مذاکره برای صادرات گاز در دو جبهه

وزیر امور خارجه گرجستان اعلام کرد که قیمت گاز صادراتی ایران به این کشور در جریان مذاکرات آتی دو کشور در تهران مورد مذاکره قرار می‌گیرد. به گزارش ایسنا، گیلا بژاشویلی، وزیر امور خارجه گرجستان، پس از برگزاری نشست هیات دولت این کشور، گفت: هنوز صحبت کردن از نتایج مذاکرات و قیمت توافق شده برای گاز ایران سخت است.

وی تاکید کرد که مهم‌ترین نتیجه مذاکرات دیدار اخیر وزیر انرژی گرجستان از ایران این است که گرجستان یک منبع جایگزین انرژی پیدا کرده است.

وی تاکید کرد که خواسته گرجستان تنوع‌سازی منابع انرژی است و منبع جایگزین عینی این کار هم یافته شده است.

پیش‌تر گزارش شده بود که وزیر انرژی گرجستان برای واردات گاز از ایران در فصل زمستان به توافقاتی با طرف ایرانی دست یافته است.

وزارت سوخت و انرژی گرجستان پیش‌تر اعلام کرده بود که مذاکرات گرجستان با ایران درباره خریداری گاز طبیعی از این کشور در زمستان امسال، به‌زودی برگزار می‌شود.

بر این اساس، قرار بر این بود که نیکا گیلائوری، وزیر سوخت و انرژی این کشور، روز ۲۹ مهر ماه عازم تهران شود و در این سفر، او با اعضای دولت ایران دیدار کرده و رایزنی‌های مقدماتی را در رابطه با مساله واردات گاز انجام دهد.

تئونا دولیاشویلی، رییس واحد مطبوعاتی وزارت و سوخت و انرژی گرجستان، در این خصوص به خبرگزاری نووستی گفته بود: در روند مذاکرات دو کشور، جزئیات فنی مورد بررسی قرار نخواهند گرفت، این تنها مذاکرات مقدماتی در رابطه با واردات است.

این درحالی‌ است که بر اساس این گزارش، گیلائوری در دیدار خود از آذربایجان، پاسخ مثبت این کشور را در خصوص امکان سازمان‌دهی انتقال گاز ایران از طریق خاک آذربایجان دریافت کرده‌ است و جمهوری آذربایجان موافقت خود را با ترانزیت گاز ایران به گرجستان از خاک این کشور در صورت توافق این دو کشور برای صادرات گاز اعلام کرده است.

با وجودی که روسیه تامین‌کننده اصلی گاز گرجستان به شمار می‌رود، در پی قطع جریان صادرات در ماه ژانویه به‌دلیل انفجار در خط لوله گرجستان، به دنبال منابع جایگزین انرژی ‌است.

از سوی دیگر، رییس شرکت سرمایه‌گذاری «انرژی اینوست» بزرگ‌ترین خریدار گاز روسیه در گرجستان، از قصد گازپروم برای افزایش قیمت فروش گاز به گرجستان به دو برابر خبر داده است.

بر اساس تصمیم جدید غول گازی روسیه، قیمت گاز صادراتی به گرجستان به ۱۷۰ تا ۲۵۰دلار در ازای هر هزار متر مکعب افزایش خواهد یافت.

این درحالی ‌است که شرکت انرژی اینوست، امسال نسبت به خرید۴۵۰‌میلیون متر مکعب گاز از روسیه اقدام کرده ‌است و در سال آینده نیز قصد دارد این میزان را به حداکثر ۶۰۰‌میلیون متر مکعب برساند.

آذربایجان هم در پی گاز ایران

از سوی دیگر وزیر انرژی و صنایع آذربایجان اعلام کرد: باکو قصد دارد با افزایش واردات گاز از ایران از وابستگی خود به گاز روسیه بکاهد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از یونایتدپرس، ناطق علی‌اف گفت:‌ آذربایجان قصد دارد در سال ۲۰۰۷ حدود ۵/۱ تا ۲میلیارد مترمکعب گاز طبیعی از ایران بخرد.

وی افزود: مقامات دو کشور ایران و آذربایجان در حال مذاکره درباره صادرات گاز هستند، اما حجم گاز صادراتی ایران به آذربایجان به قیمت پیشنهادی ایران بستگی دارد و هنوز نهایی نشده است.

به گفته علی‌اف، باکو همچنین با روسیه نیز درباره واردات گاز در حال مذاکره است و نتیجه این مذاکرات، بر واردات گاز آذربایجان از ایران اثرگذار خواهد بود. باکو تمایل دارد در سال آینده میلادی بالغ بر ۵/۴میلیارد مترمکعب گاز از روسیه وارد کند، اما اگر مذاکرات با ایران موفقیت‌آمیز باشد، باکو از حجم واردات گاز از روسیه خواهد کاست.

در شرایطی که ایران قصد توسعه بازارهای منطقه‌ای برای گاز خود را دارد، حصول توافق با آذربایجان می‌تواند موجب تبدیل شدن این کشور به یک مشتری عمده گاز ایران شود، چرا که افزایش قیمت گاز صادراتی روسیه موجب افزایش تقاضا برای گاز ایران در منطقه شده است.