی را در حال حاضر منتفی دانستند، البته در بیانیه پایانی این نشست آمده است: اتحادیه به بررسی تدابیر احتمالی جدید و تقویت شده ادامه خواهد داد و این مساله را به نشست بعدی موکول خواهد کرد تا اقدامات ایران را بررسی کند. در حالی که آمریکا و رژیم صهیونیستی از منتفی دانستن هر راهی برای متوقف کردن برنامه هستهای ایران خودداری کردند، وزیران خارجه اتحادیه اروپا خود را به محکوم کردن توسعه برنامه غنیسازی اورانیوم در ایران و بیان نگرانی در خصوص یافتههای گزارش اخیر آژانش محدود کردند. ویلیام هیگ، وزیر خارجه انگلیس پیش از این نشست گفت که کشورش هنوز اقدام نظامی را در نظر ندارد. وی گفت: ما خواستار اقدام نظامی نیستیم یا آن را طلب نمیکنیم. در عین حال میگوییم که همه گزینهها روی میز قرار دارد. وزیر خارجه انگلیس اعمال فشار مسالمتآمیز و مشروع را در مورد ایران خواستار شد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، هیگ همچنین در پاسخ به سوالی با رد گزینه نظامی علیه ایران در حال حاضر افزود: البته ما در ماههای آینده به دنبال افزایش فشار قانونی صلحآمیز علیه ایران به عنوان بخشی از رویکرد دوسویه خود خواهیم بود که مذاکرات واقعی را نیز در بردارد و در عین حال فشار بیشتری را از طریق تحریمها به ایران اعمال میکند.
آلمان؛ رد اقدام نظامی برای همیشه منتفی
گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان اما هرگونه ایده اقدام نظامی را برای همیشه منتفی دانست و هنگام ورود به بروکسل برای شرکت در جلسه وزیران خارجه اتحادیه اروپا با قاطعیت گفت: ما در گفتوگو درباره مداخله نظامی شرکت نمیکنیم.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وستروله افزود: ما معتقدیم که چنین گفتوگوهایی نتایج معکوس دارد و آنها را رد میکنیم.
براساس گزارش رویترز وستروله همچنین گفت: تحریمها اجتنابناپذیر است و همچنین در صورتی که ایران به خودداری از همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه دهد تحریمهای شدیدتر هم اجتنابناپذیر خواهد بود.
وی ادامه داد: ایران حق دارد از انرژی هستهای غیرنظامی استفاده کند، اما در عین حال وظیفه دارد از تمامی ابزارهای مرتبط با جنگ افزارهای هستهای دوری کند و این موضوع را برای جامعه بینالملل روشن سازد.
اعمال تحریم برای جلوگیری از جنگ
آلن ژوپه، وزیر خارجه فرانسه نیز گفت که جامعه بینالمللی باید با تشدید تحریمها علیه ایران یک موضع «بسیار محکم» را اتخاذ کند تا «از یک مداخله غیرقابل بازگشت اجتناب کند.»
همچنین وزیر خارجه هلند گفت: تحریمهای بیشتر علیه ایران «بدون شک اعمال میشوند»، اما اتحادیه اروپا نباید سایر گزینهها را منتفی بداند.
اوری روزنتال، وزیر خارجه هلند روز دوشنبه پیش از دیدار با همتایانش در نشست اتحادیه اروپا در بروکسل در جمع خبرنگاران با اشاره به انتشار گزارش جنجالی جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران گفت که در واکنش به این گزارش «من فکر میکنم ما درباره تشدید تحریمها، در صورت امکان از طریق سازمان ملل، صحبت خواهیم کرد، در این شکی نیست.»
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، ژان اسلبورن وزیر خارجه لوکزامبورگ نیز از مخالفان جدی اقدام نظامی بود که مورد حمایت گروههای تندرو آمریکایی و اسرائیلی است. وی در این رابطه گفت: غرب با این کار به هدف خود نمی رسد و پیامدهایی دارد که در نهایت به تقویت ایران میانجامد.
تاکید اشتون بر اتحاد علیه ایران
در ادامه نشست روز دوشنبه و در حالی که نحوه واکنش اتحادیه اروپا در برابر ایران به صفآرایی وزیران اروپایی منجر شده بود، کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی این اتحادیه در تلاش برای همسو کردن آرای اعضا تاکید کرد: ما باید روشن کنیم که آنچه رخ داده قابل قبول نیست.
وی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواست موضع واحدی در مورد ایران اتخاذ کنند.
