سوءتفاهم با عربستان قابل رفع است

ایران می‌تواند شریک مطمئنی برای اتحادیه اروپا باشد

علی‌اکبر صالحی، وزیرخارجه با بیان اینکه از لحاظ روابط دوجانبه مشکل خاصی با عربستان نداریم، گفت: مشکل موجود، دیدگاه‌های طرفین نسبت به مسائل منطقه است و به اعتقاد ما سوءتفاهمات رفع شدنی است. به گزارش خبرگزاری فارس، صالحی در حاشیه مراسم بیست و نهمین سالگرد ربایش چهار دیپلمات ایرانی در لبنان درباره روابط تهران - ریاض با ذکر این نکته که ما با عربستان از لحاظ روابط دوجانبه واقعا مشکل خاصی نداریم، به خبرنگاران گفت: مشکلی که بین ما و عربستان وجود دارد؛ دیدگاه‌های ما نسبت به مسائل و تحولات منطقه است که به رایزنی‌های بین دو کشور نیاز دارد تا بتواند سوءتفاهمات موجود را برطرف کند.

وی عربستان را کشوری مهم در منطقه خواند که جایگاه مهمی در منطقه، جهان اسلام و دنیا به لحاظ اقتصادی دارد و افزود: روابط خوب و دیرپایی همواره با عربستان داشتیم.

وی ادامه داد: سوءتفاهماتی که اخیرا در اثر تحولات منطقه‌ای رخ داده به اعتقاد من قابل رفع است. ما باید به دنبال شیوه‌ای باشیم که چگونه این رایزنی‌ها را انجام دهیم. نظرات مختلفی در این زمینه وجود دارد. در حال رایزنی هستیم و ان‌شاءالله در آینده رایزنی لازم را با عربستان در ارتباط با مسائل منطقه داشته باشیم.

سعود الفیصل، وزیر خارجه عربستان سه‌شنبه هفته گذشته در یک کنفرانس خبری آمادگی کشورش برای انجام گفت‌وگو و رفع سوءتفاهم‌ها با ایران را اعلام کرده بود.

سوریه؛ محور گفت‌وگو با داوود اوغلو

صالحی درباره سفر احمد داوود اوغلو وزیر خارجه ترکیه به تهران نیز اظهار کرد: محور مذاکرات ما تحولات منطقه و به‌خصوص سوریه است.

وی با بیان اینکه سوریه برای ما و منطقه کشوری بسیار مهم است، گفت: نزدیکی افکار سیاسی ایران و ترکیه می‌تواند زمینه‌ساز صلح و امنیت در منطقه باشد. بعد از گفت‌وگو با داوود اوغلو به وین می‌روم و موضوع سوریه و تحولات منطقه در آنجا نیز مطرح خواهد شد. وزیر خارجه روابط تهران و آنکارا را ویژه خواند و با اشاره به روابط اقتصادی، فرهنگی و رفت و آمدها بین مردم دو کشور گفت: یقینا رایزنی‌های ما با ترکیه بسیار برای منطقه مهم است.

آمریکایی‌ها آب در هاون می‌کوبند

صالحی همچنین درباره اقدام آمریکا و انگلیس در ممانعت از صدور ویزا برای ۵۰ مقام کشورمان با بیان اینکه این رفتار آمریکا را رفتار جدیدی نمی‌دانیم، گفت: ایران با قوت و قدرت تمامی مشکلاتش را حل کرده و امور اقتصادی، علمی، تکنولوژیکی و فرهنگی را به خوبی پیش برده است. آنها آب در هاون می‌کوبند.

سفر به اسلوونی و اتریش

وی درباره سفرش به اسلوونی و اتریش نیز گفت: دوشنبه به اسلوونی و سه‌شنبه نیز به دعوت وزیر خارجه اتریش به وین خواهم رفت. این سفر را طلیعه خوبی برای رویکردی که در ابتدای مسوولیتم اعلام کردم، می‌دانم.

رییس دستگاه دیپلماسی با اشاره به اهمیت اتحادیه اروپا برای ایران و جایگاه ویژه‌ای که دارد، افزود: ما دهه‌ها و قرن‌هاست که با یکدیگر روابط تجاری، فرهنگی، علمی و روابط انسانی داشتیم. این افت و خیزهایی که در روابطمان با اروپا در یکی دو دهه اخیر شاهد بودیم، نباید مانع از گسترش روابطمان و نگاه به آینده‌ای روشن بین ایران و اتحادیه اروپا شود.

