سفیر ترکیه در تهران به وزارت امور خارجه احضار شد

هواپیمای جمهوری اسلامی ایران دیروز هنگام عبور از آسمان ترکیه در فرودگاه استانبول متوقف شد. این هواپیما که حامل هیات همراه رییس‌جمهوری از جمله وزیر صنایع، معاون وزیر امور خارجه، دو تن از نمایندگان مجلس و خبرنگاران و دیگر همراهان رییس‌جمهور بود که در سفر دوره‌ای احمدی‌نژاد وی را همراهی می‌کردند، هنگام بازگشت از ونزوئلا و در هنگام عبور از آسمان ترکیه پس از آن که مسوولان برج مراقبت فرودگاه استانبول اجازه عبور از آسمان ترکیه را ندادند، این هواپیما با هشدار از سوی برج مراقبت فرودگاه استانبول، در این فرودگاه بر زمین نشست.

بنابراین گزارش در پی اقدام غیر‌قانونی کشور ترکیه مبنی بر عدم‌اجازه عبور هواپیمای ایرانی و توقف آن در فرودگاه استانبول سفیر کشور ترکیه در تهران بامداد دیروز به وزارت امور‌خارجه احضار شد.

محمدرضا باقری، معاون عربی آفریقایی وزارت امور‌خارجه که خود مسافر این پرواز است، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس در هواپیمای توقیف‌شده گفت: ساعتی پس از اقدام غیر‌قانونی کشور ترکیه سفیر این کشور به وزارت امور‌خارجه احضار و اعتراض شدید کشورمان به این اقدام خلاف عرف دیپلماتیک کشور ترکیه ابلاغ شد.

مسوولان وزارت خارجه از سفیر ترکیه خواستند با اقدام موثر و رفع موانع و دلجویی از مقامات ارشد ایرانی حامل این پرواز،

مراتب جبران اقدام غیر‌قانونی خود را فراهم آورند.

سفیر ترکیه در ایران که به وزارت خارجه احضار شده بود، توقف هواپیمای ایرانی در ترکیه را یک مساله تکنیکی و نه سیاسی بیان کرد.

به دنبال فرود اجباری هواپیمای حامل وزیر صنایع و معادن کشورمان در فرودگاه استانبول، «حسنو اوزجان توک» سفیر ترکیه در تهران دیروز به وزارت امور‌خارجه فرا خوانده شد و مراتب اعتراض کشورمان به این اقدام دولت ترکیه به وی ابلاغ شد.

در این ملاقات «رسول اسلامی»، مدیر کل آسیای‌غربی وزارت امور‌خارجه صریحا خواهان بررسی و توضیح مقامات دولت ترکیه در این رابطه شد.

حسنو اوزجان توک، سفیر ترکیه در ملاقات با اطمینان نسبت به اینکه در این قضیه هیچ‌گونه هدف سیاسی وجود نداشته است، فرود هواپیما را صرفا یک مساله تکنیکی عنوان کرد و گفت: مراتب را به دولت متبوع خود منعکس و نتیجه بررسی‌ها را اعلام خواهد کرد.

وزیر صنایع و معادن نیز که در این هواپیما حضور داشت، گفت که عدم اجازه عبور هواپیمای جمهوری اسلامی ایران از آسمان ترکیه و متوقف کردن آن اقدامی غیر‌قانونی و توهینی آشکار به کشورمان است.

محمدرضا طهماسبی تصریح کرد: به نظر می‌رسد این اقدام کشور ترکیه از سر عمد بوده و نیازمند برخورد جدی دستگاه دیپلماسی خارجی کشورمان است.

وی افزود: برخورد ناشایست با پروازی که جمعی از کارشناسان و مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران را با خود حمل می‌کرد، از سوی کشور ترکیه نمی‌تواند امر ساده یا یک اشتباه معمول تلقی شود و وزارت امور‌خارجه باید برای مشخص شدن وضعیت آن اقدامات جدی و موثری انجام دهد.

طهماسبی گفت: به نظر می‌رسد در این مورد کوتاهی، محافظه‌کاری و ملاحظه کردن برخی مسائل شایسته نباشد، تا بتوان از تکرار احتمالی آن جلوگیری کرد.

معاون استاندار استانبول نیز با حضور در هواپیمای ایرانی متوقف شده در فرودگاه این شهر ضمن ابراز تاسف از مشکل پیش آمده تاکید کرد با عاملان بروز این مشکل برخورد جدی خواهد شد.

وداد، معاون استاندار استانبول ۷ ساعت پس از توقف هواپیمای بوئینگ جمهوری اسلامی ایران با حضور در هواپیما ضمن گفت‌وگو با محمد رضا باقری، معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه ضمن ابراز تاسف از بروز این مشکل گفت: ایران دوست ترکیه است و ما نمی‌گذاریم که هیچ کسی به این دوستی خاتمه دهد.

وی افزود: ما از مجوز شما اطلاعی نداشتیم و من اینک مجوز شما را مشاهده کردم و متوجه شدم که عبور هواپیما به آسمان کشور ما هیچ منع قانونی نداشته است.

معاون استاندار استانبول ضمن ابلاغ مراتب تاسف و عذر خواهی دولت نسبت به بروز این مشکل گفت: ما دو کشور همسایه و دوست هستیم و بی شک عواملی تلاش می‌کنند تا این مودت را بر هم بزنند، ولی ما نخواهیم گذاشت.

وی که از نزدیک در جریان بروز این حادثه قرار گرفته بود، خاطرنشان کرد: ما اقدامات موثر و لازم را انجام خواهیم داد تا از تکرار چنین مشکلاتی پیشگیری ‌شود.

بنابر این گزارش، این هواپیما از ساعت ۳۰/۳ دقیقه به وقت ترکیه در فرودگاه استانبول متوقف شد که پس از رفع مشکل از فرودگاه استانبول به سوی تهران پرواز کرد.