خبر
تازهترین ادعای هندیها در ارتباط با خط لوله صلح
هند نسبت به مشارکت نداشتن در محاسبه نهایی فرمول قیمت گاز خطوط صلح از سوی ایران ابراز نارضایتی کرد. به گزارش ایسنا، مقامات نفتی هند معتقدند که شرکت نیافتن هند و پاکستان در هماهنگی و نهاییسازی مطالعات صورت گرفته توسط مشاور پروژه که نقطه آغاز مذاکرات آینده در زمینه قیمت گاز به شمار میرود، بر خلاف توافقات پیشین است.
ام.اس.سرینی واسان، معاون وزیر نفت هند، در نامهای به محمدهادی نژادحسینیان، معاون وزارت نفت ایران در امور بینالملل، با اعتراض به روند فعلی محاسبه قیمت، نوشته است: قابل توجه است که مشارکت نیافتن شرکت گاز «گیل» هند و شرکت پاکستانی در این مطالعات بر خلاف توافقات صورت گرفته در سومین نشست سهجانبه است.
در حالی که ایران از هند برای نشست سهجانبه بعدی دعوت کرده است، معاون وزیر نفت هند با اجتناب از بیان تاریخ دقیقی برای نشست سهجانبه در سطح معاونین وزیر، در نامه خود تاکید کرده است: پیش از تعیین تاریخی برای نشست سه جانبه بعدی در انتظار پاسخ ایران خواهیم بود.
منابع هندی اعلام کردهاند که ایران تاکنون به این نامه که در تاریخ ۸ سپتامبر (۱۷ شهریور) نوشته شده و نسخهای از آن نیز در اختیار وزارت نفت پاکستان قرار گرفته است، پاسخی نداده است.
این گزارش اعلام کرده است که نژادحسینیان در اوایل ماه سپتامبر، هند را برای چهارمین نشست سه جانبه با توجه به نزدیک شدن به زمان تکمیل گزارش مشاور دعوت کرده بود.
این در حالی است که در آخرین نشست سه جانبه مقامهای نفتی، تصمیم گرفته شد که یک گروه فنی از اعضای سه کشور در همکاری با یک مشاور بیطرف مطالعاتی را برای رسیدن به درک منطقی از قیمت گاز انجام دهند.
هندیها میگویند که براین اساس، توافق شده بود که شرکت ملی صادرات گاز ایران قراردادی را با مشاور پروژه منعقد کند، ولی شرکتهای گاز هند و پاکستان نیز برای هماهنگی و نهاییسازی مطالعات نمایندگان را داشته باشند که این اتفاق نیفتاده است.
در پی حل نشدن اختلافات ایران، پاکستان و هند در خصوص قیمت گاز مورد انتقال از پروژه خط لوله صلح، سه کشور در پایان مذاکرات سهجانبه خود در خصوص تعیین یک مشاور برای حل مساله قیمت گاز به توافق رسیدند.
تهران در جریان مذاکرات بر فرمول پیشنهادی مرتبط با قیمت نفت خود پافشاری کرد که بر اساس این فرمول و با میانگین قیمت ۶۰دلار در هر شبکه نفتخام برنت، قیمت هر میلیون BTU گاز را معادل ۲/۷دلار تعیین میکند و این میزان از اختلاف ۶۰درصدی با پیشنهاد قیمت هند و پاکستان برخوردار است. از سوی دیگر، دهلی نو اعلام کرده است که قصدی برای پرداخت رقمی بالاتر از ۲۵/۴دلار برای تحویل گاز دریافتی در مرز خود ندارد.
فرمول پیشنهادی ایران همچنین از افزایش۳درصدی قیمت ثابت گاز در هر سال برخوردار است. تهران با بیان این که در صورت مایعسازی گاز خود و فروش آن به سایرکشورها از جمله اروپا به صورت ال.ان.جی، توان فروش آن به قیمت ۸/۷دلار را نیز خواهد داشت، افزوده است که قیمت ال. ان.جی تا سال ۲۰۱۰ که قرار بر اجرایی شدن پروژه خط لوله صلح است، به ۸ تا ۹دلار در هر میلیون بی.تی.یو میرسد.
ارسال نظر