تازهترین تحلیل از مذاکرات
دنیای اقتصاد- در حالی که ماه آگوست رو به پایان است و زمان مورد توافق سعید جلیلی و کاترین اشتون برای ادامه مذاکرات ایران و ۱+۵ نزدیک میشود، وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا و نماینده این کشور در گفتوگوها که پنجشنبه گذشته برای رایزنی با مقامات روس به مسکو سفر کرده بود، میگوید: «از نظر من مذاکرات شکست نخورده است، بلکه در لحظه دشواری قرار دارد.» همزمان، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه بار دیگر تاکید کرده است که «مذاکرات اخیر ایران و ۱+۵ را یک شکست تلقی نمیکنم.»
آمریکا و روسیه: مذاکرات شکست نخورده است
دنیای اقتصاد- در حالی که ماه آگوست رو به پایان است و زمان مورد توافق سعید جلیلی و کاترین اشتون برای ادامه مذاکرات ایران و ۱+۵ نزدیک میشود، وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا و نماینده این کشور در گفتوگوها که پنجشنبه گذشته برای رایزنی با مقامات روس به مسکو سفر کرده بود، میگوید: «از نظر من مذاکرات شکست نخورده است، بلکه در لحظه دشواری قرار دارد.» همزمان، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه بار دیگر تاکید کرده است که «مذاکرات اخیر ایران و ۱+۵ را یک شکست تلقی نمیکنم.» نماینده آمریکا در گروه ۱+۵: گفتوگوها در لحظه دشواری قرار گرفته است
آمریکا و روسیه: مذاکرات شکست نخورده است
دنیای اقتصاد- مرجان توحیدی: ماه آگوست در حالی به روزهای پایانی خود نزدیک میشود که طبق قرار تلفنی سعید جلیلی و کاترین اشتون، این دو قرار است در پایان این ماه میلادی بار دیگر با یکدیگر درباره پرونده هستهای ایران به گفتوگو بنشینند.
ملاقاتی که ایالاتمتحدهاندکی زودتر به استقبال آن رفته و با فرستادن معاون هیلاری کلینتون به مسکو گفتوگوهایی را درباره آن با مقامات روسیه ترتیب داده است. وندی شرمن در این باره گفته است که به عقیده وی مذاکرات شکست نخورده، اما در لحظه دشواری قرار گرفته است. همزمان سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه هم نسبت به تداوم گفتوگوها ابراز امیدواری کرده و گفته است که از نگاه کرملین مذاکرات استانبول، بغداد و مسکو، شکست نخورده است.
از دل این گفت وها چنین بر میآید که به رغم دشوار خواندن مقطعی که مذاکرات ایران و ۱+۵ در آن قرار گرفته است، ایالاتمتحده همچنان به حل موضوع هستهای کشور از راه مذاکره امیدوار است و در این مسیر همصدایی روسیه را نیز مبنی بر عدم شکست مذاکرات پیشین به همراه دارد. اگرچه این کشور گزینه تشدید تحریمها را هم در کنار تداوم مذاکرات در نظر دارد؛ تحریمهایی که اخیرا صدای اعتراض چین و روسیه را هم به دلیل ممنوع شدن فعالیت برخی بانکها و شرکتهایشان بلند کرده است.
وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا و نماینده ایالاتمتحده در مذاکرات ایران و ۱+۵ اما ۲۶ مرداد ماه سالجاری به روسیه رفت تا با سرگیریابکوف نماینده روسیه در مذاکرات گفتوگو کند. ویکتوریا نولاند، سخنگوی وزارت خارجه ایالاتمتحده سفر شرمن را سفری مهم ارزیابی کرده و گفته بود که هدف اصلی از این سفر گفت وگو در مورد مذاکرات ۱+۵ با ایران و همکاری با روسیه در مورد این موضوع است.
