عبور آسان چهار وزیر جدید از کانال مجلس
رستم قاسمی، مهدی غضنفری، عبدالرضا شیخالاسلامی و محمد عباسی از مجلس رای اعتماد گرفتند
عبور آسان 4 وزیر جدید از کانال مجلس
دنیای اقتصاد- ملیحه ابراهیمی: مجلس پایان دوران سرپرستی در دولت دهم را با رای اعتماد به چهار وزیر رقم زد. رستم قاسمی، مهدی غضنفری، عبدالرضا شیخ الاسلامی، محمدعباسی به ترتیب وزرای «نفت»، «صنعت، معدن و تجارت»، «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» و «ورزش و امور جوانان» شدند تا در دو سال پایانی عمر دولت دهم همراه محمود احمدینژاد باشند.
جلسه روز گذشته مجلس برای رای اعتماد به وزرای پیشنهادی در نوع خود بی سابقه بود، از نطق سنت شکنانه رییس مجلس در دفاع از رستم قاسمی گرفته تا انصراف مخالفان وزیر پیشنهادی صنعت وتجارت از سخنرانی کردن.
جلسه دیروز مجلس که به بررسی رای اعتماد به چهار وزیر به صورت همزمان اختصاص داشت، میدان رقابت نمایندگان مخالف و موافق بود و در رتبهبندی نهایی پس از ۵/۴ ساعت تلاش، غضنفری با ۲۱۸ رای موافق در صدر جدول اعتماد نمایندگان قرار گرفت و پس از آن قاسمی با ۲۱۶ رای موافق، شیخالاسلامی با ۲۰۴ رای و عباسی با ۱۶۵ رای در ردههای بعدی قرار گرفتند.
محمود احمدینژاد رییس جمهور نیز با حضور کوتاه و نیم ساعته خود در صحن علنی مجلس، تنها 10 دقیقه برای دفاع از وزرایش سخنرانی کرد. او که معتقد بود چهار وزیر پیشنهادیاش نیاز به معرفی ندارند، به دفاع کوتاهی از آنان بسنده کرد و بلافاصه نیز صحن مجلس را ترک کرد.
از سوی دیگر، بررسی رای اعتماد به رستم قاسمی وزیر پیشنهادی نفت در صحن علنی روز گذشته مجلس بر خلاف آنچه روزهای قبل در رسانهها پیشبینی میشد، یک مخالف جدی داشت. مخالفت علی مطهری نماینده تهران با وزارت قاسمی به دلیل آنچه خودش «لزوم پیوند نخوردن سپاه با قدرت سیاسی و دولت» مینامید، کار را به آنجا رساند که علی لاریجانی در موافقت با قاسمی وارد میدان شود. اتفاقی که در طول سالهای گذشته کاملا بی سابقه بود.
اما فضای مجلس که پس از مخالفت مطهری با رستم قاسمی، با فریاد «مرگ بر آمریکا»ی نمایندگان و سخنان رییس مجلس سنگین شده بود، علی اکبر اولیا دومین مخالف را بر آن داشت تا از قرائت نطق مخالفتش منصرف شود و با بیان اینکه مطرح شدن نظرات مخالفان «کفر» نیست و آسمان هم به زمین نمیآید، نمایندگان را به خدا قسم داد که: «فضا را نبندید و اجازه دهید حرفها زده شود.»
از سوی دیگر، احمد توکلی نیز که فضای مجلس را پس از سخن تنها مخالف سنگین دیده بود، نسبت به این موضوع به لاریجانی تذکر داد و گفت: «فضا را آنقدر سنگین میکنند که مخالف حرف نمیزند»، اما لاریجانی این تذکر را وارد ندانست.
جلسه علنی روز گذشته مجلس به بررسی رای اعتماد چهار وزیر اختصاص داشت و در جریان بررسی نمایندگان موافق و مخالف هر وزیر به صورت جداگانه صحبت کردند و وزرا نیز به بیان برنامههای خود پرداختند و در نهایت نمایندگان رای نهایی خود را در پایان جلسه به وزرا دادند.
مخالفت جدی مطهری با قاسمی
علی مطهری، نماینده تهران به عنوان مخالف وزیرپیشنهادی نفت گفت: مخالفت من با شخص وزیر نیست تنها مخالفت با روند ورود نظامیان به حوزه سیاسی و قدرت است.