اتریش رای مثبت نداد
در عین حال به نظر میرسد اختلاف نظر بر سر تحریم نیز شدیدتر از قبل باشد؛ چراکه کشوری همچون اتریش اعلام کرده است که این کشور به پیشنهادهای آلمان و فرانسه مبنی بر اعمال تحریمهای جدید علیه ایران «بله» نگفته است.
به گزارش ایرنا، آلکساندر شالن برگ، سخنگوی وزیر خارجه اتریش به خبرگزاری این کشور (آپا) گفت: از سوی وزارت خارجه اتریش درخصوص این پیشنهاد پاسخ «آری» داده نشده است.
وزارت خارجه اتریش خواستار همکاری سازنده ایران با جامعه بینالمللی، برای رفع مشکل شده است.
تاکید ایران بر رابطه خوب با اروپا
همزمان با این تحولات، علیاکبر صالحی وزیر خارجه در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی دولت گفت: تمامی تلاش ما این است که با اتحادیه اروپا روابط خوبی داشته باشیم و نیاز اتحادیه به ایران یک نیاز واقعی است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، صالحی در این گفتوگو اظهار کرد: همواره با بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا به طور دو جانبه روابط خوبی داشته ایم و در عین حال برقراری روابطحسنه و توسعه روابط با اتحادیه اروپا نیز از اولویتهای دستگاه دیپلماسی بوده است. وزیر خارجه افزود: بسیاری از کشورهای اروپایی خواهان برقراری ارتباط با کشورمان هستند، اما اتحادیه اروپا به عنوان یک اتحادیه، مقید به اجرای مقررات مربوط به خود است که این باعث میشود در بسیاری از موارد کشورهای اروپایی بهرغم میل باطنی خود با برخی از مصوبات اتحادیه همراهی کنند. وی تصریح کرد: اما در مجموع تمامی تلاش ما این است که با این اتحادیه اروپا روابط خوبی داشته باشیم و معتقدیم ایران و اتحادیه اروپا میتوانند مکمل یکدیگر باشند، زیرا نیاز اتحادیه اروپا به ایران یک نیاز واقعی است.
صالحی افزود: اگر ترکیه روزی به اتحادیه اروپا بپیوندد، بزرگترین همسایه اتحادیه اروپا، ایران خواهد بود؛ بنابراین به نفع اتحادیه است که روابط خود را با ایران به گونهای تنظیم کند که در آینده به نفع کشورهای اروپایی باشد. وزیرخارجه درباره اقدامات دیپلماتیک این وزارتخانه در مواجهه با تحریمهای احتمالی آینده بر ضد ایران گفت: روابط دیپلماتیک ما همواره تداوم دارد و رایزنیهای مفصلی در خصوص مسائل و تحولات منطقه داریم. مجموعه مسوولان نظام نیز در خصوص تحولات اخیر منطقه در تماس مستمر با یکدیگر هستند.
البرادعی: پرونده اتمی ایران بزرگنمایی میشود
محمد البرادعی، مدیرکل پیشین آژانس اتمی با هشدار نسبت به اینکه «هرگونه ماجراجویی علیه ایران تمام منطقه را شعلهور میکند»، تصریح کرد: موضوع هستهای ایران بزرگنمایی میشود و برخی کشورها و اسرائیل از آژانس سوءاستفاده میکنند. به گزارش ایرنا، البرادعی در گفتوگویی با دو روزنامه تونسی «الصباح و الشروق» با تاکید به اینکه برخی کشورها و اسرائیل از آژانس بینالمللی انرژی اتمی سوء استفاده میکنند، اظهار کرد: هنگامی که مدیرکل آژانس بودم برخی کشورها میخواستند من در مسیر خاصی گام بردارم و اسرائیل نیز بهدنبال بزرگنمایی برنامه هستهای ایران بود. نامزد احتمالی آینده ریاستجمهوری مصر با بیان اینکه «اساسا باور ندارم که به ایران حمله میشود»، تاکید کرد: هر گونه ماجراجویی علیه ایران میتواند کل منطقه را با عواقب وخیمی روبهرو کند. البرادعی با بیان اینکه «از کسی نشنیدهام ایران سلاح هستهای میسازد»، اظهار کرد : فعالیتهای گذشته و حال ایران برای پیشرفت هستهای شاید نیاز به توضیح داشته باشد، اما به معنای دست یافتن ایران به سلاح هستهای یا اینکه قصد استفاده از این سلاح را دارد، نیست، معتقدم اسرائیل موضوع هستهای ایران را بزرگنمایی میکند.
ارسال نظر