نمایشگاهی به بهانه بازگشایی مدارس

مینا صباغی - نمایشگاه پاییزه ویژه بازگشایی مدارس با عنوان گل‌های محمدی از روز جمعه ۱۷ شهریورماه در محوطه تفریحی، ورزشی و فرهنگی پارک ارم آغاز به کار کرد و تا ۲۶ شهریورماه ادامه خواهد داشت. این نمایشگاه با هدف عرضه مستقیم کالاهایی همچون کیف و کفش، پوشاک، نوشت افزار و مواد غذایی، توسط اتاق تعاون استان تهران و با همکاری و نظارت سازمان بازرگانی این استان بر پا شده است.

این نمایشگاه در مکانی به مساحت ۲۵۰۰ متر، با ۱۱۰ غرفه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۰ شب به مدت ۱۰ روز دایر است.

«محمد جواد یزدانی»، دبیر اتاق تعاون استان تهران با حضور در این نمایشگاه به خبرنگار ما گفت: «تخفیف ۱۰ تا ۱۵درصدی در قیمت کالاها و عرضه مستقیم آنها به مصرف‌کننده از مزایای این نمایشگاه است.

به گفته وی، نزدیک شدن به فصل بازگشایی مدارس و نیز ماه مبارک رمضان، این فرصت را ایجاد کرده است تا نمایشگاهی برای عرضه کالای ارزان دایر شود. وی عرضه مستقیم کالا به خصوص مواد غذایی با تخفیف ۳۰درصدی را یکی از برنامه‌های این نمایشگاه عنوان می‌کند.»

دبیر اتاق تعاون استان تهران هدف از برپایی نمایشگاه را در محل «پارک ارم» اینگونه بیان می‌کند: «از آنجا که قشر کثیری از بچه‌ها در تعطیلات تابستانی به سر می‌‌برند و به مراکز تفریحی (مانند پارک ارم) هم مراجعه می‌کنند، این پارک را برای برپایی نمایشگاه برگزیدیم.

از طرفی با ایجاد نمایشگاه در این محل می‌توانیم به اهالی کرج و نیز تهران با هم سرویس‌دهی کنیم.

این نمایشگاه با همکاری تعاونی‌ها و صنوف برگزار شده است.

اما برخی خرده‌فروشی‌های کالاهای مصرفی در سطح شهر تهران چندان از این موضوع راضی نیستند و معتقدند برپایی نمایشگاه‌های پاییزه و بهاره باعث کسادی بازار آنها می‌شود.

در این زمینه یزدانی به خبرنگار ما می‌گوید: «یکی از برنامه‌های وزارت تعاون این است که این گونه نمایشگاه‌ها را به صورت دائمی و در تمام طول سال دایر کند. در مورد نارضایتی بعضی از فروشندگان سطح شهر هم باید بگویم که ما با برپایی نمایشگاه‌های پاییزه و بهاره هدف را رضایت خریدار می‌دانیم. چرا که وضعیت بیشتر مصرف‌کنندگان در حد متوسط است و خرید‌ از مراکز سطح شهر به سادگی برای آنها مقدور نیست، اما با مراجعه به این مراکز و نمایشگاه‌ها بهتر می‌توانند خرید کنند. از طرفی فروشندگان سطح شهر نیز سود ۱۰درصدی نمایشگاه‌ها برای شان راضی‌کننده نیست».

هر چند که برپایی این نمایشگاه بیشتر به دلیل نزدیکی به فصل بازگشایی مدارس است، اما در نمایشگاه غرفه‌های

لوازم تحریر و کیف و کفش مدرسه حضور کم‌رنگی دارند.

هرچند در روز اول، غرفه‌های خالی نیز زیاد بودند و بعید نیست که در روز‌های بعد با عرضه کالا‌های موردنیاز فصل پر ‌شوند. در مجموع غرفه‌های موجود تنها ۳ یا ۴ غرفه مربوط به لوازم‌التحریر و ۴غرفه نیز مربوط به عرضه کیف و کفش بود که با فصل بازگشایی مدارس مرتبط است.

در عین حال، غرفه‌هایی به عرضه محصولاتی چون CD، کت و شلوار، خشکبار، مواد پروتئینی، مواد شوینده و نوشیدنی‌های گازدار اختصاص دارند.

