پنج عضو دایم شورای امنیت و آلمان پنج‌شنبه در نشستی که پشت درهای بسته برگزار شد، پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت در خصوص ایران را که اعمال تحریم علیه تهران به علت خودداری از توقف فعالیت‌های حساس هسته‌ای‌اش را اجباری می‌سازد، بررسی کردند. در همین حال سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه با تحریم‌های پیشنهادی مخالفت و اعلام کرد که این تحریم‌ها اهدافی را که مورد توافق شش کشور بوده به پیش نخواهد برد. پس از اعلام آخرین پیش‌نویس قطعنامه ۱+۵ درخصوص ایران اعلام شد

مخالفت روسیه با تحریم‌های پیشنهادی

ایسنا - پنج عضو دایم شورای امنیت و آلمان پنج‌شنبه در نشستی که پشت درهای بسته برگزار شد، پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت درباره‌ ایران را که اعمال تحریم علیه تهران به علت خودداری از توقف فعالیت‌های حساس هسته‌ای‌اش را اجباری می‌سازد، بررسی کردند.

این مذاکرات که در محل نمایندگی انگلیس در سازمان‌ملل برگزار شد، سفیران پنج کشور دارنده حق وتو شورای امنیت متشکل از انگلیس، چین، فرانسه، روسیه، آمریکا و نیز آلمان را که عضو غیردایم شورا است گردهم آورد.

محور این نشست قطعنامه‌ای بود که از سوی انگلیس، فرانسه و آلمان با مشورت واشنگتن برای مجازات تهران به دلیل آنچه شکست در برآوردن درخواست‌های سازمان‌ملل خوانده شده، تدوین شده است.

در همین ارتباط خبرگزاری ژاپنی کیودو گزارش داد که انگلیس، فرانسه و آلمان در پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت علیه ایران یک بار دیگر از تهران می‌خواهند ظرف ۳۰ روز فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم را متوقف و در غیر این صورت با تحریم رو به رو شود.

این خبرگزاری به نقل از منابعی در شورای امنیت سازمان‌ملل نوشت که ۵ عضو دائم شورا و آلمان روز پنج‌شنبه مشاورات دقیقی درباره پیش‌نویس قطعنامه‌ علیه ایران داشتند. این قطعنامه می‌گوید که ایران باید بدون هرگونه تاخیر بیشتر گام‌های مورد درخواست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را در قطعنامه اخیرش در راستای اعتمادسازی نسبت به ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای این کشور بردارد.

براساس گزارش کیودو، نکات کلیدی این قطعنامه که لندن، پاریس و برلین تدوینگران آن هستند، به این ترتیب است:‌

- شورای امنیت سازمان‌ملل:‌

- براساس فصل هفت منشور سازمان‌ملل عمل می‌کند و معیارهای ضروری را تحت بند ۴۱ این منشور اتخاذ می‌کند.

- معیارهایی را برای جلوگیری از انتقال اشیا و منابع مالی مربوط به برنامه‌های هسته‌ای و موشکی ایران اتخاذ می‌کند.

- ساخت رآکتور هسته‌ای شماره یک نیروگاه بوشهر را استثنا قرار می‌دهد.

- کمیته‌ تحریم‌ها را تشکیل می‌دهد تا چگونگی برخورد با رآکتور شماره دو این نیروگاه و مواردی را که انتقالشان ممنوع شده است، بررسی کند.

- حمایت فنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ایران را محدود می‌سازد.

- اقدامات بعدی را در صورتی که ایران همچنان از تحریم‌ها‌ی ثبت شده در این قطعنامه سرپیچی کنند، مورد بررسی قرار می‌دهد.

در همین حال وزیر امور خارجه آمریکا از شورای امنیت خواست قطعنامه‌ای را که ایران را مسوول آنچه وی «سرپیچی» می‌خواند، می‌داند به تصویب برساند.

