52 درصد مردم ایران اصلا ماهی مصرف نمی‌کنند

ایسنا - رییس اداره قلب و عروق وزارت بهداشت با اعلام این که حوادث قلب و عروق علت ۳۸درصد مرگ ایرانیان است، گفت:‌ بیش از یک سوم مرگ‌های کشور به این علت بروز می‌کند. دکتر طاهره سماوات با بیان این که نخستین علت مرگ در کشور بیماری‌های قلبی - عروقی و نخستین علت «میر» (ناتوانی) سوانح و حوادث و بیماری‌های اعصاب و روان در کشور است، گفت: سن بروز مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی در کشور نظیر سایر کشورهای در حال توسعه به میانسالی کاهش یافته است.

وی افزود: در حالی که اغلب مرگ‌های ناشی از حوادث قلب و عروق در کشورهای پیشرفته در سنین بالای ۷۰ سال به وقوع می‌پیوندد این سن در ایران زیر ۷۰ سال است.

وی با بیان این که طبق آخرین آمار نظام مراقبت کشور، الگوی غذایی ایرانیان نامناسب است، در ادامه اعلام کرد: ۴۰درصد ایرانیان ۵ وعده در روز میوه مصرف نمی‌کنند، ۶۸‌درصد آنان کم تحرکند، بیش از ۷/۴۳‌درصد آنان افزایش کلسترول خون دارند و ۱۴‌درصد (۱۲‌درصد مردان و ۲/۲‌درصد زنان ایرانی) سیگاری اند. این در حالی است که سن شروع استعمال دخانیات هم در کشور کاهش یافته است.

وی با بیان این که بر اساس این آمار ۴/۳‌درصد ایرانیان هر روز نوشابه مصرف می‌کنند، یادآور شد: این در شرایطی است که ۴۷‌درصد هموطنان از یک تا ۷ نوشابه گازدار در روز مورد استفاده قرار می‌دهند.

دکتر سماوات با اشاره و تایید بر سودمند بودن مصرف ماهی در کاهش بروز بیماری‌های قلبی گفت: ‌۸/۵۲‌درصد ایرانیان اصلا ماهی مصرف نمی‌کنند و ۶/۲۶‌درصد آنان فقط یکبار در هفته ماهی مصرف می‌کنند حال آنکه مصرف ۲ بار ماهی در هفته توصیه می‌شود.

رییس اداره قلب و عروق وزارت بهداشت با اشاره به کم تحرکی ایرانیان و مصرف ۸۶‌درصدی روغن جامد با میزان ترانس بالا در کشور خاطرنشان کرد: براساس آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت ۵ عامل دخانیات، الکل، پرفشاری خون، چاقی و کلسترول خون بالا علت یک ششم بار بیماری‌ها در کشورهای جهان است.

وی ادامه داد: براساس این گزارش، دخانیات عامل ۵میلیون، پرفشاری خون عامل ۷میلیون و افزایش کلسترول خون علت ۴میلیون مرگ زودرس در دنیا است.

دکتر سماوات عوامل ژنتیکی و مزمن، چاقی و اختلالات لیپید و کم تحرکی و پرفشاری خون را از عوامل موثر در بروز حوادث قلبی - عروقی برشمرد و تاکید کرد که فشار خون در ۵۰‌درصد موارد به بیماری‌های کرونری قلب منجر می‌شود.

وی با بیان این که وجود بیش از یک عامل خطر در فرد اثر خود را به جای خواهد گذاشت، ‌در ادامه به شعار روز جهانی قلب با عنوان این که «چه قدر قلب خود را سالم و جوان نگه داشته‌اید؟» اشاره کرد و گفت: برای سالم و جوان نگه داشتن قلب همواره بر سه عامل تغذیه، تحرک و دخانیات تاکید می‌شود. دکتر سماوات در ادامه به هموطنان توصیه کرد تا با اصلاح شیوه غذایی و مصرف ۵ وعده میوه و سبزی، استفاده از غذای آب‌پز، بخار پز و کبابی به جای غذای سرخ کرده و یا در صورت نیاز استفاده از روغن مخصوص سرخ کردنی در مقایر اندک، استفاده از میزان ناکافی از لبنیات و مصرف کمتر روغن‌های جامد اشباع شده و مصرف ماهی ۲ بار در هفته و ۳۰ دقیقه پیاده‌روی تند در روز، سلامت قلب خود را تضمین کنند. به توصیه سماوات، برای حفظ سلامت قلب هرگز به سمت دخانیات نروید و یا هرچه زودتر آن را ترک کنید زیرا نتایج تحقیقات نشان داده است که استعمال دخانیات ۵/۱ برابر بیماری‌های عروق کرونر را افزایش می‌دهد.