اذعان ترکیه به نقض حریم هوایی سوریه

گروه بین‌الملل- عبدالله گل، رییس‌جمهوری ترکیه اعلام کرد که جت جنگنده‌ای که روز جمعه هدف نیروهای سوریه قرار گرفت، احتمالا حریم هوایی سوریه را نقض کرده ‌است.

به گزارش بی.‌بی.‌سی، عبدالله گل گفته‌است که پرواز جنگنده‌ها با سرعت زیاد برای عبور از محدوده‌ای کوتاه از یک منطقه مرزی امری عادی است. مقامات نظامی سوریه اعلام کرده‌اند که این جنگنده وارد حریم هوایی سوریه شده بود و «مطابق مقرراتی که در چنین موقعیت‌هایی اعمال می‌شود»، با آن برخورد شده و جنگنده در آب‌های مدیترانه سقوط کرده‌است. این در شرایطی است که نیروهای دریایی سوریه و ترکیه در حال جست‌وجو برای یافتن دو خلبان این جنگنده هستند.

عبدالله گل به خبرگزاری رسمی ترکیه (آناتولی) گفت: «وقتی سرعت (جت‌های جنگنده) را برفراز دریا در نظر بگیرید... این عادی است که جنگنده‌ها بعضی وقت‌ها از خطوط مرزی دو کشور (همسایه) رد شوند.»

او اضافه کرد: «چنین روندهایی، اقدامات مغرضانه‌ای نیست و به دلیل سرعت جنگنده‌ها، خارج از کنترل روی می‌دهند.» در عین حال، گل گفت که این حادثه نمی‌تواند نادیده گرفته شود و «اقدامات لازم انجام خواهد شد.» پیش از این، خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، به نقل از یک سخنگوی ارتش این کشور گزارش داد که نیروهای دفاع هوایی این کشور روز جمعه، ۲۲ ژوئن، آنچه را «هدفی ناشناس که وارد حریم هوایی سوریه شده بود» خوانده شد، سرنگون کرده‌اند.

بر اساس اعلام ترکیه، جنگنده‌ای که سرنگون شده، از نوع اف-۴ بوده‌است. مقامات ارتش سوریه گفته‌اند که این هواپیما در ارتفاع کم و با سرعت زیاد «در حریم هوایی آب‌های ساحلی سوریه در حال پرواز بود.»

یک سخنگوی ارتش سوریه گفت که فقط بعد از سرنگون کردن این هدف بود که مشخص شد آنچه هدف قرار گرفته، یک جنگنده متعلق به ترکیه بوده‌است. او اضافه کرد که این هواپیما بعد از آنکه هدف توپخانه نیروهای دفاعی سوریه قرار گرفت، در آب‌های ساحلی استان لاذقیه سقوط کرد.

در واکنش به رویداد شامگاه روز جمعه، ۲۲ ژوئن، به دنبال برگزاری نشستی اضطراری به ریاست رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، این کشور اعلام کرد که بعد از مشخص شدن همه جزئیات، برای واکنش قاطع درباره این موضوع تصمیم‌گیری خواهد کرد.

جنگنده اف-۴ ترکیه بر فراز مدیترانه در جنوب غرب استان ختای ترکیه در نزدیکی آب‌های ساحلی سوریه ناپدید شده است.

ارتش ترکیه اعلام کرده‌است که ارتباط رادیویی با اف-۴ را حدود ۹۰ دقیقه بعد از آغاز پرواز آن و زمانی که بر فراز ختای بود، از دست داده‌است.

تحلیلگران سیاسی بر این باورند که با در نظر داشتن سابقه روابط دو کشور در ماه‌های اخیر، این واقعه می‌تواند زمینه‌ساز بحرانی جدی در روابط دو کشور باشد. ترکیه و سوریه در گذشته دو کشور متحد در منطقه به شمار می‌رفتند، ولی با تداوم و شدت یافتن درگیری‌ها و خشونت بین مخالفان بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه و نیروهای ارتش در ماه‌های گذشته، دولت ترکیه به جمع آمریکا و دیگر کشورهای اروپایی پیوسته‌است که خواهان برکناری اسد هستند. پس از شروع ناآرامی‌ها در سوریه، آنکارا به تدریج از رژیم بشار اسد فاصله گرفت و سرانجام بدل به یکی از منتقدان جدی حکومت سوریه شد. حوادث سوریه موجی از آوارگان سوری را روانه ترکیه کرده‌است.

