نقشه راه تقویت بخش خصوصی دی-8 تدوین می‌شود

هیات‌های شرکت‌کننده در چهاردهمین اجلاس شورای وزیران گروه «دی-۸» در پی پیشنهاد ایران مبنی بر تدوین و تهیه نقشه راهی برای تقویت بخش خصوصی کشورهای عضو تاکید کردند.به گزارش خبرگزاری فارس، شرکت‌کنندگان در چهاردهمین اجلاس شورای وزیران گروه دی-۸ که طی روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه در ابوجا پایتخت نیجریه برگزار شد، در پایان این نشست از پیشنهاد ایران درباره تقویت بخش‌خصوصی در کشورهای عضو حمایت کردند. گروه دی هشت پانزدهم ژوئن ۱۹۹۷ از طریق بیانیه استانبول اعلام موجودیت کرد. ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه اعضای گروه دی هشت هستند. در واقع اعضای این گروه کشورهای مسلمان درحال توسعه هستند و این گروه از جمله پیمان‌های منطقه‌ای است که به منظور ایجاد روابط مستحکم اقتصادی بین کشورهای در حال توسعه اسلامی و تقویت نفوذ این کشورها در بازارهای جهانی تشکیل شده است.

در پی پیشنهاد ایران در تازه‌ترین اجلاس این گروه برای تقویت بخش خصوصی، مقرر شد که دبیرکل گروه دی-۸ و دبیرکل اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران نقشه راهی را برای تقویت بخش خصوصی دی-۸ تهیه کنند.

همچنین مقرر شد که کارشناسان ارشد کشورهای عضو درباره تنظیم نقشه راهی برای چشم‌انداز جدید گروه دی-۸ فعالیت کنند و همچنین ساختار دبیرخانه دی‌-۸ را مورد تجدیدنظر قرار دهند.

تاکید بر افزایش بودجه از دیگر موارد مورد توافق هیات‌های شرکت‌کننده در این اجلاس بود. ایران همچنین پیشنهاد داد که به منظور بررسی موضوع تشکیل صندوق مشترک سرمایه‌گذاری، اجلاسی در آینده نزدیک در این‌ باره در تهران برگزار شود.

دیدار‌های صالحی در نیجریه

براساس این گزارش، علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران پس از سفر به اسلوونی، اتریش عصر چهارشنبه به منظور شرکت در چهاردهمین اجلاس شورای وزیران گروه دی-۸ در راس هیاتی وارد ابوجا پایتخت نیجریه شد.

وی بلافاصله پس از ورود به ابوجا با گوبنگو اشیرو همتای نیجریه‌ای خود دیدار و طرفین بر گسترش همکاری‌ها بین تهران و ابوجا تاکید کردند.

صالحی همچنین در چهاردهمین اجلاس شورای وزیران گروه دی-۸ شرکت کرد و طی سخنانی بر نقش گروه دی-۸ در استقرار صلح و ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی تاکید کرد.

وزیر خارجه پنج‌شنبه شب نیز در آخرین مرحله از سفر خود به نیجریه با گودلاک جاناتان رییس‌جمهور این کشور دیدار و پیام کتبی محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور کشورمان را تسلیم وی کرد. احمدی‌نژاد در این پیام ضمن تبریک برگزاری موفقیت‌آمیز انتخابات ریاست‌جمهوری در نیجریه و انتخاب جاناتان به عنوان رییس‌جمهور این کشور از وی دعوت کرده تا به ایران سفر کند که مورد پذیرش وی قرار گرفت.

حسین سبحانی‌نیا، عضو هیات رییسه مجلس که در این سفر صالحی را همراهی می‌کرد نیز در حاشیه اجلاس دی هشت نامه دعوت علی لاریجانی از الهادی امینو، رییس مجلس نمایندگان نیجریه برای شرکت در پنجمین اجلاس بین‌المللی حمایت از انتفاضه فلسطین را تسلیم وی کرد.