مطهری با بیان اینکه قاسمی فردی قابل تمجید و مانند تمام فرماندهان سپاه شخصیتی دوستداشتنی دارد، اظهارکرد: اصل کلی مورد تاکید این جانب لزوم پیوند نخوردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک قدرت نظامی با یک قدرت سیاسی و اقتصادی است. به عبارت دیگر دولتی نشدن سپاه به همان اندازه باید توجه شود که دولتی نشدن روحانیت از طرف امام(ره) و شهید مطهری مورد تاکید قرار گرفته است. مطهری گفت: عنصر تقوا تا حد زیادی میتواند مانع فساد شود، اما هرگز مصونیت حاصل نمیشود، در حوزه قدرت و ثروت نیز عامل تقوا مصونیت کافی ندارد؛ بنابراین باید زمینههای ایجاد آن را از بین برد.
وی خاطرنشان کرد: سپاه اکنون درست یا نادرست متهم به تصاحب پروژههای عمرانی در رقابت نابرابر با بخش خصوصی است مانند اپراتور سوم؛ لذا با اضافه شدن حوزه عظیم نفت به آن، این اتهام تشدید شد.
وی در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: قاسمی وزیر پیشنهادی نفت در پروژههای نفتی دست توانایی دارد و نقش فراوانی داشته، اما برای من ثابت نشده از نظر مدیریت نفت کشور تجربه کافی داشته باشد و نیز کادر کافی برای این تشکیل این وزارتخانه داشته باشد.
اما حشمتالله فلاحتپیشه نماینده اسلام آباد غرب به عنوان موافق قاسمی با اشاره به مطرح کردن موضوع تحریم قاسمی در برخی از سایتهای خبری گفت: این مسائل باعث شد که به جمهوری اسلامی، سپاه پاسداران و شخص آقای قاسمی ظلم شود. وی افزود: این ظلم است که بگوییم این انسانهای لایق در عرصههای سازندگی و توسعه وارد نشوند.
وی افزود: مگر افراد بیخاصیت را در لیست تحریم قرار میدهند، افراد در این لیست کسانی هستند که توسعه این مملکت را در کشور مورد توجه قرار میدهند. ما نیز از تحریمها فرصت ساختیم و این نماد قدرت ما است. فلاحت پیشه در انتها، رای به قاسمی را رای به تاریخ مقاومت ایران خواند.
دفاع بیسابقه لاریجانی از قاسمی
علی لاریجانی رییس مجلس نیز در اقدامی بیسابقه در جایگاه موافقت با وزیر پیشنهادی نفت گفت: مجلس باید با دادن رای نمادین به وزیر پیشنهادی نفت به آنهایی که موضوع قرار گرفتن ایشان را در لیست تحریمها مطرح میکنند، نشان دهند که مجلس به حرفهای آنها توجهی نمیکند. وی ادامه داد: بنده هیچگاه بنا نداشتم در اینگونه امور صحبت کنم و غالبا دوستان صحبتها را مطرح کرده و بنده استماع میکردم؛ اما در رابطه با بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی نفت به دلایلی صحبت میکنم. وی افزود: با توجه به حقی که از مهندس قاسمی ضایع شد و همچنین مطالبی که در مورد سپاه پاسداران مطرح شد به نظرم آمد که اینگونه مطالب صحیح نیست.
وی خاطرنشان کرد: اتهامی را به قرارگاه خاتمالانبیاء در دوران مسوولیت آقای قاسمی زدند و در رسانهها مکرر آن را مطرح کردند مبنی بر اینکه با توجه به داشتن قدرت زیاد قرارگاه در کارهای اقتصادی فرصت را از بخش خصوصی گرفته است، این موضوع صحت ندارد. بلکه قرارگاه کار را توزیع میکند و رقابتی با بخش خصوصی انجام نمیدهد.
لاریجانی گفت: مطالبی که مطرح شد مبنی بر اینکه سپاه از طریق قرارگاه خاتمالانبیاء وارد سیاست میشود که این موضوع خطرناک است، تلقی نادرستی به شمار میآید، چون فردی از سپاه پاسداران همچون افراد دیگری که اکنون در کشور در سپاه پاسداران مسوولند، وارد مسوولیت و تصدی وزارت نفت میشود.
وی افزود: بر این اساس اگر کسی عضو سپاه پاسداران است و با انجام خدمت در جنگ بوده است «ذنب لایغفر» مرتکب نشده است از این رو باید افتخار کنیم که این عزیزان مسوولیتهایی در کارهای مختلف دارند. رییس مجلس همچنین یادآور شد: بنده اطلاع دارم که سپاه پاسداران با وزیر شدن آقای قاسمی مخالف بود و مدتها در این رابطه کشمکش وجود داشت حتی ایشان از خود بنده در این رابطه مشورت خواستند که من تنها این پاسخ را دادم که نگران قرارگاه هستم که اگر شما بروید ممکن است به آنجا لطمه وارد شود.
