دو ارزیابی از نشست مسکو
دنیای اقتصاد - یک روز پس از پایان گفتوگوهای ایران و گروه ۱+۵ در مسکو، روسیه و چین ارزیابی مثبتی از این مذاکرات ارائه و اعلام کردند که مذاکرات روزهای دوشنبه و سهشنبه، کاملا صادقانه و کامل بود و مسیر کاهش اختلافات ایران و گروه ۱+۵ را هموار کرد. آمریکا و فرانسه اما بلافاصله پس از پایان مذاکرات، در واکنشی فوری اعلام کردند که به روند افزایش فشار و اعمال تحریمها علیه ایران ادامه خواهند داد. وزیر خارجه انگلیس نیز موضعی مشابه اتخاذ کرد و گفت: تحریمهای نفتی اتحادیه اروپا از اول جولای (۱۱تیرماه) اجرایی میشود. باوجود ارزیابی مثبت چین و روسیه اعلام شد
ناخرسندی غرب از مذاکرات مسکو
دنیای اقتصاد- علی طجوزی: توافق ایران و ۱+۵ برای استمرار گفتوگوها در سطح کارشناسی، واکنش منفی فرانسه، آمریکا و انگلیس را در پی داشته است. البته روسیه و چین دو عضو گروه ۱+۵ ارزیابی مثبتی از مذاکرات مسکو ارائه کردهاند. واشنگتن و پاریس بلافاصله پس از پایان مذاکرات دو روزه مسکو در واکنشی فوری اعلام کردند که به روند افزایش فشار و اعمال تحریمها علیه ایران ادامه خواهند داد. مسکو و پکن اظهار کردهاند که مذاکرات روزهای دوشنبه و سهشنبه کاملا صادقانه و کامل بود و مسیر کاهش اختلافات ایران و گروه ۱+۵ را هموار کرد.
فرانسه: تحریمها را تقویت میکنیم
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز، لورن فابیو، وزیر خارجه فرانسه روز سهشنبه با تاکید بر موضع خصمانه غرب علیه تهران گفت: متاسفیم که ایران هنوز اقدامات ملموسی که ما انتظارش را داریم و آن میتواند اولین گام به سمت عمل کردن به قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل و آژانس بینالمللی انرژی اتمی باشد، انجام نداده است.
وی پافشاری ایران بر ضرورت تعیین چارچوب مذاکرات و برداشتن گامهای اعتمادساز از سوی غرب را سر باز زدن تهران از مذاکرات جدی خواند و گفت: فشار علیه ایران با اجرای کامل تحریمهای نفتی اتحادیه اروپا که از اول جولای (۱۱تیرماه) آغاز میشود و در صورتی که ایران از مذاکرات جدی سر باز زند، تحریمها همچنان تقویت خواهد شد. وزیر خارجه فرانسه گفت: شش کشور مذاکرهکننده با ایران (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس و آلمان) پس از نشستهای فنی با ایران در تاریخ سوم جولای (۱۳ تیرماه سال جاری) گامهای بعدی خود را ارزیابی خواهند کرد.
آمریکا: ایران گامهای ملموس بردارد
در عین حال یک مقام عالیرتبه آمریکایی که خواست نامش فاش نشود روز سهشنبه پس از مذاکرات مسکو گفت: ایران باید برای پرهیز از فشار اقتصادی گامهای ملموسی بردارد.
وی افزود: تحریمها افزایش خواهند یافت. ما به ایرانیها گفتهایم که اگر این روند (پیشرفت نکردن) ادامه یابد، فشار بیشتری اعمال خواهد شد. این مقام آمریکایی گفت که مذاکرات در سطح سیاسی که میتواند با توافقات انجام شود فقط در صورتی برگزار خواهد شد که نشانههایی دال بر تعامل مناسب ایران در مذاکرات مشاهده شود. این مقام آمریکایی یکی از حوزههای اختلاف در مذاکرات مسکو را مربوط به چگونگی توصیف ایران از آنچه دانست که در تاسیسات فردو رخ میدهد. وی افزود: گفتوگوهای فنی که در ماه جولای انجام میگیرد به این اختلافات خواهد پرداخت.
وی در عین حال سعی کرد شش کشور را مشتاق به ادامه مذاکرات نشان دهد و گفت: در عین حال تا زمانی این اشتیاق وجود دارد که مذاکرات نتیجه داشته باشد. وی افزود: اگر امروز مذاکرات را متوقف کنیم آنها هر روز به تولید اورانیوم ۲۰ درصدی ادامه خواهند داد، بنابراین ارزشش را دارد که برای انجام مذاکرات با امید رسیدن به پایانی مثبت اعمال فشار کنیم.
