مذاکره ایران و ترکیه درباره سوریه

عکس: خبرگزاری مهر، مجید عسگری‌پور داوود اوغلو و صالحی در تهران دیدار کردند

سوریه؛ محور مذاکره ایران و ترکیه

صالحی: ایران، سوریه و ترکیه اعضای یک خانواده‌اند

دنیای‌اقتصاد- «اعضای یک خانواده» و «خانه‌های چوبی» دو عبارتی است که وزیران خارجه ایران و ترکیه در تازه‌ترین دیدار خود در تهران برای توصیف نسبت میان کشورهای منطقه به ویژه ایران، ترکیه و سوریه از آن استفاده کردند. استفاده از این ادبیات در شرایطی صورت گرفته است که ناآرامی‌های اخیر سوریه موجب بروز پاره‌ای اختلاف‌نظرها میان مقامات ایران و ترکیه به عنوان دو متحد منطقه‌ای شده است.

داوود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه که شامگاه یکشنبه پس از سفر به عربستان سعودی به ایران آمد، بلافاصله با صالحی پشت درهای بسته به مذاکره نشست. پس از این مذاکره خصوصی سه ساعته، هر دو وزیر در جمع خبرنگاران حاضر شدند و در برابر سوالی یکسان قرار گرفتند: آیا ایران و ترکیه با توجه به اختلاف نظر درباره ناآرامی‌های سوریه در این مذاکرات به نظر مشترکی دست یافتند؟

تاکید بر همکاری درباره تحولات منطقه

وزیران خارجه ایران و ترکیه در مذاکرات یکشنبه شب خود در تهران، ضمن مرور روابط برادرانه و خوب تهران - آنکارا ، بر ضرورت استمرار رایزنی‌ها و همکاری‌های فیمابین در خصوص تحولات جاری در مصر، تونس، لیبی، عراق، لبنان، سوریه، بحرین و فلسطین تاکید کردند. به گزارش خبرگزاری فارس، در این مذاکرات که سه ساعت به طول انجامید، صالحی و اوغلو به رایزنی پیرامون تحولات منطقه پرداخته و با حساس خواندن شرایط تاریخی منطقه و تاثیرات استراتژیک تحولات جاری بر منطقه، کشورهای منطقه و جهان، بر ضرورت همکاری، همفکری و رایزنی به منظور کمک به کاهش بحران‌ها، جلوگیری از مداخله خارجی و تامین مطالبات مشروع مردم در جهت ثبات، امنیت و رفاه منطقه و ملت‌های منطقه تاکید کردند. صالحی با حساس خواندن شرایط در منطقه، موضع ایران را در قبال تحولات منطقه و بیداری اسلامی، تامین مطالبات مشروع مردم و احترام به حقوق شهروندی از طریق گفت‌وگو و شیوه‌های مسالمت‌آمیز و اجتناب از مداخله خارجی در راستای صلح، ثبات و امنیت منطقه توصیف کرد.

داوود اوغلو نیز با اشاره به اینکه منطقه دوران حساسی را سپری می‌کند، ‌تاکید کرد: مسائل منطقه باید با راهکارهای منطقه‌ای حل و فصل شود و لازم است با همکاری و رایزنی مشترک از هر فرصتی برای کمک به کاهش درگیری‌ها استفاده کرد.

اعضای یک خانواده

وزیر خارجه کشورمان در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با وزیر خارجه ترکیه روابط ایران و ترکیه را دیرپا و دیرینه خواند و افزود: نیازی به بازگو کردن آن نیست.

وی تبادلات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی دو کشور را نشانگر وصلت ناگسستنی آنها دانست و گفت: در جلسه امشب (یکشنبه شب) که بیش از ۳ ساعت به طول انجامید مسائل دوجانبه و تحولات منطقه‌ای و به خصوص موضوع سوریه مورد بحث و تبادل‌نظر قرار گرفت.

صالحی با بیان اینکه آثار تحولات منطقه نه‌تنها در منطقه بلکه در کل جهان تاثیرگذار است، افزود: ما به عنوان کشورهای بزرگ منطقه با رایزنی‌های مستمر باید به درستی این تحولات را رصد کرده و به گونه‌ای با یکدیگر رایزنی کنیم که در جهت صلح، ثبات و امنیت منطقه حرکت کنیم. رییس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما باید کمک کنیم تا به مطالبات مشروع مردم که در حرکت‌های مردمی در کشورهای مختلف منطقه رخ داده پاسخ داده شود و مردم منطقه به مطالبات مشروع‌شان دست یابند.