از خودگذشتگی سپاه برای وزارت نفت
وی افزود: من اطلاع دارم که فرمانده سپاه با وزارت ایشان مخالف بود، ولی در نهایت وقتی که دیدند مشکلی به وجود آمده و وزارت نفت معطل است با از خودگذشتگی نیروی خوب خود را به دولت دادند تا در وزارت نفت مشغول شود. از این رو این تلقی درستی نیست که سپاه پاسداران میخواهد قدرت سیاسی را بگیرد چون با توجه به بررسیهایی که انجام دادم میتوانم با قاطعیت بگویم که اینطور نیست.
لاریجانی افزود: دلیل مخالفت فرمانده سپاه با تصدی مهندس قاسمی در وزارت نفت این بود که ایشان در قرارگاه خوش سابقه بودند و کارهای بزرگی را برای آبادانی کشور انجام دادند، بنابراین میتوان گفت که سپاه پاسداران نمیخواهد به اوضاع سیاسی کشور چنگ زند.
وی همچنین با بیان اینکه از زمان مطرح شدن نام مهندس قاسمی برای تصدی وزارت نفت، موجی بر علیه سپاه به خصوص شخص ایشان به وجود آمده است، گفت: حرفهایی از این جنس که اسم ایشان در لیست تحریمهاست و ممکن است مشکلاتی برای وزارت نفت به وجود آید، در این روزها مطرح شد که در این رابطه بنده معتقدم که با توجه به طرح چنین حرفهایی، مجلس باید به ایشان رای نمادین دهد تا دیگران تصور نکنند که مجلس به حرفهایی که آنها در مورد تحریم میزنند که حرف درستی نیز نیست، توجه میکند. لاریجانی با بیان اینکه نام قاسمی در لیست تحریمها نیست، افزود: مطمئنا اگر قرار بود که تحریم آنها موفق شود تا به حال توفیقاتی پیدا میکردند؛ ما از این تحریمها زیاد داشتهایم.
وی افزود: برای تصدی وزارت نفت داشتن روحیه استقامت و ایستادگی و استفاده از نیروهای خودی در کشور مهم است که چنین خصیصههایی در آقای قاسمی وجود دارد.
رییس مجلس در پایان قاسمی را فردی مدیر با خدمات چشمگیر خواند و گفت: البته با تصدی مسوولیت وزارت نفت توسط مهندس قاسمی سپاه پاسداران از این جهت خسارت میبیند که فرد نخبهای همچون ایشان را در قرارگاه از دست میدهد، ولی باید از این منظر به این موضوع نگاه کرد که سپاه با این کار فداکاری را انجام داده است.
قاسمی: اصلا سیاسی نیستم
وزیر پیشنهادی نفت نیز در پاسخ به مخالفان با تاکید بر اینکه اصلا به کار سیاسی علاقهمند نیست، گفت: حضور در وزارت نفت را کار سیاسی نمیدانم و حضور در دولت را نیز حضور در حزب و گروه تلقی نکرده ام.
رستم قاسمی با تاکید بر اینکه قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء به خوبی جای خالی شرکتهای توتال و شل را پر کرده است، اعلام کرد: با حمایت مجلس عقبماندگی در برداشت نفت و گاز از ۲۲ میدان مشترک جبران میشود.وی در تشریح مهمترین برنامههای اولویت دار خود برای مدیریت صنعت نفت و گاز کشور گفت: هم اکنون ۱۷ میدان مشترک نفتی در دریا و خشکی وجود دارد، ضمن اینکه ۵ میدان مشترک گازی را نیز در اختیار داریم. قاسمی با اعلام اینکه در سالهای اخیر برداشت نفت و گاز ایران از میادین مشترک کافی نبوده است، خواستار حمایت همه جانبه مجلس برای توسعه و افزایش تولید نفت و گاز از میادین مشترک کشور شد. وی ارتقای جایگاه نفتی ایران در اوپک، منطقه خاورمیانه و جهان را از دیگر برنامههای اولویتدار خود عنوان کرد و افزود: با وجود تلاش برخی از کشورها سعی میکنیم جایگاه دوم تولید کننده نفت اوپک را حفظ کنیم، ضمن آنکه مطابق با اهداف چشمانداز باید به جایگاه نخست بزرگترین تولیدکننده محصولات پتروشیمی و پالایشگاهی دست پیدا کنیم.
