نمایندگان پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان در نشستی که نتیجه‌ای در‌برنداشت با یکدیگر دیدار و توافق کردند که ایران درخواست‌های شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر تعلیق غنی‌سازی اورانیوم را برآورد نکرده است. به گزارش «ایسنا»، نمایندگان این شش کشور روز پنج‌شنبه در برلین با یکدیگر دیدار کردند تا استراتژیشان را در‌خصوص ایران تدوین کنند و در عین اینکه توافق کردند که تهران غنی‌سازی را تعلیق نکرده است، نشانه اندکی از آن وجود داشت که در‌خصوص این که چه کاری باید انجام دهند، با هم توافق کرده باشند. یک دیپلمات از اتحادیه اروپا که خواست نامش فاش نشود، گفت: تحلیلی مشترک درباره این وجود داشت که در کجا قرار داریم. وی افزود: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روشن کرده است که ایران مطالبات شورای‌ امنیت و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برآورد نکرده است.

مذاکرات شش کشور در روزهای آینده و پس از دیدار علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا دنبال خواهد شد.

شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به خبرنگاران درباره نشست برلین گفت: آنها مذاکرات درباره معیارهایی را که ما می‌توانیم در پاسخ به شکست تهران در پایبندی به قطعنامه ۱۶۹۶ در شورای امنیت برداریم، آغاز کردند.

وی افزود: همه توافق کردند که درحال‌حاضر درباره جزئیات آن مشاوره‌ها صحبتی نشود، مدیران سیاسی شش کشور توافق کرده‌اند که مذاکرات تلفنی درباره این مسائل را روز دوشنبه آغاز کنند.

این گزارش حاکی است که به‌رغم جبهه متحدی که پس از یک نشست چهار ساعته در برلین ارائه شد، آمریکا با مخالفت رو به رشدی در تلاش برای متقاعد ساختن کشورها به اعمال تحریم علیه ایران روبه‌رو شده است. چین خواستار گفت‌وگو در این باره است، در حالی که فرانسه نیز درباره تعلیق انعطاف‌پذیری نشان داده است.

این گزارش افزود: در حالی که چین و روسیه تلویحا از ایده تحریم‌های ایران با رای دادن به قطعنامه ۱۶۹۶ حمایت کرده‌اند، اما نسبت به انجام این کار اکراه دارند.

وزارت امور‌خارجه چین پیش از نشست برلین بر گزینه‌های دیپلماتیک تاکید می‌کرد و حل مساله هسته‌ای ایران از طریق مذاکره و گفت‌و‌گو به شکلی مسالمت‌آمیز را خواستار شد. فیلیپ دوست بلازی، وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفته است که زمان هرگونه تعلیق مهم است و باید درباره آن مذاکره شود.

خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از یک دیپلمات اروپایی نوشت که ۵+۱ در نشست برلین «درباره گام های بعدی در شورای امنیت» گفت‌وگو کردند. یک دیپلمات اروپایی گفت که نیکلاس برنز، معاون امور سیاسی وزارت امورخارجه آمریکا در نشست برلین موضوع جدی تحریم‌ها را مطرح کرده و گفته است شورای امنیت باید چنین اقدامی را تا پایان ماه جاری میلادی انجام دهد. وی گفت: اما روس‌ها و چینی‌ها می‌خواهند آهسته‌تر پیش‌روی شود.

این دیپلمات گفت: معیارهای خاص از فهرست تحریم‌های درجه‌بندی شده که با اقدام سمبلیک نظیر محدودیت سفر دانشمندان ایرانی آغاز می‌شود و به سوی ممنوعیت‌های اقتصادی بین‌المللی پیش می‌رود مذاکراتی صورت گرفت، اما به طور کل روس‌ها نمی‌خواهند به سرعت پیش روی شود.

این دیپلمات گفت: ما ترجیح می‌دهیم ایران مطالبات جامعه بین‌المللی را برآورده کند تا مذاکرات درباره مجموعه پیشنهادی بتواند آغاز شود. براساس گزارش خبرگزاری فرانسه، مک کورمک همچنین گفته است کانادا، ایتالیا و ژاپن نیز نمایندگانی را برای حضور در نشست برلین اعزام کرده بودند. تمامی کشورهای درگیر مذاکرات با ایران به استثنای چین، عضو گروه هشت هستند.

براساس این گزارش، خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این دیدار حضور داشت. در همین حال، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد: مادامی که گفت‌وگوها درباره برنامه هسته‌ای ایران ادامه داشته باشد، هیچ گونه تحریم سازمان ملل علیه تهران اعمال نخواهد شد.

خاویرسولانا گفت: می‌توانم بگویم مادامی که نشست‌ها با علی لاریجانی، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی ایران ادامه داشته باشد هیچ اقدامی در نیویورک در جهت اعمال تحریم انجام نخواهد گرفت.

وی اظهار کرد که در دیدار با لاریجانی مشخص می‌شود آیا آغاز مذاکرات میان تهران با پنج عضو د‌ائم شورای امنیت و آلمان ممکن خواهد بود یا خیر. نمایندگان این شش کشور قرار است دوشنبه هفته جاری در دیدار با یکدیگر مذاکراتی در

این باره داشته باشد. سولانا گفت: نشست روز دوشنبه ما را قادر خواهد ساخت تا ببینیم که آیا می‌توانیم زمینه را برای گفت‌وگوهای آینده مهیا کنیم یا خیر.

وی درباره نتیجه احتمالی مذاکراتش با لاریجانی گفت که خوشبین است، اما ساده‌لوح نیست. رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا اظهار کرد: اطمینان دارم که مکالمات یا مذاکرات مشکل خواهد بود چرا که در غیر این صورت این مساله می‌توانست چند ماه قبل حل و فصل شود‌. وی افزود: اما ما باید برای موفقیت هر آنچه را که می‌توانیم انجام دهیم.

سرگئی لاوروف نیز تاکید کرد که کلیه شرکت‌کنندگان در مذاکرات در مورد ایران باید هدف منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و نه مسائل سیاست داخلیشان را دنبال کنند.

وزیر امورخارجه روسیه روز جمعه در کنفرانسی مطبوعاتی در تل‌آویو گفت: ما می‌خواهیم به این هدف برسیم که رژیم منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (توسط ایران) نقض نمی‌شود. وی افزود: ما اهداف دیگری مانند در نظر گرفتن اوضاع سیاست داخلی و یا آماده شدن برای حوادث سیاست داخلی را دنبال نمی‌کنیم و البته ما قصد منزوی کردن ایران را هم نداریم.

لاوروف در مورد اینکه به چه دلیل پاسخ ایران به پیشنهادهای «گروه شش» علنی نشده است؟ گفت: فکر نمی‌کنم که در آن چیزی که مطلقا باید سری باشد وجود داشته باشد. اما من طرفدار آن هستم که در چنین اوضاع حساسی به طور علنی بررسی نشود. این ممکن است به نفع کار نباشد.

نووستی نیز در گزارش دیگری نوشت که وزیر امور خارجه روسیه خبر امکان متوقف نمودن احداث نیروگاه اتمی بوشهر از سوی روسیه در صورت اخراج بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ایران را یک «توطئه» نامید.

لاوروف در رابطه با اینکه تا چه حد خبر مربوط به امکان توقف کار ساخت نیروگاه اتمی بوشهر با موضع روسیه همخوانی دارد، گفت: این را نمی‌توان یک خبر نامید، این یک توطئه محض است.

کم نیستند آنانی که از هر سو خواهان حاد نمودن اوضاع پیرامون برنامه هسته‌ای ایران هستند.