علیاکبر صالحی رسما تایید کرد
قاهره؛ مکان پیشنهادی ایران برای مذاکرات
دنیایاقتصاد- اختلاف نظر بر سر «مکان» دور بعدی گفتوگوهای ایران و گروه ۱+۵ درباره برنامه هستهای کشورمان در حالی ادامه دارد که علیاکبر صالحی، وزیر خارجه رسما تایید کرده است که پیشنهاد تهران در این زمینه «قاهره» است. جایی که در پی سفر اخیر او به مصر و سفر قریبالوقوع محمود احمدینژاد به این کشور، از دید مقامات ایرانی، مکانی بهتر از «ژنو» یا «استانبول» است (گفته شده پیشنهاد ۱+۵ یکی از این دو شهر بوده است.) به ویژه از استانبول، که در پی بالا گرفتن اختلافنظرهای ایران و ترکیه بر سر بقای حکومت سوریه، اعتباربخشی دیپلماتیک به آن چندان مورد علاقه تهران نیست.
روسیه: باید زودتر بر سر «مکان» گفتوگوها توافق کنیم
دنیایاقتصاد- اختلاف نظر بر سر «مکان» دور بعدی گفتوگوهای ایران و گروه ۱+۵ درباره برنامه هستهای کشورمان در حالی ادامه دارد که علیاکبر صالحی، وزیر خارجه رسما تایید کرده است که پیشنهاد تهران در این زمینه «قاهره» است. جایی که در پی سفر اخیر او به مصر و سفر قریبالوقوع محمود احمدینژاد به این کشور، از دید مقامات ایرانی، مکانی بهتر از «ژنو» یا «استانبول» است (گفته شده پیشنهاد ۱+۵ یکی از این دو شهر بوده است.) به ویژه از استانبول، که در پی بالا گرفتن اختلافنظرهای ایران و ترکیه بر سر بقای حکومت سوریه، اعتباربخشی دیپلماتیک به آن چندان مورد علاقه تهران نیست. همزمان، مقامات روسیه که پیشتر از احتمال منتفی شدن توافق به دست آمده بر سر «زمان» مذاکرات ۱+۵ سخن گفته بودند، بار دیگر تاکید کردند «برای اینکه مذاکرات به تعویق نیفتد، باید طی همین هفته میلادی (یعنی تا یکشنبه) درباره محل مذاکرات به توافق برسیم.» ۱+۵ پیشتر مایل بود که دور تازه مذاکره با تهران را سهشنبه هفته گذشته برگزار کند، اما به دلیل نرسیدن به تفاهم بر سر مکان گفتوگو، این اتفاق نیفتاد. برخی گمانهزنیهای رسانهای توافق به دست آمده بر سر زمان مذاکرات را برای روزهای ۹ و ۱۰ بهمن (دوشنبه و سهشنبه آینده) برشمردهاند.
در همین حال، خبرگزاری رویترز به نقل از برخی مقامات غربی که به نام آنها اشارهای نشده است، مدعی شد که ایران از همکاری با تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهایاش خودداری میکند تا از آن به عنوان ابزار چانهزنی برای لغو قابل توجه برخی تحریمها یا دیگر مصالحههای احتمالی در مذاکرات با قدرتهای جهانی استفاده کند. این خبرگزاری نوشت که دلیل بی نتیجه ماندن مذاکرات هفته گذشته ایران و آژانس نیز همین موضوع بوده است. هرچند نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی هستهای بار دیگر تاکید کرده است که «موفقیت مذاکرات بستگی به این دارد که آژانس هم خود را با واقعیات تطبیق دهد.»
صالحی: قاهره را پیشنهاد کردیم
به گزارش خبرگزاری فارس، علیاکبر صالحی روز گذشته در حاشیه جلسه هیات دولت درباره زمان مذاکرات ایران و ۱+۵ گفت: هنوز زمان و مکان این مذاکرات قطعی نشده و رایزنیها در این باره بین سعید جلیلی و کاترین اشتون در جریان است.
وی افزود: در سفرم به مصر به توصیه دوستان شورای عالی امنیت ملی، بحث مذاکرات در کشور مصر مطرح شد که دوستان مصری از آن استقبال کردند و هماکنون رایزنیها در اینباره در جریان دارد. وزیر امور خارجه ادامه داد: خیلی از کشورها، متقاضی میزبانی این مذاکرات هستند و اگر رایزنیها در این باره به نتیجه نرسید، گزینههای دیگر را بررسی خواهیم کرد.
صالحی در پاسخ به سوال دیگری درباره سفر رییسجمهور به کشور مصر گفت: سفر آقای احمدینژاد به کشور مصر برای شرکت در اجلاس همکاری اسلامی و به دعوت محمد مرسی صورت میگیرد و انشاءالله در هجدهم و نوزدهم بهمن ماه این سفر انجام خواهد شد.
وزیر امور خارجه درباره گسترش روابط ایران و مصر اضافه کرد: تمام تلاش ما در جهت گسترش هرچه بیشتر روابط بین دو کشور است و خوشبختانه روابط بین دو کشور به خوبی در حال پیشرفت و رو به جلو است.