بحث بر سر سوابق شیخالاسلامی
شیخالاسلامی دیگر وزیر پیشنهادی بود که برنامههایش مورد بررسی قرار گرفت.
عدم تطابق مدرک دکترای حملونقل شیخالاسلامی با مسوولیت جدیدش در تصدی سه وزارتخانه ادغامی کار، تعاون و رفاه اجتماعی محور مشترک مخالفت داریوش قنبری نماینده ایلام و موید حسینی صدر نماینده خوی بود.
قنبری در مخالفت به مدرک دکترای حمل و نقل شیخالاسلامی اشاره کرد و گفت: این سوال وجود دارد که بین حمل و نقل و موسسات حمایتی مثل بهزیستی و سایر موسسات در حوزه وزارت رفاه چه نسبتی میتواند وجود داشته باشد؟ کمااینکه ایشان در ارتباط با بحث تعاون نیز سوابق و تجربیات مناسبی ندارد. وی با اعتقاد به اینکه شیخالاسلامی مسوول برنامه محوری نیست و هیچ برنامهای در طول دو سال گذشته که وزیر کار بوده ارائه نکرده است، افزود: شما هر زمان که صحبت از اشتغال میشد، میفرمودید که مسوولیتی در حوزه اشتغال ندارید در حالی که در برنامه خود اعلام کرده بودید سالانه چه تعداد شغل ایجاد خواهید کرد. قنبری تصریح کرد:چطور میتوان به برنامه آینده شما اعتماد کرد، درحالی که شما به برنامه دو سال پیش خود اعتنا و اعتمادی نداشتید؛ پس آزموده را آزمودن خطاست.
از سوی دیگر، موافقان با رای اعتماد به شیخالاسلامی در صحن علنی مجلس تنظیم روابط کارگران و کارفرمایان، برنامه محوری، توجه به قوانین بالادستی و تطابق برنامههای پیشنهادی وی با برنامه پنجم توسعه را از نقاط قوت وزیر پیشنهادی کار، رفاه، تعاون و امور اجتماعی خواندند.
رضا رحمانی، نماینده مردم تبریز با تاثیرگذار خواندن سه وزارتخانه ادغامی، شخصیت متدین، انقلابی و متعهد و جوان شیخالاسلامی را از مهمترین دلایل موافقت وی با حضور شیخالاسلامی در وزارتخانه کار، تعاون و رفاه اجتماعی عنوان و اظهار کرد: تشکلهای کارگری، کارفرمایی و بازنشستگی با سلایق مختلف سیاسی و اجتماعی در دوران تصدی شیخالاسلامی در وزارت کار با این وزارتخانه همکاری میکردند که نشان دهنده جامعیت شخصیت وزیر پیشنهادی دولت است. وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه نیز با دفاع از برنامههای جدید خود برای تصدی این وزارتخانه گفت: در ۲ سال گذشته همه اقدامات من در وزارت کار بر اساس قوانین بوده است.
وی، رقابت گرایی، توجه به توانمندسازی ، قانونمداری و شایسته سالاری را از ویژگیهای لازم برای وزارتخانه جدید برشمرد و بیان داشت: این مقولهها کمک میکند تا موضوع عدالت اجتماعی در جامعه گسترش یابد و سطح رفاه اجتماعی نیز بالا برود.
وزیر صنعت و تجارت؛ بی مخالف
وزیر پیشنهادی صنعت و تجارت هم بی هیچ مخالفی پشت تریبون جای گرفت و دفاع کوتاهی از برنامههایش کرد. مهدی غضنفری سخنانش را با تشکر از رییس جمهور برای انتخاب دوبارهاش، رای اعتماد گذشته نمایندگان، انصراف نمایندگان مخالف و محرابیان وزیر صنایع قبلی آغاز کرد.
وی افزود: برای ورود به دهه پیشرفت و عدالت ما به وزارتخانهای چابک و چالاک احتیاج داریم که برای گذر سریعتر از تحریمها میتواند موثر باشد. غضنفری ادامه داد: تجارت به عنوان موتور حرکت باید صنعت را به عرصه جهانی ببرد تا رهنمود مقام معظم رهبری در جهاد اقتصادی محقق شود و ایشان به این آرزویشان دست یابند که چاههای نفت بسته شده و اقتصاد کشور بر پایه تولیدات غیر نفتی باشد. وی با اشاره به برنامههای خود برای وزارتخانه جدیدالتاسیس، فراهمآوری حضور بخش خصوصی و ایفای نقش بیشتر به اتاقهای بازرگانی به عنوان واسط میان بخش خصوصی و دولت را از جمله برنامههای خود خواند. وی افزود: وزارتخانه جدید ۴۱درصد از اقتصاد کشور را بر عهده دارد که تحقق برنامههای آن در گرو هماهنگی بیشتر دولت و مجلس است.
