باقری دستاوردهای نشست جده را تشریح کرد
اقدامات چندجانبه ایران در محکومیت اسرائیل
وی تصریح کرد: بنابراین، در این چارچوب وزارت امور خارجه از وظایف ذاتی خود میداند که ظرفیتهای دوجانبه، منطقهای و بینالمللی را برای محکومیت طرف جنایتکار و ناقض ثبات و امنیت منطقه بسیج کند و آنها را نسبت به این قضیه توجیه کند که این کار طی تماسهای متعدد با وزرای خارجه کشورهای مختلف انجام شد و به طور جدی مورد توجه قرار گرفت. این دیپلمات ارشد همچنین بیان کرد: از سوی دیگر باید اقداماتی برای مشروعیت واکنش و اقدام متقابل ایران طبق حقوق بینالملل و رویههای بینالمللی از جمله منشور ملل متحد، انجام میشد که ایران حق اقدام متقابل را دارد. بر این اساس ارتباط با کشورها و مراجع بینالمللی برقرار شد؛ چه در شورای امنیت یا سایر مراجع که این مهم نیز مورد توجه و پیگیری قرار گرفت.
باقری ادامه داد: همچنین سفرای ما در کشورهای دیگر هر دو هدف را مورد توجه و پیگیری قرار داده و با مقامات کشور میزبان گفتوگو و تماس داشتند. سرپرست وزارت امور خارجه همچنین به ابعاد اهمیت برگزاری نشست سازمان همکاری اسلامی اشاره کرد و گفت: این نشست از چند جنبه اهمیت داشت؛ نخست اینکه جمهوری اسلامی ایران پیشنهاددهنده و مبتکر این نشست بود که مورد استقبال کشورهای اسلامی هم قرار گرفت، نکته دوم مورد توجه قرار گرفتن دیدگاهها و رویکرد جمهوری اسلامی ایران در این موضوع بود که مورد وفاق کشورهای اسلامی قرار داشت.
وی در پایان افزود: همچنین کشورهای اسلامی، رژیم صهیونیستی را عامل این جنایت دانسته و اقدام آن را تقبیح و محکوم کردند، همچنین بر حق ایران برای انجام اقدام متقابل تاکید کردند و این موارد نیز در بیانیه پایانی گنجانده شد که اقدامی مهم و قابلتوجه بود. نشست فوقالعاده وزیران خارجه سازمان همکاری اسلامی روز چهارشنبه ۱۷ مرداد ۱۴۰۳ به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران در جده عربستان سعودی برگزار شد. باقری در بخشی از سخنرانیاش در این نشست، انسجام و همگرایی و همافزایی کشورهای اسلامی را برای مقابله با موجودیت شرور اسرائیل که عامل اصلی ناامنی و بیثباتی در منطقه است، ضروری دانست و تاکید کرد: در این چارچوب مسوولیت بزرگی متوجه کشورهای اسلامی و سازمان همکاری اسلامی و دبیرکل آن است.
وی افزود: انتظار این است که کشورهای اسلامی از حق ذاتی و مشروع ایران در پاسخ قانونی و مقتضی به این تجاوز حمایت کنند، زیرا اقدام ایران نهتنها دفاع از حاکمیت و امنیت ملی خود، بلکه دفاع از ثبات و امنیت کل منطقه است. در ادامه تلاشهای منطقهای سرپرست وزارت خارجه ایران برای محکومیت اقدام اسرائیل، او در تماس تلفنی وزیر خارجه قطر بر لزوم تداوم تلاشهای همهجانبه و اقدامات عملی، از جمله فعالیتهای دیپلماتیک برای توقف نسلکشی صهیونیستها در غزه تاکید کرد. علی باقری بامداد جمعه در پیامی در شبکه ایکس نوشت: در پاسخ به تماس تلفنی نخستوزیر و وزیر امور خارجه قطر در خصوص آخرین تحولات گفتوگوهای مربوط به توقف جنایت صهیونیستها در غزه بحث و تبادل نظر شد.
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی با اشاره به نشست روز جمعه مذاکرات مربوط به آتشبس به میزبانی قطر، نتایج این مرحله از مذاکرات را حساس توصیف کرد و بر لزوم تداوم تلاشهای همهجانبه و اقدامات عملی، از جمله فعالیتهای دیپلماتیک برای توقف نسلکشی صهیونیستها در غزه تاکید کرد. همزمان وزارت خارجه قطر پنجشنبه شب از رایزنی تلفنی نخستوزیر و وزیر خارجه این کشور با سرپرست وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران خبر داد.