‌کاندولیزارایس گفت: برای آنکه جامعه بین‌المللی معتبر باشد، باید اکنون قطعنامه‌ای را تصویب کند که ایران را برای سرپیچی‌اش مسوول می‌داند. جان بولتون، سفیر آمریکا در سازمان‌ملل نیز گفت‌: این فقط یک تبادل نظر مقدماتی بود. احتمالا بار دیگر در روز دوشنبه با هم دیدار خواهیم کرد و فکر می‌کنم در آن زمان فرصتی را برای گفت‌وگو درباره جزئیات خواهیم داشت.

در همین حال سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه با تحریم‌های پیشنهادی مخالفت و اعلام کرد که این تحریم‌ها اهدافی را که مورد توافق شش کشور بوده به پیش نخواهد برد.

لاوروف گفت که چنین تحریم‌هایی شامل جلوگیری از اشاعه فناوری حساس بدون نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و در عین حال تمامی کانال‌های لازم برای ارتباط با ایران را باز نگه می‌دارد.

ویتالی چورکین، سفیر روسیه در سازمان‌ملل نیز پس از خروج از نشست پنج‌شنبه گفت:‌ کار زیادی باقی مانده که باید انجام شود.

پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی از کشورهای عضو سازمان‌ملل می‌خواهد تحریم‌هایی در زمینه هسته‌ای و موشکی علیه ایران اعمال کنند. همچنین مسدود کردن سرمایه‌های مربوط به برنامه هسته‌ای و موشکی ایران و منع سفر برای دانشمندان هسته‌ای و تسلیحاتی ایرانی را در نظر می‌گیرد. برخی دیپلمات‌ها گفته‌اند که واشنگتن متنی تندتر را پیشنهاد کرده است که پایان کمک مسکو به ساخت نیروگاه هسته‌ای بوشهر در تهران را نیز در آن خواستار شده است. وزارت امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرد، نگرانی‌های روسیه نسبت به تحریم‌های شورای امنیت سازمان‌ملل علیه ایران بر سر برنامه هسته‌ای‌اش را درک می‌کند.

خبرگزاری فرانسه گزارش داد، شان مک کورمک سخنگوی وزارت امورخارجه‌ آمریکا گفت که می‌دانیم روس‌ها نسبت به این تاکتیک‌ها نگرانی‌هایی دارند و از به‌کارگیری فشاری زیاد و با سرعت زیاد علیه ایرانی‌ها نگرانند، قطعا ما دیدگاهشان را درک می‌کنیم.

مک کورمک گفت: ‌منطقی در این راستا وجود دارد، آنها مانند دیگران به وضوح آن را برای ما بیان کرده‌اند. وی ادامه داد: انتظار داریم تغییراتی در این راه ایجاد شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه‌ آمریکا گفت: واقعیت موضوع این است که دولت روسیه به همراه دیگر اعضای ۱+۵ با پیشبرد این راه دیپلماتیک توافق کرده است.

وی گفت:‌ کل ایده و منطق این استراتژی آن بوده است که ما در حالی که اتحاد گروه را حفظ می‌کنیم، به تدریج فشار دیپلماتیک بر ایران را در یک دوره زمانی افزایش دهیم.

همچنین فرانسه مخالفت روسیه با پیش‌نویس قطعنامه اروپایی شورای امنیت سازمان‌ملل متحد درباره ایران را مورد توجه قرار داد. ژان باتیست ماتی، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه روز پنج‌شنبه اعلام کرد: ما اعلامیه روسیه را مورد توجه قرار دادیم.

وی گفت که اکنون بررسی پیش‌نویس قطعنامه در مرحله‌ای است که هر یک از اعضا نظر خود را ابراز می‌کند.

وی افزود: هم‌اکنون در مرحله آماده سازی قطعنامه قرار داریم که هدف آن دستیابی به توافق و وحدت جامعه بین‌المللی می‌باشد.

امیر جونز پری، سفیر انگلیس در سازمان‌ملل نیز گفت: آمریکایی‌ها و ما با هم همراهیم و به یکدیگر بسیار نزدیک هستیم.

