پرداخت پاداش بهره‌وری به مدیران شرکت‌ها

دولت به منظور افزایش سود حاصل، اثرگذاری در توسعه اقتصادی کشور و عملکرد و بهره‌وری، نحوه و میزان پرداخت فوق‌العاده بهره‌وری کارمندان شرکت‌های دولتی را تعیین کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، وزیران عضو کمیسیون امور اجتماعی و دولت الکترونیک بنا به پیشنهاد معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس‌جمهوری آیین‌نامه اجرایی ماده (۷۳) قانون مدیریت خدمات کشوری را که مربوط به پرداخت فوق‌العاده بهره‌وری کارمندان شرکت‌های دولتی است، تصویب کردند. براساس این آیین‌نامه، شرکت‌های دولتی به منظور افزایش سود حاصل، اثرگذاری در توسعه اقتصادی کشور و عملکرد و بهره‌وری می‌توانند به شرح زیر برای پرداخت فوق‌العاده بهره‌وری به طور غیرمستمر به کارمندان خود اقدام کنند.

بر اساس این مصوبه، میزان فوق‌العاده بهره‌وری برای مدیرعامل این شرکت‌ها حداکثر به میزان ۴۰ درصد حقوق ثابت با تصویب مجمع عمومی، برای اعضای هیات‌مدیره و معاونان شرکت‌ها حداکثر به میزان ۳۵درصد حقوق ثابت با تصویب مجمع عمومی و برای سایر مدیران حداکثر به میزان ۳۰ درصد حقوق ثابت با تصویب هیات‌مدیره است.

همچنین میزان فوق‌العاده بهره‌وری برای کارمندان شرکت‌های دولتی حداکثر به میزان ۲۰ درصد حقوق ثابت با تصویب هیات‌مدیره تعیین شده است.

بر اساس این مصوبه، میزان سود حاصل، میزان اثرگذاری در توسعه اقتصادی کشور و عملکرد و بهره‌وری شرکت‌های دولتی، هرساله بر اساس گزارش‌های قانونی ارائه شده توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و معاونت‌های توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهوری ارزیابی می‌شود.

همچنین، فوق‌العاده بهره‌وری موضوع این آیین‌نامه صرفا به ۷۰ درصد کارمندان شرکت‌های دولتی قابل پرداخت است.

مشمولان این آیین‌نامه صرفا می‌توانند از یکی از فوق‌العاده موضوع این آیین‌نامه یا فوق‌العاده کارآیی موضوع بند(۶)ماده (۶۸)قانون مدیریت خدمات کشوری استفاده کنند.

محمدرضا رحیمی معاون اول رییس‌جمهوری این آیین‌نامه را برای اجرا ابلاغ کرد.

بر اساس ماده (۷۳) قانون مدیریت خدمات کشوری، به منظور ارتقای کارآیی و سوددهی بنگاه‌های اقتصادی و ایجاد انگیزه و تحرک در آنها به کارمندان آن دسته از شرکت‌های دولتی که براساس سیاست‌های مصوب رهبر معظم انقلاب درمورد اصل ۴۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران باید در اختیار دولت بماند، براساس آیین‌نامه‌ای که به تصویب هیات وزیران می‌رسد، متناسب با میزان سود حاصل و میزان اثرگذاری آنها در توسعه اقتصادی کشور و عملکرد و بهره‌وری بنگاه‌ها، فوق‌العاده بهره‌وری به طور غیرمستقیم پرداخت می‌شود.

حداکثر امتیاز این فوق‌العاده حسب مورد برای ۷۰ درصد کارمندان تا سقف ۴۰ درصد حقوق ثابت هر یک از کارمندان است.

همچنین مشمولان این قانون صرفا یکی از فوق‌العاده‌های مذکور در بند ماده (۶۸) و این ماده را می‌توانند دریافت کنند.