کمک یارانه‌ای به اسقاط کامیون‌های فرسوده

دنیای اقتصاد- قائم مقام نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل و مصرف سوخت، دیروز اگرچه با خبری خوش در مورد تسهیلات جدید برای کامیون‌های فرسوده بالای ۳۵ سال، میزبان خبرنگاران شد، اما در عین حال هشدار داد که اگر شرکت‌کنندگان در طرح‌های قبلی نوسازی، بدهی خود را با بانک‌ها صاف نکنند، کارت سوختشان باطل خواهد شد. امیررضا رجبی با اشاره به اینکه متقاضیان اندکی در مراحل قبلی طرح نوسازی ناوگان باری شرکت کرده‌اند، گفت: با آسیب‌شناسی صورت گرفته، مشخص شد چون ارزش کامیون‌های فرسوده در بازار، بیشتر از ارزش گواهی اسقاط آنهاست، بسیاری از مالکان این نوع کامیون‌ها تمایلی به از رده خارج کردن خودرو خود ندارند.

وی افزود:به همین دلیل، ستاد مدیریت حمل و نقل مذاکراتی را با ستاد هدفمندی یارانه‌ها انجام داد و قرار شد برای افزایش رغبت مالکان کامیون‌های فرسوده در طرح نوسازی، کمکی بلاعوض (یارانه) به آنها پرداخت شود. رجبی تصریح کرد: در طرح جدید بین ۱۵ تا ۳۰ میلیون ریال کمک بلاعوض در اختیار آنهایی که اقدام به اسقاط کامیون فرسوده بالای ۳۵ سال خود کنند، قرار خواهد گرفت. قائم مقام نوسازی ستاد مدیریت حمل‌ونقل با تشریح پروسه نوسازی کامیون‌های فرسوده در روش جدید، گفت: متقاضیان ابتدا باید به نمایندگی‌های خودروسازان مراجعه کرده و پس از ثبت نام، جهت دریافت تسهیلات به بانک بروند و سپس نیز کامیون فرسوده خود را اسقاط کنند. وی ادامه داد: پس از آنکه کامیون از رده خارج و گواهی اسقاط آن صادر شد، متقاضیان باید دوباره به بانک مراجعه کنند تا پرونده لازم برای ارائه تسهیلات به آنها، تشکیل شود و پس از تکمیل این پرونده، آنها می‌توانند کامیون نو تحویل بگیرند.

قائم‌مقام نوسازی ستاد مدیریت حمل و نقل در ادامه افزود: ارزش گواهی اسقاط کامیون‌های فرسوده، بسته به تناژ آنها بین سه تا هشت میلیون تومان است، که این مبلغ به علاوه کمک بلاعوض دولت، از پول پیش پرداخت کامیون جدید کسر می‌شود. رجبی ادامه داد: بنابر توافق انجام شده با پنج بانک ملی، ملت، صادرات، سپه و تجارت، این بانک‌ها تسهیلاتی بین ۵۰ تا ۸۰ میلیون تومان در اختیار متقاضیان قرار می‌دهند، که بازپرداخت این تسهیلات، هفت ساله و با سود ۱۴ درصد است. به گفته قائم مقام نوسازی ستاد حمل و نقل، شرکت‌های خودروسازی کشور از قبیل ایران‌خودرو دیزل، سایپادیزل، زامیاد، سپهردیزل، ارس خودرودیزل و رخش خودرودیزل، طرف قرارداد در طرح جدید نوسازی کامیون‌های فرسوده به حساب می‌آیند.

آن طور که رجبی عنوان کرد، متقاضیان حداکثر تا یک ماه پس از تکمیل پرونده بانکی، می‌توانند خودرو جایگزین موردنظر خود را دریافت کنند.

به گفته وی، خودروسازان طرف قرارداد در این طرح، تعهد داده‌اند که سر وقت نسبت به تحویل خودروها اقدام کنند و در غیر این صورت جریمه خواهند شد.

قائم‌مقام نوسازی ستاد مدیریت حمل‌ونقل، در ادامه نشست خبری دیروز خود به معوقات بانکی شرکت‌کنندگان قبلی در طرح نوسازی خودروهای فرسوده اشاره کرد و گفت: به شخصه خواهش می‌کنم آنهایی که در طرح‌های قبلی نوسازی خودروهای فرسوده شرکت کرده‌اند، اما اقساط بانکی‌شان عقب افتاده، هرچه زودتر نسبت به تسویه‌حساب با بانک‌های عامل اقدام کنند.

رجبی با بیان اینکه بدهی بانکی شرکت‌کنندگان در طرح‌های ماقبل سال ۸۸، بالاتر از سطح نرمال است، هشدار داد: اگر این دسته از بدهکاران بانکی اقدام لازم را برای بازپرداخت اقساط انجام ندهند، ستاد مدیریت حمل‌ونقل مجبور است کارت سوخت آنها را باطل کند.