ایران سال ۲۰۱۳ دبیرکل «دی-۸» می‌شود

صالحی پنج‌شنبه در حاشیه چهاردهمین اجلاس شورای وزیران گروه دی-۸ در جمع خبرنگاران با بیان اینکه به آینده این گروه خوش‌بین هستیم، درباره دبیرخانه و دبیرکل این گروه گفت: در زمان حاضر دبیرخانه گروه دی‌هشت در استانبول مستقر است و یک اندونزیایی دبیر کل آن می‌باشد و دبیر کل بعدی از ایران خواهد بود. رییس دستگاه دیپلماسی ایران با بیان اینکه در هشتمین اجلاس سران که قرار است در سال ۲۰۱۲ در پاکستان برگزار شود شخص مورد نظر برای تصدی دبیرکلی گروه دی-۸ را معرفی می‌کنیم، گفت: در حال حاضر در دی-۸مدیر اجرایی داریم و امیدواریم با آمدن دبیر کل ایرانی در راس دبیرخانه دی‌هشت از سال ۲۰۱۳ شاهد رونق بیشتری در طی چهار سال دبیرکلی ایران در زمینه فعالیت‌های گروه دی-۸باشیم.

وی با بیان اینکه گروه دی-۸ارگانی اقتصادی است که ماهیت و مبنای تشکیل آن اقتصادی و در راستای تقویت روابط تجاری و اقتصادی است، گفت: خوشبختانه در طول ۱۴ سال گذشته شاهد بودیم که این گروه وارد عرصه‌های دیگر از جمله همکاری‌های علمی، توریستی و فرهنگی شده‌است و زمانی که این ارتباطات در همه عرصه‌ها تقویت شود زمینه‌ساز هماهنگی، همفکری و همسویی در مسائل سیاسی خواهد بود و به خصوص در عرصه‌های بین‌المللی و در شرایط کنونی این سازمان می‌تواند تاثیرگذار باشد.

تاکید بر نقش دی-۸ در استقرار صلح

صالحی همچنین در چهاردهمین اجلاس شورای وزیران گروه دی-۸ در نیجریه با بیان اینکه گروه دی-۸ دارای ظرفیت‌های فراوان مادی و معنوی برای گسترش همکاری‌ها است، گفت: بازاری بزرگ با جمعیتی نزدیک به یک میلیارد نفر که گستره سرزمینی آن به قاره جهانی را شامل می‌شود، نیروی انسانی متخصص، جوان و کارآمد در کشورهای عضو، به عنوان سرمایه‌ای بسیار ارزشمند خودنمایی می‌کند و با برنامه‌ریزی جامع می‌توان امیدوار بود که فعالیت دی-۸ فراتر از ابعاد فرامنطقه‌ای، گستره و ابعاد بین‌المللی ‌یابد.

صالحی با ذکر این نکته که گروه دی-۸ در سالیان گذشته به توافقات مهمی دست یافته که نیاز است اقدامات نهایی آن با سرعت بیشتری طی شود اسنادی چون موافقت نامه تسهیل صدور ویزا، یادداشت تفاهم ایجاد گروه کاری همکاری‌های هواپیمایی کشوری، موافقت‌نامه تعرفه ترجیحی و موافقت‌نامه چند‌جانبه در خصوص مساعدت در امور اداری مسائل گمرکی را از مهم‌ترین مواردی برشمرد که زمینه‌های عملی همکاری بین اعضا را فراهم کرده است.

وی ادامه داد: جمهوری اسلامی اسناد فوق‌الذکر را مورد تصویب قرار داده و انتظار دارد دیگر کشورهای خود نیز که تا به حال به این اسناد نپیوسته‌اند الحاق به آن را در اولویت کاری خود قرار دهند.

وزیر خارجه کشورمان تجارت بین اعضا و سرمایه‌گذاری‌های مشترک فی‌مابین را حائز اهمیت برشمرد و آن را یکی از راه‌های اساسی برای دستیابی به اهداف والایی گروه دی-۸ و بنیان‌گذاران آن دانست و گفت: ایجاد همکاری‌های تجاری قوی ضمن کاهش نقاط ضعف و آسیب‌پذیری می‌تواند فضای همکاری و تعامل را بین اعضا به وجود آورده و باعث افزایش نقش‌آفرینی گروه دی-۸ در عرصه‌های بین‌المللی شود.