آغاز پرداخت وام ارزی از صندوق توسعه

عکس: آکو سالمی

دنیای اقتصاد - صندوق توسعه ملی عصر دیروز با انعقاد اولین قرارداد عاملیت با بانک صنعت و معدن در قالب ۱۸۴ طرح فنی و تخصصی و با مبلغ تسهیلات ارزی ۵/۲ میلیارد دلار رسما پرداخت تسهیلات خود را آغاز کرد. این اولین قرارداد پس از آغاز به کار ارکان صندوق توسعه ملی است که از ذخیره ۲۰ میلیارد دلاری برخوردار است و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال منابع آن به ۳۰ میلیارد دلار افزایش یابد. صندوق توسعه ملی بر اساس ماده ۸۴ برنامه پنجم توسعه تشکیل شده و قرار است تا پایان برنامه با افزایش سالانه ۳ درصدی، سهم منابع آن از درآمدهای نفتی به ۳۵ درصد برسد.

رحیم قربانی رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی در این مراسم در پاسخ به «دنیای اقتصاد» تاکید کرد که هیچ مقام دولتی حق ندارد دستور تخصیص منابع این صندوق را بدهد؛ چرا که روند تصویب این تسهیلات مشخص است و دستگاه‌های اجرایی تنها متولی بخش مربوط به خودشان می‌باشند.

قربانی صدور دستورات از سوی برخی مقام‌های اجرایی برای برداشت از صندوق توسعه ملی را عدم دقت لازم در بیان واژه‌ها عنوان کرد و گفت: گاهی دقت لازم اعمال نمی‌شود و همین موضوع سوءتفاهم‌هایی ایجاد می‌کند.

منتظر امر و نهی نیستیم

قربانی این صندوق را بزرگ‌ترین نهاد اقتصادی کشور تلقی کرد و افزود: صندوق هم‌اکنون برای بیش از ۲۰ میلیارد دلار منابع تصمیم‌گیری می‌کند که آن را باید در خدمت اشتغال، کشاورزی، صنعت و توسعه کشور قرار دهیم؛ اما صندوق منتظر امر و نهی و دلسوزی خودی و غیر خودی نیست و برای اقدامات خود برنامه دارد، بنابراین طبق زمان‌بندی‌های خود و بدون تعجیل برنامه‌های خود را عملیاتی می‌کند. وی حذف بوروکراسی‌های عریض و طویل اداری را از اولویت‌های کاری این صندوق برشمرد و خاطرنشان کرد: حدود ۸۰۰ طرح بزرگ ارزی طی سالیان متمادی در بانک‌ها مانده بود که توانستیم آنها را مورد بررسی قرار دهیم و هم‌اکنون نیز برای تصمیم‌گیری نهایی در دست بررسی قرار دارند.

از برنامه جلوتریم

رحیم قربانی افزود: پیش‌بینی شده بود در فصل دوم سال قرارداد عاملیت با بانک‌ها منعقد شود؛ اما هم‌اکنون صندوق توسعه ملی از برنامه خود جلوتر است. قربانی با بیان آنکه صندوق توسعه ملی موضوع تسریع در برنامه را دنبال می‌کند، اما هرگز تعجیل نمی‌کند، افزود: طرح‌های مربوط به بانک‌های کشاورزی و توسعه صادرات نهایی شده و قرارداد آنها به‌زودی منعقد می‌شود. به گفته وی بانک‌های مسکن، ملی و صادرات در گذشته طرح‌های ناتمام ارزی داشتند که برای اتمام آنها تسهیلاتی از صندوق برای بخش خصوصی و غیردولتی این بانک‌ها تخصیص می‌یابد. رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی گفت: هم‌اکنون بانک‌ها ۷۰۹ طرح در راستای بهره‌گیری از تسهیلات این صندوق معرفی کرده‌اند.

۶ درصد سود تسهیلات

قربانی در خصوص سود تسهیلات صندوق توسعه ملی خاطرنشان کرد: سود این تسهیلات ۶ درصد است؛ اما با توجه به کارمزد عاملیت بانک‌ها، سودی که به این صندوق اختصاص می‌یابد تنها ۵/۲ درصد است و مابقی به بانک‌ها پرداخت می‌شود. همچنین سود تسهیلات این صندوق برای مناطق محروم و کشاورزی پنج درصد تعیین شده که این رقم نسبت به فاینانس (قرض) چهار درصد کمتر و سهم آورده در مناطق محروم نیز ۲۰ درصد و سایر مناطق ۲۵ درصد است.

سایر بانک‌ها هم می‌آیند

محمد قاسم حسینی، قائم مقام صندوق توسعه ملی نیز در این مراسم، امضای اولین قرارداد را به معنای شروع رسمی فعالیت صندوق دانست و افزود: از ۲۲ تیرماه سال جاری که حکم آغاز به کار صندوق از سوی رییس‌جمهور صادر شد بلافاصله وارد مراحل اجرایی کار شدیم و با استقرار در بانک سپه آغاز به کار کردیم.

قاسم حسینی از انعقاد اولین قرارداد با بانک صنعت و معدن و تایید بیش از ۱۸۰ طرح خبر داد و گفت: بانک توسعه صادرات، بانک کشاورزی، برخی طرح‌های انرژی وزارت نیرو، پتروشیمی و نفت از پروژه‌های دیگری است که در مراحل نهایی شدن قرار دارد و به زودی به مراحل انعقاد قرارداد خواهد رسید.

کارگروه بررسی پیشنهاد‌ها

قائم مقام صندوق توسعه ملی با اشاره به منابع ۲۰ میلیارد دلاری در صندوق تصریح کرد: کارگروهی متشکل از بانک عامل، صندوق توسعه ملی و دستگاه‌های تخصصی ذی‌ربط تشکیل شد تا پیشنهادهای بانک‌ها بررسی شود و مورد پالایش و اولویت‌بندی قرار گیرد. از آنجا که بررسی توانمندی بانک‌ها یک کار تخصصی و پیچیده است و زمان‌بر خواهد بود، اما اقدامات مربوط به صندوق با سرعت مناسبی در حال پیشرفت است.

اختصاص تسهیلات به ۱۸۴ طرح

همچنین در ادامه مراسم انعقاد تفاهم‌نامه، پیشرو، رییس هیات‌مدیره و مدیرعامل بانک صنعت و معدن نیز در اظهاراتی با اشاره به نهایی شدن تسهیلات دهی صندوق توسعه ملی به ۱۸۴ طرح در رشته‌های تخصصی صنعت و معدن اظهار کرد: در این بانک طرح‌هایی که توجیه فنی و اقتصادی آن برای بانک احراز شده بود به صندوق معرفی شد و از میان آنها به ۱۸۴ طرح مبلغ تسهیلات ارزی ۵/۲ میلیارد دلار اختصاص یافت.