سازمان ثبت احوال اعلام کرد
ورود ایران به مرحله میانسالی
دنیای اقتصاد- سازمان ثبت احوال کشور اعلام کرده است که جمعیت ایران از ابتدای سال ۹۰ وارد دوره «میانسالی» شده است. آنگونه که یک مقام این سازمان گفته، جمعیت ایران در پروسه گذار سنی خود در پایان سال ۸۹ از مرحله «جوانی» عبور کرده است. ورود به مرحله «میانسالی» بدان معنا است که در هرم سنی جمعیت ایران، تعداد افراد ۳۰ تا ۶۴ ساله بیشتر از سایر گروههای جمعیتی است. علیاکبر محزون همچنین درباره احتمال منفی شدن رشد جمعیت ایران در سالهای آینده هشدار داده است. به گفته محزون، جمعیت ایران در سال ۱۴۱۰ به مرحله «کهنسالی» وارد خواهد شد. از سوی سازمان ثبتاحوال اعلام شد
ورود جمعیت کشور به مرحله میانسالی
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال نسبت به رشد منفی جمعیت در سالهای آینده هشدار داد
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور با اشاره به تولد ۸/۱ نوزاد به ازای هر مادر در سال گذشته، نسبت به رشد صفر و در ادامه رشد منفی جمعیت در سالهای آتی هشدار داد.
به گزارش ایسنا، علیاکبر محزون در نشستی خبری که در آستانه روز جهانی جمعیت در سازمان ثبت احوال کشور برگزار شد، با بیان اینکه در پروسه گذار سنی جمعیت کشور، ۴ مرحله کودکی، جوانی، میانسالی و کهنسالی وجود دارد، اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران از سال ۹۰ وارد مرحله سوم گذار سنی جمعیت یعنی دوره میانسالی میشود.
وی ادامه داد: این بدان معناست که در هرم سنی جمعیت کشور تعداد افراد ۳۰ تا ۶۴ ساله بیشتر از سایر گروههای جمعیتی خواهد بود.
محزون خاطرنشان کرد: در سالهای ۷۵ تا ۸۹ کشور ما دوره گذار سنی جمعیت در دوره جوانی را سپری کرده است. وی همچنین از ورود جمعیت کشور به مرحله کهنسالی از سال ۱۴۱۰ خبر داد و اظهار کرد: براین اساس برنامهریزیهای لازم با نگاه به توسعه پایدار باید پیشبینی شود.
نرخ رشد طبیعی جمعیت در سال گذشته ۲۵/۱ بود
وی با بیان اینکه برنامه اول توسعه کشور، اولین و آخرین برنامهای بود که در آن سیاستهای جمعیتی به صورت صریح و شفاف ذکر شده بود، ادامه داد: برابر احکام این برنامه نرخ رشد جمعیت باید از ۲/۳ در زمان تدوین برنامه اول به ۳/۲ درسال ۹۰ کاهش مییافت این در حالی است که هماکنون این نرخ، ۲۵/۱ است.
محزون با بیان اینکه تعداد تولد مولود زنده به دنیا آمده به ازای هر مادر نیز در سالهای برنامه اول توسعه رقمی معادل ۴/۶ بوده است، یادآور شد: در حالی که براساس این برنامه این رقم در سال۹۰ باید به ۴ کاهش مییافت، هماکنون با نرخ ۸/۱ نوزاد به ازای هر مادر مواجه هستیم که این موضوع حاکی از سیاستهای کنترل جمعیت در دهههای گذشته و تاثیرپذیری از تحولات جهانی است.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت ثبت احوال از ثبت ۸۹۱ هزار و ۶۲۷ ازدواج در سال گذشته خبر داد و افزود: نرخ ازدواج در این سال ۱/۱۲ در هزار است که این رقم نسبت به سال پیش از آن ثابت است.
به گفته وی، بیشترین ازدواجها در سن۲۰ تا ۲۴ سالگی برای مردان و زنان به ثبت رسیده است و بیشترین ترکیب سنی ازدواج نیز حاصل مردان ۲۰ تا ۲۴ ساله با زنان ۱۵ تا ۱۹ ساله بوده است.
هشدار درباره نزول نرخ باروری
محزون در پاسخ به ایسنا، درباره آینده نرخ رشد جمعیت کشور در زمان احتمالی منفی شدن این رشد توضیح داد: زمانی که نرخ باروری کل کشور به زیر ۱/۲ برسد، این موضوع زنگ خطری برای ثبات جمعیت کشور محسوب میشود و این در حالی است که هماکنون، میزان باروری کل در کشورمان به ۸/۱ رسیده است.
وی افزود: نرخ ۸/۱ فرزند برای هر مادر به این معناست که یک مادر کمتر از آنچه لازم است جایگزینی جمعیت انجام داده است.
به گفته وی، در صورت ادامه این روند در کشور طی چندسال آینده، با رشد جمعیتی صفر و پس از آن کاهش جمعیت مواجه خواهیم شد. البته این امر اثر خود را به مرور زمان طی چند سال نشان میدهد.