وی افزود: من اختلافات را بزرگ جلوه نمی‌دهم، ما درباره جزییات نهایی کار نکرده‌ایم بلکه درباره ماهیت قطعنامه‌ای که بر روی آن کار شده است بررسی کرده‌ایم و در هماهنگی نزدیکی با آن قرار داریم.

از سوی دیگر سران دو کشور چین و فرانسه نیز از تهران خواستند تا در نهایت از قطعنامه شورای امنیت سازمان‌ملل که ۳۱ ماه اوت را ضرب‌الاجل تهران برای پایان غنی‌سازی اورانیوم معرفی کرده بود، پیروی کند.

در این بیانیه‌ آمده است که دو طرف احترام به قطعنامه ۱۶۹۶ شورای امنیت سازمان‌ملل را خواستارند و درباره دنبال کردن تلاش‌های مشترکشان برای حل این مساله هسته‌ای در جهت حفظ تماس نزدیک و دائمی درباره‌ این مساله توافق دارند.

شیراک برای سفر چهار روزه که روز شنبه پایان خواهد یافت به پکن سفر کرده است.

این در حالی است که سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت که پیش نویس قطعنامه جدید سازمان‌ملل درباره ایران باید به حل صلح‌آمیز مساله هسته‌ای تهران کمک کند.

خبرگزاری شینهوا از پکن گزارش داد، لیوجیان چائو، سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز پنج‌شنبه در نشست خبری هفتگی‌اش گفت: چین همواره از مکانیسم‌های بین‌المللی منع اشاعه حمایت کرده است و آشفتگی‌ بیشتر در خاورمیانه را انتظار ندارد.

وی افزود: طرف چینی در حال حاضر بر روی پیش نویس جدید قطعنامه کار می‌کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت: پکن موضع‌اش را مبنی بر حل مساله هسته‌ای ایران از طریق گفت‌وگو و مشاوره حفظ کرده است.

لی جون هوآ، یکی از اعضای هیات چینی در سازمان‌ملل نیز که شکیبایی در این مورد را خواستار شد، گفت: ما به جزییات نپرداخته‌ایم. وی افزود: با توجه به آنکه در برای تلاش‌های دیپلماتیک همچنان باز است، چرا باید برای تحریم‌ها عجله کنیم. این دیپلمات افزود: بر اساس ارزیابی ما تحریم‌ها کمکی نخواهند کرد.

قطعیتی درباره تسلیحاتی بودن برنامه هسته‌ای ایران وجود ندارد

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز که به آمریکا سفر کرده خواستار گفت‌وگو با ایران و کره‌شمالی برای حل مساله هسته‌ای شد و بار دیگر این امر را تایید کرد که قطعیتی درباره تسلیحاتی بودن برنامه هسته‌ای ایران وجود ندارد.

به گزارش خبرگزاری فارس محمد البرادعی که برای دریافت جایزه ویژه خود در دانشگاه «جورج تاون» آمریکا حاضر شده بود، در جمع حضار اعلام کرد که وی هنوز متقاعد نشده است که ایران به دنبال توسعه تسلیحات هسته‌ای است، ضمن این که اعتقاد دارد توافق هسته‌ای با پیونگ‌یانگ همچنان ممکن است.

وی ضمن توصیه به مقامات آمریکایی درباره اجتناب از اعمال تحریم‌ها علیه ایران و کره‌شمالی یادآور شد: زمانی که تحریم‌هایی اعمال شوند آنگاه این امر به تندروها قدرت می‌دهد.

البرادعی با ابراز تردید درباره این که تحریم‌ها به خودی خود و به طور کلی موثر باشند، توصیه کرد: اگر قرار به تحریم باشد باید این کار را به طریقی کاملا حساب شده انجام داد تا باعث تغییر در رفتارها شود.

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بار دیگر خاطر نشان کرد: باید تلاش‌هایی برای تعامل و گفت‌وگو با دو کشور چندبرابر شود، زیرا که پیامدهای کار بسیار مهم است.