تاکید بر تداوم مذاکرات به رغم دشوار خواندن آن از سوی ایالاتمتحده در حالی طرح میشود که مذاکرات بین ایران و ۱+۵ پس از ۱۵ ماه تعلیق، بهار امسال در استانبول استارت زده شد. مذاکراتی که طرفین لفظ سازنده را برای آن به کار برده و قرار گذاشتند تا آن را در بغداد هم ادامه دهند. از دل بغداد هم وعده ادامه گفتوگوها در مسکو بیرون آمد. اگرچه ۱+۵ در بستهای به ایران پیشنهادهایی را ارائه کرده بود مبنی بر توقف غنیسازی ۲۰ درصد اورانیوم، تعطیلی سایت فردو و خروج اورانیوم غنی شده ۲۰ درصد از ایران. در این میان ایران تنها وعده داد که در صورت لغو تحریمهای نفتی و بانک مرکزی حاضر است درباره تعلیق غنیسازی ۲۰ درصدی مذاکره کند.
ماحصل نشست مسکو اما این بود که نمایندگان طرفین در سطح کارشناسی و فنی مذاکرات را ادامه دهند و چنانچه این مذاکرات روند مطلوبی را طی کند، معاونان جلیلی و اشتون با هم ملاقات داشته باشند. نشست فنی و نیز دیدار علی باقری و هیلگا اشمیت، معاونان جلیلی و اشتون باز هم در استانبول انجام شد که در نهایت به تماس تلفنی جلیلی و اشتون انجامید تا قرار مذاکره اواخر ماه آگوست گذاشته شود. اکنون و در آستانه گفتوگوی جلیلی و اشتون، ایالاتمتحده تلاشهایی را برای رایزنی با روسیه انجام داده است که یکی از آنها هم سفر شرمن به مسکو بود.
شرمن: مذاکرات در لحظه دشواری قرار دارد
بر همین اساس و بنا به گزارش ایسنا، وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در گفتوگویی با خبرگزاری اینترفکس که روز جمعه منتشر شد، اعلام کرد: به عقیده من مذاکرات شکست نخوردهاند، بلکه در لحظه دشواری قرار دارند.
به گزارش خبرگزاری شینهوا، شرمن گفت که گروه ۱+۵ شامل پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (انگلیس، چین، فرانسه، روسیه، آمریکا و آلمان) گامهایی را برای اعتمادسازی برای مذاکرات هستهای اتخاذ کردهاند و ایران باید «با جدیت بیشتری» به میز مذاکرات برگردد. شرمن مدعی شد که ایران اعلام کرده است در ازای برداشته شدن همه تحریمها علیه تهران، موقتا غنیسازی اورانیوم تا غنای ۲۰ درصد را متوقف خواهد کرد. معاون وزیر امور خارجه آمریکا چنین درخواستی را غیرمنطقی خواند و از ایران خواست که مذاکرات با قدرتهای جهانی را از سر بگیرد تا از آن چه وی انزوای بیشتر خواند اجتناب کند. شرمن گفت: آنها شاهد تداوم تحریمها و اعمال آنها خواهند بود و با عواقبی بزرگ روبهرو خواهند شد.
لاوروف: صحبت از حمله نتایج عکس دارد
همزمان «سرگئی لاوروف» در گفتوگو با اسکای نیوز عربی گفت: مذاکرات اخیر ایران و گروه ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) و اتحادیه اروپا در استانبول و مسکو را یک شکست تلقی نمی کنم. به گزارش خبرگزاریهای فارس و مهر به نقل از شینهوا، وزیر خارجه روسیه تاکید کرد: آنهایی که میگویند این مذاکرات یک شکست بوده به سادگی در پی لفاظی هستند که این اقدام نادرست بوده و نتایج عکسی را در پی دارد.