بخش بزرگی از اپوزیسیون سوریه نیز در ترکیه به سر می‌برند. حوادث سوریه سبب شد که دولت اردوغان آشکارا خواهان کناره‌گیری بشار اسد از قدرت شود. ترکیه همچنین در منطقه مرزی با سوریه اردوگاه‌هایی را ایجاد کرده‌است تا ده‌ها هزار نفر از پناهجویان سوری که از درگیری‌های سوریه فرار کرده‌اند، در آنجا پناه بگیرند.

در واکنش به این تحولات دبیرکل سازمان ملل از دو طرف سوریه و ترکیه خواست تا درباره مساله سقوط جنگنده‌های ترکیه خویشتن‌داری کنند.

به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه مصری

الیوم‌السابع، بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل از گروه‌های سوری و ترکیه‌ای خواست تا در برخورد با مساله سقوط جنگنده‌های ترکیه توسط نیروهای سوری هدف قرار گرفت و سقوط کرد، خویشتن‌داری کنند. مارتین نیسرکی، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل نیز اعلام کرد که بان کی مون نسبت به این مساله نگران بوده و تغییرات در موضع دو طرف را از نزدیک دنبال می‌کند.

خشونت در حلب

همزمان بر اساس گزارش‌ها از سوریه، خشونت‌ها در محدوده مرزهای این کشور همچنان ادامه داشته‌است. رسانه‌های دولتی گزارش داده‌اند که روز پنج‌شنبه گذشته «گروه‌های مسلح تروریست» ۲۵ نفر از روستاییان در استان حلب را ربوده و کشته‌اند.

مخالفان دولت هم گفته‌اند که شورشیان ۲۶ نفر از حامیان دولت را که گفته می‌شد از شبه‌نظامیان (طرفدار دولت) هستند، کشته‌اند.

بر اساس ادعای مخالفان دولت، بر اثر تیراندازی نیروهای امنیتی به سمت تظاهرکنندگان در شهر حلب در روز جمعه نیز چندین نفر جان خود را از دست داده‌اند.

همزمان کوفی عنان، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد اتحادیه عرب در امور سوریه گفته‌است که زمان آن فرارسیده تا کشورهای جهان برای کمک به پایان دادن به خشونت در سوریه فشار بیشتری اعمال کنند. عنان از ایران هم خواسته‌است تا در تلاش‌ها برای پایان‌دادن به خشونت مشارکت کند.

عنان در روز جمعه گفت تشدید خشونت‌ها در سوریه نیاز به تدابیر جدیدی دارد. قرار است در ۳۰ ژوئن نشست «گروه تماس» در ژنو برگزار شود. عنان در ژنو تاکید کرد که «هر چه زمان بیشتری سپری شود شرایط در سوریه وخیم‌تر خواهد شد».

به گفته نماینده سازمان ملل، کشورهای بانفوذ باید فشار بر دولت سوریه را افزایش دهند. هنوز تصمیمی برای تغییر برنامه ۶ ماده‌ای صلح عنان در نظر گرفته نشده‌است. او از ماموریت صلح‌بانان سازمان ملل در سوریه تقدیر کرد اما گفت که به علت وضعیت موجود ۳۰۰ ناظر سازمان ملل مجبور به قطع فعالیت‌های خود شده‌اند. عنان در ژنو هشدار داد: «بیم آن می‌رود روزی فرا رسد که جلوگیری از وخامت اوضاع ممکن نباشد و بحران سوریه از کنترل خارج شود.»

همزمان در تحولی دیگر مرتبط با سوریه اعضای کابینه جدید این کشور به ریاست ریاض فرید حجاب معرفی شدند.

دیدار وزرای خارجه سوریه و روسیه در سنت‌پترزبورگ

همزمان «ولید المعلم» وزیر خارجه سوریه با «سرگئی لاوروف» همتای روس خود در شهر «سنت پترزبورگ» دیدار کرد. به گزارش ایلنا به نقل از سانا، وزرای خارجه سوریه و روسیه در این دیدار اوضاع حاکم بر سوریه و روابط دوجانبه را بررسی کردند. خبرگزاری رسمی دولت سوریه اعلام کرد که در این دیدار دو طرف بر ضرورت حمایت از طرح «کوفی عنان» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب در امور سوریه و ادامه همکاری میان دولت سوریه و هیات ناظران بین‌المللی تاکید کردند. این خبرگزاری همچنین گزارش داد که دو طرف بر ضرورت تمرکز اقدام‌ها و تلاش‌ها برای توقف همه اشکال خشونت نیز تاکید کردند.

در این دیدار همچنین لاوروف بار دیگر بر لزوم پیدا کردن راه حل سیاسی برای حل بحران سوریه و تعیین سرنوشت این کشور توسط ملت سوریه و بدون دخالت خارجی تاکید کرد. لاوروف در دیدار با معلم تاکید کرد که این ملت سوریه است که باید آینده خود را رقم بزند.