صالحی ایران و اتحادیه اروپا را مکمل یکدیگر دانست و اظهار کرد: چنانچه ترکیه به اتحادیه اروپا بپیوندد، عملا بزرگ‌ترین همسایه اتحادیه اروپا، ایران خواهد بود.

وی با بیان اینکه ایران برای اتحادیه اروپا کشوری بسیار مهم محسوب می‌شود، با اشاره به هزاران سال ارتباط ایران با اروپا افزود: ایران کشوری استراتژیک در منطقه و دارای منابع عمده انرژی است که می‌تواند تامین‌کننده مطمئن انرژی اروپا و شریک مطمئنی برای آن باشد. ان‌شاءالله در این سفر که اولین سفر من به اتحادیه اروپا بنا به دعوت وزیر خارجه اتریش است بتوانیم وارد این مسائل شویم و زمینه گسترش روابط را آرام آرام با اتحادیه اروپا فراهم کنیم.

مذاکره با آمانو

صالحی درباره دیدار و گفت‌وگویش با یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین با بیان اینکه تکلیف مسائل هسته‌ای روشن است، گفت: شورای عالی امنیت ملی مسوول پرونده هسته‌ای است و تمامی اقدامات در این خصوص از طریق این شورا هماهنگ می‌شود. هر صحبتی با آمانو داشته باشم در همین چارچوب است.

درخواست از بان کی مون برای تشکیل کمیسیون ویژه

وزیر خارجه همچنین در مراسم بیست و‌نهمین سالگرد ربوده شدن ۴ دیپلمات ایرانی در لبنان از بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل خواست با تشکیل کمیسیون ویژه تلاش مضاعفی برای تحقیق و رسیدگی به وضعیت نهایی این ۴ دیپلمات انجام دهد.

صالحی تصریح کرد: موضوع ربوده شدن ۴ دیپلمات ایرانی در لبنان صرف نظر از ابعاد حقوقی، سیاسی و بین‌المللی از حیث ابعاد انسانی و حقوق بشری حائز اهمیت است.

وی با اشاره به تشکیل دولت جدید لبنان گفت: از میقاتی نخست‌وزیر و عدنان منصور وزیر خارجه لبنان ضمن تقدیر و سپاس از اقدامات ایشان و دولت‌های پیشین می‌خواهم به منظور تسریع در نتیجه‌گیری سرنوشت این ۴ دیپلمات به تشکیل کمیته پیگیری مشترک با هدف یکسان‌سازی داده‌ها اهتمام ورزند.

صالحی اظهار کرد: همچنین با توجه به اعلام آمادگی دبیر کل سازمان ملل به منظور ایفای نقش فعال‌تر سازمان ملل در زمینه روشن شدن وضعیت دیپلمات‌های ربوده شده ایرانی از ایشان می‌خواهم با تشکیل کمیسیونی ویژه، تلاش مضاعفی برای تحقیق و رسیدگی به وضعیت نهایی این افراد انجام دهد.

وزیر خارجه تاکید کرد: علاوه بر این از دبیر کل صلیب سرخ جهانی نیز به جهت مسوولیت ویژه در این‌گونه مسائل می‌خواهم با وجود شواهد و قرائنی مبنی بر زنده بودن دیپلمات‌های ایرانی و اسارت آنان نزد رژیم صهیونیستی هرچه سریع‌تر اقدامی جدی کنند و با اغتنام از فرصت پیش آمده بر ضرورت پیگیری موضوع ربایش علیرضا عسکری که مورد پذیرش و اهتمام دبیرکل صلیب سرخ قرار گرفته است مجددا تاکید کنم.

صالحی افزود: بی‌تردید گزارش رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۰۸ در خصوص دیپلمات‌های ایرانی نه‌تنها از مسوولیت این رژیم جعلی در خصوص این پرونده کم نکرده است بلکه مفاد این گزارش در ارتباط این رژیم با عناصر ربایش در لبنان تصریح می‌کند و این امر ضرورت اهتمام ویژه سازمان ملل متحد و صلیب سرخ جهانی را مضاعف می‌سازد.