عباسی تجربه ورزشی دارد؟
نوبت به وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان که رسید، مخالفان وی معتقد بودند که تخصص و تجربه ای در این زمینه ندارد و نباید کار این وزارتخانه تازه تاسیس را به عباسی سپرد. حسن کامران نماینده اصفهان به عنوان مخالف گفت: آقای عباسی ضمن آنکه در زمینه مدیریتی توانایی این وزارتخانه را ندارد، عددها و رقمها در دوره فعالیتش در وزارت تعاون نیز نشان میدهد که در وزارت ورزش فرد مناسبی نخواهد بود. محمدقسیم عثمانی نماینده بوکان و دیگر مخالف نیز با تاکید بر اینکه آقای عباسی نه تنها قهرمان ورزش نبودهاند، بلکه در حد محلی هم ورزش نکردهاند، گفت: وزارت ورزش و جوانان، وزارتی تازه تاسیس است و اولین وزیر، خشت اول آن را بنا مینهد، اما اگر این خشت کج نهاده شود و وزیر شناخت کاملی نسبت به شرایط آن نداشته باشد تا ثریا دیوار کج خواهد رفت.
اما بهمن محمدیاری نماینده تالش و موید حسینی صدر، نماینده خوی به عنوان موافقان عباسی معتقدبودند که او به خوبی با حوزه ورزش و جوانان آشنایی دارد. حسینی صدر گفت: با توجه به آشنایی عباسی با حوزه ورزش و جوانان، بنده ایشان را بهترین فرد برای تصدی این پست میدانم. وزیر پیشنهادی ورزش نیز با بیان اینکه تعامل با نمایندگان را بیشتر از قبل در دستور قرار دادهام، افزود: برنامه برگرفته از مستنداتی مانند قانون اساسی، سند چشمانداز 20 ساله کشور، برنامه پنج ساله پنجم، مصوبات مجلس و منشور تربیتی نسل جوان و نیز اصول ارزشی ورزش که مورد تایید و توجه مقام معظم رهبری قرار گرفته، تدوین شده است.
محمد عباسی افزود: در این برنامه به مسائل اساسی جوانان، نیازهای آنها و مسائلی که دشمن در قالب آنها جوانان ما را هدف قرار داده است توجه کردهایم و در کنار آنها شور، هیجان و جاذبه ارزشمند ورزش نیز به عنوان یک نکته اساسی مورد تاکید و برنامهریزی قرار گرفته است.
واکنش سپاه به وزیر شدن قاسمی
مسوول روابط عمومی سپاه پاسداران گفت: رای قاطع و هوشمندانه نمایندگان ملت ایران به «رستم قاسمی» برای تصدی وزارت نفت پاسخی قاطع و معنادار به هجمههای امپراتوری رسانهای غرب علیه سپاه بود. به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی سپاه؛ سردار سرتیپ دوم پاسدار رمضان شریف در پی رای اعتماد نمایندگان مجلس به «رستم قاسمی» برای تصدی وزارت نفت اظهار کرد: امروز کمتر کسی است با مشاهده عینی و عملی پروژههایی مانند سدسازی، راهسازی، پلسازی، مدرسهسازی، مسجدسازی، درمانگاه و بیمارستان، آبرسانی و طرحهای کشاورزی، خطوط لوله گاز و نفت که با تلاش مدیرانی مخلص مانند رستم قاسمی و دیگر پاسداران انقلاب رقم خورده است لب به تحسین و سپاس این نهاد مردمی و خدمتگزار نگشاید. سردار شریف از دست دادن سردار قاسمی برای سپاه را خسارتی بزرگ دانست و تصریح کرد: سپاه از ابتدا با انتقال سردار قاسمی به دولت و تصدی وزارت نفت مخالف بود، اما پس از رایزنیهای رییسجمهور و سردار فرمانده کل سپاه و نیازی ضروریتر و فراگیرتر و صرفا برای خدمترسانی و کمک به دولت در مقیاس ملی و حتی فراملی، سرانجام با رفتن وی موافقت کرد.
عکس: آکو سالمی
ارسال نظر