وزیر خارجه روسیه گفت: فکر میکنم که میتوانیم از پیشرفت در جریان مذاکرات هستهای ایران در استانبول و مسکو و مذاکرات بعدی سخن بگوییم، زیرا دو طرف نظرات خود را بسیار شفاف بیان کردهاند. لاوروف گفت: مذاکرات تنها روش برای حل برنامه هستهای ایران است. مسکو امیدوار است که تمام طرفین در جریان مذاکرات هستهای ایفای نقش کنند.
لاوروف در عین حال اعلام کرد که اختلافات بین ایران با گروه ۱+۵ همچنان به شکل عمده وجود دارد؛ ولی نمیتوانیم ادعا کنیم که این مساله از دیگر بحرانهای بینالمللی همچون صلح فلسطین-اسرائیل یا نزاع اعراب با اسرائیل و حتی اختلافاتی چون تشکیل منطقه عاری از سلاحهای کشتار جمعی در خاورمیانه، مهم تر است.
او درباره تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه ایران گفت: باور دارم که گزینه نظامی نمیتواند مشکل را به طور نهایی و بلند مدت حل کند. صحبت از ماجراجویی و بیان اظهارات تحریکآمیز درباره برنامه هستهای ایران نتایج عکس در پی دارد.
این بخش از اظهارات لاوروف به تهدیدات اخیر اسرائیل علیه ایران بازمیگردد. به ویژه آنکه ادعای حمله نظامی اسرائیل به ایران در روزهای گذشته شدت بیشتری یافته است. هرچند که ظاهرا دیدگاههای ایالاتمتحده و اسرائیل دست کم در رسانهها چندان با یکدیگر نزدیک نیست.
اختلاف نظر واشنگتن و تل آویو
بر همین اساس هم ژنرال مارتین دمپسی، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا از اختلاف نظر واشنگتن و تلآویو در مورد برنامه هستهای ایران خبر داده و گفت که رژیم صهیونیستی مدعی است که موجودیتش با هستهای شدن ایران به خطر میافتد. اما آمریکاییها چنین نگرانیای نداشته و عجلهای برای توقف برنامه هستهای ایران ندارند. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، ژنرال «مارتین دمپسی» افزود: این تفاوت دیدگاه ناشی از تفاوت در گزارش سازمانهای اطلاعاتی دو طرف در مورد فعالیتهای هستهای ایران است.
اگرچه شیمون پرز، رییس رژیم صهیونیستی هم در مصاحبه با روزنامه اسرائیلی «یدیعوت اخرونوت» گفت: «اگر اسرائیل یکجانبه حمله کند، نمیتوانم به دلیل نگرانی درباره آنچه که میتواند رخ دهد، بخوابم.» به گزارش پرستیوی، پرز بار دیگر با تکرار اینکه رژیم تلآویو برای انجام عملیات نظامی علیه ایران به کمک واشنگتن نیاز دارد، یادآور شد که وی «به لحاظ اخلاقی ناچار» است این اظهارات را علیه حمله اسرائیل بدون حمایت آمریکا بیان کند.
واکنش وزیر دفاع به تهدیدات صهیونیستها
اما وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح کشورمان با تاکید بر اینکه مقامات جنگطلب رژیم غاصب صهیونیستی با اظهارات جنگافروزانه خود در مسیر انهدام و فروپاشی ارتش و ماشین جنگی این رژیم قدم برمیدارند، گفت: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران هماکنون در بالاترین سطح آمادگی دفاعی و نظامی قرار دارند و به هر متجاوزی پاسخ کوبنده خواهند داد.
سردار احمد وحیدی در گفتوگو با مهر، با اشاره به اظهارات وزیر سابق دفاع داخلی رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه اسرائیل برای جنگ با ایران آماده میشود، گفت: مقامات رژیم صهیونیستی دچار اختلافات شدید سیاسی در میان خود هستند و اینگونه اظهارات هیچ ارزشی ندارد.
مسکو شاهد آخرین دور مذاکرات ایران و ۱+۵ بوده است
ارسال نظر