انگلیس: تحریمها را از ۱۱تیر اجرا میکنیم
ویلیام هیگ، وزیر خارجه انگلیس نیز همزمان با برگزاری آخرین رایزنیهای مذاکرات مسکو با اشاره به این مذاکرات تصریح کرد: انگلیس صددرصد به یافتن یک راهحل صلحآمیز با دولت ایران برای برنامه هستهای این کشور متعهد است. به گزارش فارس به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، وی در عین حال تصریح کرد: گرچه به راهحل سیاسی با ایران متعهدیم، اما در ابتدا باید این مساله مشخص شود که ایران تنها برنامه صلحآمیز هستهای دارد.
وزیر خارجه انگلیس تصریح کرد: قدرتهای غربی پیشنهادهای معتبری ارائه دادهاند و هماکنون ایران مسوولیت پاسخگویی دارد. اگر ایران گامهای ملموسی بردارد، جامعه بینالملل آماده مقابله به مثل است.
هیگ در سخنرانی خود در مجلس عوام انگلیس به نمایندگان این مجلس گقت: گفتوگوهایی که هماکنون در مسکو در جریان است، جدی و بیپرده است. دو طرف اولویتهای صریحی معین کردند. به طور قطع، قصد ما این است که تحریمها به طور کامل اجرایی شود، تحریمهای نفتی اتحادیه اروپا از اول جولای (۱۱تیرماه) اجرایی میشود و اگر پیشرفتی در مذاکرات حاصل نشود، به طور قطع تحریمهای بیشتر را شدت میبخشیم.
ارزیابی مثبت پکن از نشست مسکو
در سوی مقابل اما ، لی یوچنگ، رییس هیات چین در مذاکرات مسکو در پایان این مذاکرات گفت: مذاکرات مسکو کاملا صادقانه و کامل بود و مسیر کاهش اختلافات ایران و گروه ۱+۵ را هموار کرد. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شینهوا، لی یوچنگ تصریح کرد: مذاکرات دیروز و امروز در مسکو عملگرایانه و مفید بود و به کاهش واگرایی دیدگاههای ایران و گروه ۱+۵ کمک زیادی کرد.
وی با اشاره به اینکه اختلافات اساسی همچنان وجود دارد، تاکید کرد: دوطرف به درک متقابلی از مواضع یکدیگر رسیدهاند.
یوچنگ با صادقانه و کامل خواندن مذاکرات مسکو از همه طرفین مرتبط با این موضوع خواست رویکرد عملگرایانه واقعی نسبت به این موضوع اتخاذ کنند و به نگرانیهای یکدیگر احترام بگذارند. وی پیشنهاد کرد که با دور شدن از اختلافات دو طرف به دنبال یک زمینه مشترک باشند.
روسیه: مواضع ایران و ۱+۵ نزدیک شد
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه و مذاکره کننده ارشد هستهای این کشور نیز اعلام کرد: نشست هستهای مسکو، مواضع ایران و گروه ۱+۵ را به یکدیگر نزدیک کرد، هر چند همچنان اختلافاتی میان دو طرف وجود دارد.
به گزارش ایرنا به نقل از کانال دوم تلویزیون دولتی روسیه، ریابکوف روز چهارشنبه گفت: اختلافات میان ایران و ۱+۵ چشمگیر است و به همین خاطر در چارچوب نشست مسکو چند دور مذاکرات و نیز دیدارهای دوجانبه انجام گرفت. وی افزود: در مذاکرات دو روزه مسکو در خصوص برنامه هستهای ایران، مذاکرات مفصلی صورت گرفت و تیمهای مذاکرهکننده به تجزیه و تحلیل مواضع پیشنهادی طرفهای شرکتکننده در نشست بغداد پرداختند.
ریابکوف گفت: بهرغم اختلافاتی که هنوز در برخی مسائل باقی مانده است، جستوجوی راهکارها برای حل و فصل سیاسی مساله ایران ادامه خواهد داشت و این امر در جریان پنج دور مذاکرات مسکو مورد تاکید قرار گرفت.
موفاز: ایران هستهای شود، جهان متفاوتی خواهیم داشت
در عین حال، شائول موفاز، معاون نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز همزمان با برگزاری روز دوم مذاکرات هستهای در مسکو گفت: اسرائیل به هیچ عنوان ایران هستهای را نمیپذیرد. اگر ایران هستهای شود، جهان متفاوتی خواهیم داشت.
به گزارش خبرگزاری فارس، به نقل از پایگاه خبری یو.اس.نیوز، شائول موفاز طی سخنرانی در مجمعی در واشنگتن ادعا کرد: ایران باید با متوقف کردن کل فعالیتهای غنیسازی اورانیوم خود، رها کردن همه تجهیزات غنیسازی و تعطیلی کل تاسیسات زیرزمینی خود موافقت کند.
ارسال نظر