صالحی مطالبات مردمی را مطالباتی بحق دانست و در پاسخ به سوالی درباره اختلاف‌نظر تهران و آنکارا درباره سوریه گفت: ایران، سوریه و ترکیه اعضای یک خانواده هستند و ما متعلق به یک خانواده هستیم و اگر مشکلی برای یکی از اعضا پیش بیاید کل خانواده باید در جهت حل مشکل اقدام کنند. سوریه برای ترکیه کشوری همسایه و مهم است و بالعکس و ایران نیز دوست و برادر دو کشور است. وی اظهار کرد: با رایزنی‌هایی که بین اعضای خانواده صورت می‌گیرد باید در جهتی حرکت کرد که هم به مطالبات مشروع مردم رسیدگی شود و هم اینکه جلوی آفات و دخالت‌های نابجایی که ممکن است رخ دهد و همچنین سوءاستفاده از وضعیت موجود، گرفته

شود.

خانه‌های چوبی و سرایت آتش

وزیر خارجه ترکیه نیز در این کنفرانس مطبوعاتی با اشاره به خواسته‌های مشروع مردم منطقه گفت: هر کشوری ساختار داخلی و مسائل خودش را دارد، اما خواسته‌های مردم در جهت اصلاحات در کشورهایشان باید توسط حکام آن کشورها مورد توجه قرار گیرد.

داوود اوغلو با ذکر این نکته که همه کشورهای منطقه باید دست به دست هم و همدل در جهت ارتقای رفاه منطقه حرکت کنند، کشورهای منطقه را به خانه‌های چوبی تشبیه کرد که در کنار یکدیگر قرار دارند و اگر آتشی رخ دهد این آتش به کشورهای دیگر نیز سرایت می‌کند. وی با تاکید بر تامین امنیت منطقه توسط کشورهای منطقه و با اشاره به تحولات یمن، بحرین و دیگر کشورهای منطقه تصریح کرد: همه کشورهای منطقه باید به خواسته‌های مردمی توجه کنند و با کشورهای بزرگ منطقه مثل ایران به رایزنی و تبادل‌نظر بپردازند. داوود اوغلو با اشاره به سفرش به ریاض و رایزنی‌هایی که با مقامات این کشور داشته است نیز اظهار کرد:‌ با تماس‌ها و رایزنی‌های بیشتر می‌توانیم این لحظه تاریخی در منطقه را با آگاهی و شناخت بیشتر سپری کنیم.

پرهیز از درگیری‌های فرقه‌ای

داوود اوغلو در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه تی‌آر‌تی ترکیه درباره اختلاف‌نظر تهران و آنکارا در خصوص سوریه و اینکه آیا در مذاکرات با وزیر خارجه ایران به نظر مشترکی در این زمینه دست یافته؟ اظهار کرد: سوریه دوست بسیار عزیز، خوب و برادر ترکیه است و با ایران نیز رابطه‌ نزدیک دارد. در مذاکرات امشب در خصوص مسائل سوریه با یکدیگر رایزنی کردیم و نه تنها سوریه بلکه در مورد مسائل و مشکلات منطقه به رایزنی و مشورت پرداختیم.

وزیر خارجه ترکیه با تاکید بر پرهیز از درگیری‌های فرقه‌ای و مذهبی در منطقه افزود: مواضع و تبادل‌نظرهای ما در راستای حل‌ و فصل مشکلات است و ما نگرانی‌ها و دیدگاه‌هایمان را با برادران خود مطرح می‌کنیم.

دیدار جلیلی و داوود اوغلو

وزیر خارجه ترکیه صبح دیروز با سعید جلیلی، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای‌عالی امنیت ملی دیدار و گفت‌وگو کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، جلیلی با اشاره به سردرگمی چندماهه برخی قدرت‌ها از ریشه‌ها، روندها و اهداف تحولات منطقه تصریح کرد: عمق بیداری ملت‌های منطقه و هوشیاری آنها نسبت به توطئه‌های نخ‌نماشده‌ آمریکا اجازه نخواهد داد دیکتاتوری جهانی، سلطه خود بر منطقه را استمرار بخشد. وی با اشاره به تحرکات برخی کشورها علیه جبهه مقاومت تصریح کرد: برخی دیکتاتوری‌ها که هیچ سابقه‌ای از دموکراسی را تجربه نکرده‌اند، اکنون هم‌راستای سیاست‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی عمل می‌کنند. وزیر خارجه ترکیه نیز در این دیدار با اشاره به روند تحولات در منطقه و تاکید بر رایزنی و هماهنگی مستمر آنکارا و تهران تصریح کرد: منطقه نیازمند ساختارهای جدیدی است که بیگانگان در آن هیچ جایی ندارند.