دنیای اقصاد - تعطیلات عید فطر دو روزه می‌شود. این تازه ترین جزئیاتی است که محمد رضا میر تاج الدینی از مصوبه اخیر دولت مبنی بر «افزایش تعطیلات عید فطر» ارائه کرد. بنابراین به گفته معاون پارلمانی رییس‌جمهور، تنها قرار است یک روز به تعطیلات عید فطر اضافه شود و بنا به تبصره این لایحه اگر مثلا عید فطربا روز پنج شنبه مصادف شود، روز شنبه هم تعطیل خواهد شد. نگاهی به صحبت‌های میرتاج‌الدینی و تقویم امسال حکایت از این دارد که دولت به نوعی ماه رمضان امسال و عید فطر آن را در مصوبه خود ملاک عمل قرار داده است. چه بر اساس تقویم احتمال دارد که عید فطر امسال روز پنج شنبه باشد و دولت هم دقیقا همین موضوع را به عنوان یک و تنها تبصره این لایحه مورد توجه قرار داده است.

محمدرضا میرتاج‌الدینی در گفت‌وگو با فارس با بیان اینکه این تعطیلی دیده شده در این لایحه دو روزه است، گفت که بر اساس این لایحه که مشتمل بر یک تبصره نیز هست؛ اگر روز پنج‌شنبه عید فطر باشد و روز پس از آن با روز جمعه که تعطیل رسمی کشور است، مصادف شود، شنبه نیز تعطیل می‌شود تا مردم فرصت خوبی را برای استفاده از این عید سعید داشته باشند.

وی این نکته را نیز یادآور شد که لایحه افزایش تعطیلات عید فطر پس از تعطیلات مجلس، با قید فوریت به قوه مقننه ارائه می‌شود که تا آخر ماه مبارک رمضان بررسی این لایحه به پایان رسیده و تصویب شود. بنابراین به نظر می‌رسد که دولت بنا دارد تا این مصوبه را برای تعطیلات عید فطر امسال عملیاتی کند. بر این اساس هم لایحه مزبور که در جلسه یکشنبه هیات دولت به تصویب رسیده، همانطور که میرتاج‌الدینی گفته قراراست با قید فوریت به مجلس ارائه شود تا بررسی و تصویب آن به عید فطر امسال برسد.

احتمال مخالفت مجلس

دولت اما در حالی برای اجرایی کردن این مصوبه در سال جاری مصر است که به نظر نمی رسد کار ساده‌ای برای اقناع نمایندگان در مجلس داشته باشد. همین دو روز قبل، نمایندگان در صحن علنی مجلس با فوریت طرحی که امضای ۱۷ نماینده را با خود داشت و برای تعطیلی پنج‌شنبه‌ها ارائه شده بود، مخالفت کردند.

به بیان دیگر اگرچه شماری از نمایندگان در این جلسه به نوعی پیش دستی کرده و قبل از آنکه دولت بخواهد وارد عمل شده و لایحه‌ای برای افزایش تعطیلات رسمی بدهد، خود طرح تعطیلی پنج‌شنبه‌ها را روی میز هیات رییسه قرار دادند، اما باز هم نتوانستند نظر مثبت اکثریت نمایندگان را جلب کنند. نمایندگان در خلال بررسی این طرح البته گذری هم به مصوبه اخیر دولت درباره افزایش تعطیلات عید فطر داشتند و به نوعی مخالفت‌های احتمالی خود با لایحه‌ای که قرار است به مجلس برود را کلید زدند.

به عنوان نمونه مصطفی کواکبیان، نماینده سمنان در این جلسه طی تذکری گفت که دولت اخیرا پنج‌شنبه‌های ماه مبارک رمضان را تعطیل اعلام کرده و به دنبال افزایش تعطیلات عید فطر نیز هست، این در حالی است که طبق قانون، کارمندان دولت باید شرعا و عرفا ۴۴ ساعت در هفته کار کنند. اسدالله بادامچیان، نماینده تهران هم در مخالفت با این طرح گفته بود همین حالا هم تعطیلات در ایران بیشتر از دیگر کشورها است. در سالی که مقام معظم رهبری، آن را جهاد اقتصادی نامگذاری کرده‌اند، چنین طرحی «جهاد اقتصادی» است یا «پسرفت اقتصادی»؟

البته مخالفت نمایندگان با افزایش تعطیلی‌ها موضوع جدیدی نیست و مجلس همواره در بحث افزایش تعطیلی‌ها از سوی دولت ساز مخالف زده است. نمونه بارز آن هم دقیقا همین بحث افزایش تعطیلی‌های عید فطر از یک روز به سه روز بود. طرحی که جمعی از نمایندگان سال گذشته آن را ارائه کردند، اما نتوانستند از مجلس رای بگیرند و باز هم دولت خود به تنهایی وارد عمل شد و تعطیلات عید فطر را یک روز افزایش داد.

نگاهی به سابقه عملکرد دولت در بحث افزایش تعطیلی عید فطر نشان از این دارد که به رغم مخالفت‌های مجلس کار خود را انجام داده است. آغاز این حرکت هم ماه رمضان سال ۸۵ بود که دولت نزدیک به سه روز را در کشور تعطیل اعلام کرد. دلیل آن هم تلاقی عید فطر و تعطیلات پایان هفته بود. این تعطیلات که به پایان رسید نمایندگان مجلس هفتم در آن زمان به شدت از این موضوع انتقاد کردند و تبعات آن برای اقتصاد کشور را گوشزد کردند. با این حال، نگاهی به آنچه روی داده این نکته را می‌رساند که اگرچه احتمال دارد نمایندگان دست کم با فوریت لایحه مخالفت کنند یا کلا آن را از دستور خود خارج کنند، اما ظاهرا دولت این بنا را دارد که تعطیلات عید فطر امسال را افزایش دهد.