وی درباره مطلوبیت جمعیت تصریح کرد: جایگزینی حداقل یک دختر برای هر مادر ثبات جمعیت را تضمین میکند و در کنار این شاخص رشد جمعیت متناسب با میزان توسعه اهمیت دارد.
ثبت یک میلیون و ۳۶۴ هزار و ۵۲۳ ولادت
وی همچنین به ذکر اطلاعات و آمارهای مربوط به وقایع حیاتی در سال ۸۹ پرداخت و عنوان کرد: در سال گذشته یک میلیون و ۳۶۴ هزار و ۵۲۳ واقعه ولادت درکشور ثبت شد که از این تعداد ۶۹۸ هزار و ۳۲۸ نفر پسر و مابقی دختر بودهاند.
وی با اشاره به ثبت یک میلیون و ۷۵ هزار ولادت از این تعداد در نقاط شهری یادآور شد: حدود ۲۸۹ هزار ولادت در نقاط روستایی به ثبت رسیده است. به گفته وی، نسبت جنسی در زمان تولد براساس اطلاعات ثبتی، ۱۰۵ بوده است که این میزان معادل حدود میانگین جهانی است.
وی همچنین به ولادت ۱۷ هزار و ۳۰۳ دوقلو، ۶۱۱ سه قلو، ۳۸ چهار قلو و سه مورد پنج قلو اشاره کرد و گفت: روند ثبت ولادت در کشور به نظر صعودی میرسد اما باید اثر افزایش جمعیت از آن کسر شود تا به یک اثر واقعی تحت عنوان شاخص «نرخ خام موالید» دست یابیم.
محزون با بیان اینکه نرخ خام موالید حاصل نسبت ولادتهای ثبت شده درسال مورد نظر به جمعیت برآورد شده برای آن سال است ، اظهار کرد: در سال ۸۹ نرخ خام موالید ۵/۱۸ در هزار بوده است. به این معنا که ۵/۱۸ ولادت به ازای هر هزار نفر در کشور به ثبت رسیده است.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرتی ثبت احوال در ادامه به ثبت ۴۴۰ هزار و ۵۳۸ واقعه فوت در کشور اشاره و اظهار کرد: حدود ۲۲۳ هزار نفر از این تعداد مردان و مابقی متعلق به زنان است. به گفته وی، نرخ خام وفات در سال گذشته ۶ در هزار به دست آمده است؛ این در حالی است که در دهه ۶۰ که با رشد روزافزون جمعیت مواجه بودیم این نرخ رقمی بیش از ۸ بوده است. وی در ادامه با اشاره به احصای نرخ رشد طبیعی جمعیت توسط سازمان ثبت احوال کشور با استفاده از وقایع فوت و ولادت اظهار کرد: این نرخ در سال گذشته ۲۵/۱ بوده است در حالی که مرکز آمار ایران براساس سرشماریهای سالهای ۷۵ تا ۸۵ نرخ رشد جمعیت را ۶۲/۱ اعلام کرده بود. محزون درباره علت تفاوت این دو آمار توضیح داد: مرکز آمار ایران، آمارهای مهاجرت را نیز در نرخ محاسبه شده خود از جمعیت لحاظ میکند، در حالی که نرخ رشد طبیعی جمعیت که توسط سازمان ثبت احوال احصا میشود تنها براساس تولد و وفات در جمعیت ایرانی به دست میآید. وی در ادامه اعلام کرد: برابر آمارهای به دست آمده در سال ۸۹ ، ۵۶ سال زمان لازم است تا جمعیت کشور دو برابر جمعیت فعلی شود. به گفته وی، براساس آمار جمعیت متولدان اول مهر ۸۳ تا ۳۱ شهریور ۸۴، در سال تحصیلی جدید ۵۷۳ هزار و ۶۳۴ پسر و نیز ۵۴۶ هزار و ۶۷۴ دختر آماده ورود به مقطع ابتدایی هستند.
بیماری قلبی بیشترین علت فوت ایرانیان
وی بیماری قلبی ـ عروقی را بیشترین علت فوت در سال گذشته عنوان و اظهار کرد: حدود ۷۳هزار فوت به این علت مربوط به مردان و ۶۳ هزار مورد نیز مربوط به زنان است.
محزون با اشاره به ثبت ۱۳۷ هزار و۲۰۰ فقره طلاق در سال گذشته اظهار کرد: نرخ رشد طلاق در سال ۸۹ نسبت به سال قبل از آن ۱/۹ درصد بوده است. در حالی که این رقم در دوره قبل بیش از ۱۳ درصد بوده است. به گفته وی، به ازای هر ۵/۶ ازدواج در سال گذشته یک طلاق در کشور به ثبت رسیده است و این در حالی است که این نرخ در سال قبل از آن حدود ۷ بوده است.
به گزارش ایسنا، محزون در ادامه از ثبت بیشترین ازدواج در فروردین ماه سال گذشته خبر داد و افزود: استان تهران با ۱۲۱ هزار و ۶ ازدواج و سمنان با ۶ هزار و ۲۲۰ ازدواج بیشترین و کمترین ثبت ازدواج را درسال گذشته داشتهاند.
ارسال نظر