انتقاد از اظهارات غیرمسوولانه
صالحی همچنین تلویحا از اظهارنظرهای خارج از چارچوب برخی مقامات درباره موضوع هستهای انتقاد کرد. او در پاسخ به اظهار نظر یکی از نمایندگان مجلس که گفته بود «به دلیل کندی مذاکرات ایران و ۱+۵، ممکن است این مذاکرات برای مدت دو یا سه سال تعلیق شود» گفت: بهتر است در ارتباط با مذاکرات ایران و ۱+۵ از یک جا اظهارنظر شود، چرا که در غیر این صورت ممکن است مشکلاتی به وجود آید. وی افزود: مسوولیت مذاکرات ایران و ۱+۵ بر عهده آقای جلیلی و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی است و بهتر است اظهارنظر در این باره از طرف ایشان صورت بگیرد. وزیر امور خارجه ادامه داد: حتی من که در شورای عالی امنیت ملی عضو هستم و در ریز جزئیات قرار دارم بهتر است در این باره اظهار نظر نکنم و یک مرجع سخنگو باشد.
مسکو: باید زودتر توافق کنیم
از سوی دیگر، شبکه خبری «بلومبرگ» گزارش داد که «میخائیل بوگدانف» معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرد: ایران و قدرتهای جهانی هنوز نتوانستهاند درخصوص محل مذاکرات آتی هستهای که قرار است در این ماه (ژانویه= تا پایان هفته آینده) برگزار شود، به توافق برسند.
او اضافه کرد: ما کم و بیش درباره زمان مذاکرات به توافق رسیدهایم، اما درباره مکان آنها به توافق نرسیدهایم و برای اینکه مذاکرات به تعویق نیفتد باید این هفته (تا یکشنبه) درباره محل مذاکرات به توافق برسیم.
البته سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در این باره تردید چندانی به خود راه نداده و گفته است: مذاکرات انجام خواهد شد، من از این بابت مطمئن هستم.
ادعای تلاش ایران برای گره زدن مذاکرات فنی و سیاسی
در همین حال، خبرگزاری رویترز در گزارشی مدعی شد که ایران از همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی خودداری میکند تا از آن به عنوان ابزار چانهزنی برای لغو قابل توجه برخی تحریمها یا دیگر مصالحههای احتمالی در مذاکرات با قدرتهای جهانی استفاده کند.
به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز در ادامه ادعای خود نوشت به همین دلیل است که بازرسان هستهای سازمان ملل از مذاکرات هفته گذشته در تهران، دست خالی برگشتهاند. این خبرگزاری با گمانهزنیهایی درباره رویکرد ایران در قبال مذاکرات نوشت: اگر این واقعا طرز تفکر تهران باشد تلاشهای یکساله آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای رفع بنبست تحقیقات تا زمانی که دیپلماسی جداگانه بین شش قدرت جهانی و تهران همچنان در بنبست خود قرار بگیرد، موفقیتآمیز نخواهد بود.
این خبرگزاری به نقل از یک دیپلمات غربی پس از جدیدترین مذاکرات ایران و آژانس نوشت: ایرانیها حاضر نیستند همکاری قابل توجهی ارائه کنند. یک دیپلمات دیگر در وین، مقر آژانس بینالمللی انرژی اتمی مذاکرات آژانس با ایران را یک «رقص به خوبی تمرین شده» توسط تهران خواند که به ادعای وی «دو گام به عقب و یک گام به جلو» است.
ایران و گروه ۱+۵ (شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) همگی میگویند که مایلند پس از هفت ماه مذاکرات را از سر بگیرند. اما اولویتهای دو طرف با یکدیگر تضاد دارد، شش قدرت جهانی از ایران میخواهند که فعالیتهای هستهای را محدود کند، حال آنکه ایران خواستار لغو تحریمها و به رسمیت شناخته شدن حق ایران برای غنیسازی اورانیوم است.
رویترز همچنین نوشت: شاشانک جوشی، یک تحلیلگر ارشد و متخصص خاورمیانه در موسسه خدماتی رویال یونایتد در این باره میگوید: ایران ممکن است فکر کند که اگر اکنون اجازه دسترسی را بدهد در موضع ضعیفتری قرار خواهد گرفت و دیگر نمیتواند خواستار لغو تحریمها در چند هفته آینده شود. اما یک مقام غربی گفت که اگر ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه از سرگیری تحقیقاتش را بدهد کشورهای عضو ۱+۵ حاضر نیستند به خاطر این کار به تهران «پاداش» بدهند. وی گفت: ما فکر میکنیم این دو از یکدیگر جدا هستند و به نفع ایران است که با آژانس همکاری کنند.
سلطانیه: واقعیتها را بپذیرند
نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی هستهای اما تلویحا این ادعاها را رد میکند و میگوید: موفقیت مذاکرات درمورد برنامه هستهای ایران بستگی به این دارد که آژانس هم خود را با واقعیات تطبیق دهد.
به گزارش ایرنا، علی اصغر سلطانیه افزود: در جلسات قبلی برخی اختلافات رفع شده ولی هنوز مواردی وجود دارد که ما روی آنها اصرار داریم. وی به عنوان نمونه از بحث تحویل مدارک و اسناد درمورد ادعاهای مطرح نام برد و افزود: اگر کسی ادعایی دارد باید مدارک آن را تحویل دهد و باید یک موضوع مختومه شود تا به موضوع دیگر بپردازیم. سلطانیه خاطرنشان کرد: از همه مهمتر اینکه در پایان کار باید بدانیم که این پرونده بسته میشود و این از موارد اصولی است که ما همیشه روی آن تاکید داشته و داریم. در هرحال من به موفقیتآمیز بودن مذاکرات امیدوار هستم.
ارسال نظر