رییس کل سابق بانک مرکزی آمریکا خبرداد
چرخش از «دلار» به «یورو» در جهان
دنیای اقتصاد- در حالی که بسیاری از کشورها در حال مطالعه تغییر ذخایر ارزی خود از دلار به دیگر ارزها هستند، آلن گریناسپن، رییس سابق بانک مرکزی آمریکا، فدرال رزرو اعلام کرد که بسیاری از بانکهای مرکزی و سرمایهگذاران بخشخصوصی چرخش سرمایههای ذخیره خود را از دلار به روی یورو آغاز کردهاند. آلن گریناسپن گفت: ما اکنون شاهد هستیم که تمایل به چرخش از دلار به یورو نه تنها در بخشخصوصی بلکه در مقامات اقتصادی رسمی همچون بانکهای مرکزی نیز به وجود آمده و حتی میدانیم که برخی این تعویض ارز را آغاز کردهاند.
رییس سابق بانک مرکزی آمریکا که در جمع اعضای انجمن مالی- تجاری واشنگتن دیسی سخن میگفت با اشاره به افزایش سرمایهگذاری در ایالات متحده، گفت: بررسیها و مطالعات نشان میدهد که ایالات متحده هنوز بهترین مکان برای سرمایهگذاری است.
چرخش در ارزها هم زمانی آغاز شد که حجم سرمایهگذاری جهانی در ایالات متحده به طور چشمگیری رشد کرد. گریناسپن در بخشی از سخنانش به رشد کسری تجاری و کسری بودجه آمریکا اشاره کرد و گفت: افزایش فاکتورهای تجاری و کسری بودجه ایالات متحده مشکلات قابل اهمیت و علائم خطر محسوب نمیشوند، بلکه این وضعیت به دلیل توسعه اقتصادی در جهان رخ داده است و نشانهای از بزرگ شدن اقتصاد در جهان است.
وی با اشاره به این مساله که آمریکا ناگزیر از برخورد و مواجهه با فرآیند ذخایر ارزی و ارز سرمایهگذاران در جهان است، گفت: در میانمدت ما باید آمادگی این تغییرات را داشته باشیم. به واقع این تغییرات بخشی از فرآیند جهانی شدن است که طی آن تمامی بخشها به خصوص بازارهای مالی و فاینانس مارکتها دستخوش تغییرات میشوند.
آلن گریناسپن هشدار داد که اگر ایالات متحده بخواهد در برابر این تغییرات جهانی شدن مقاومت کند، آن وقت این تغییرات برایش دشواریهای بیشتری به همراه خواهد داشت.همچنین خبرگزاری رویتر گزارش داد که آلن گریناسپن نسبت به افزایش مبادلات دلاری روسیه در بخش نفت و گاز هشدار داده است. گریناسپن که نزدیک به هجده سال سکاندار فرماندهی اقتصاد ایالات متحده را بر عهده داشت در یکی از سخنرانیهای خود خطاب به دولت مردان روسی گفت: روسیه در آینده از انجام حجم بالای معاملات بخش نفت و گاز خود به دلار آسیب فراوانی خواهد دید.
گریناسپن ضمن آنکه خواستار متوقف شدن تزریق اینگونه دلار به اقتصاد روسیه شد، گفت: شرایط کنونی و حجم بالای خرید دلار به وسیله دولت روسیه شرایط را برای ورود به تورم آماده میکند. شرایط فعالیت بخش نفت و گاز روسیه هیچ تناسبی با دیگر بخشها ندارد و این مساله میتواند شرایطی را به وجود آورد که اقتصاد روسیه نتواند دلارهای ورودی را هضم کند. روسیه اکنون ۲۶۸میلیارد دلار ذخیره ارزی دارد که پس از ژاپن و چین سومین کشور جهان است که ذخایر ارزی خود را به دلار نگهداری میکند. گریناسپن با اشاره به این مساله که منحنی استاندارد برای بیماری هلندی (Dutch Disease) در روسیه بالا رفته است، گفت: اکنون شرایط به وجود آمده میتواند پایه پولی را در اقتصاد روسیه افزایش دهد اما مشخصا زیرساختهای اقتصادی روسیه در شرایط فعلی آمادگی پذیرش این مساله را ندارد و در نهایت به تورم منجر خواهد شد. در حقیقت اقتصاد روسیه اکنون ابزار و زمینههای مناسب برای جذب ارزهای خارجی وارد شده به اقتصاد این کشور را ندارد.وی با اشاره به اینکه بهترین راه برای جلوگیری از وقوع بیماری هلندی تشکیل یک صندوق ارزی مجزا از ساختار سیاسی دولت است، گفت: درآمد فروش بیش از ۲۷دلار هر بشکه نفت باید به این صندوق واریز شود و در مواقع مورد نیاز برای اصلاحات اجتماعی و دیگر موارد مورد مصرف قرار گیرد.وی از مقایسه روبل و دلار نیز خودداری کرد و گفت هنوز برای این کار زود است.
ارسال نظر