چیده نشدن محصولات به طور کامل و مرتب نبودن بعضی از غرفه‌ها برای عرضه محصولات از دیگر موارد قابل توجه در این نمایشگاه است. به طوری که بعضی از غرفه‌داران تازه در حال چیدن وسایل غرفه‌ها هستند.

«عابد‌زاده» یکی از عرضه‌کنندگان کفش می‌گوید: نمایشگاهی که برای فروش بهاره بر پا شده بود، خیلی بهتر بود، اما برای نمایشگاه پاییز امسال اطلاع‌رسانی مناسبی صورت نگرفته است‌ به طوری که می‌بینیم هنوز خیلی از غرفه‌ها خالی است.

وی همچنین به فروش محصولات با سود فقط ۱۰درصد اشاره می‌کند و می‌گوید: تمام محصولات ما قبل از ارائه باید توسط برگزارکنندگان نمایشگاه (سازمان بازرگانی و اتاق تعاون) پلمب و طبق نظر کارشناسان آنها قیمت‌گذاری شوند. قیمت محصولات حدود ۳۰درصد ارزان‌تر از فروشگاه‌های سطح شهر است.

«ملکی» غرفه‌دار دیگری است که مانتو عرضه می‌کند.

وی به خبرنگار ما می‌گوید: یکی از نکاتی که در نمایشگاه فروش پاییزه امسال به آن توجه شد‌ تاکید بر ارائه محصولات به قیمت پایین است. البته این نکته از سوی وزارت تعاون و بازرگانی به غرفه‌داران توصیه شده است.

چرا که در نمایشگاه‌های قبلی اکثر خریداران جنس‌های عرضه شده در نمایشگاه‌ها را گران ارزیابی می‌کردند از این رو امسال برای ایجاد اعتماد بیشتر در مردم به موضوع قیمت محصولات ارائه شده در نمایشگاه‌ها توجه خاصی شده است‌ به طوری که مجبوریم جنس‌های خود را با سود پایین و یا حتی بدون سود ارائه کنیم.

به طور مثال مانتویی را که برای آن قیمت ۱۲هزار تومان تعیین کرده‌ام، مجبورم با قیمت ۱۱هزار تومان و یا مانتوی ۱۶هزار تومانی را با قیمت ۱۳هزار تومان عرضه کنم.

«محقق» یکی از عرضه‌کنندگان کفش در این نمایشگاه نیز می‌گوید: ما تولیدکننده هستیم و خیلی از محصولات مان را که در فروشگاه‌های سطح شهر با قیمت بالا می‌فروشیم، در این نمایشگاه مجبوریم ارزان بفروشیم.

ممکن است اصلا سودی هم عاید ما نشود. اما فروش مستقیم برای ما نقدینگی فراهم می‌کند.

«فریده بزرگیان»‌که برای خرید کالا به نمایشگاه آمده بود با اعتراض به عدم ارائه مناسب محصولات به ویژه لوازم تحریر در این نمایشگاه می‌گوید: «در رسانه‌ها اعلام شده است که لوازم‌التحریر با قیمت مناسب و متنوع در این نمایشگاه عرضه می‌شود ولی آنچه دیده می‌شود، تنها ۳ یا ۴ غرفه لوازم‌ التحریر است که آن هم با قیمت واقعی که دولت اعلام کرده‌ عرضه نمی‌شود، به طور مثال اعلام شده که قیمت دفترهای ۴۰ برگ معمولی ۲۵۰تومان است ولی واقعیت چیز دیگری است. من از کرج آمده‌ام تا شاید محصولات خوب و با قیمت مناسب در نمایشگاه تهیه کنم اما اکثر غرفه‌های موجود را خالی از محصول می‌بینم». «مجید سالکی» یکی دیگر از بازدیدکنندگان می‌گوید: «با اطلاع قبلی که از برگزاری این نمایشگاه پیدا کردم برای بازدید و خرید با خانواده آمده‌ایم اما با گشتی در نمایشگاه آنچه که بیشتر برایم عجیب بود،‌ تنها وجود تعداد کمی غرفه از محصولات لوازم‌التحریر و کیف و کفش است. به عبار‌تی می‌توان گفت موضوع نمایشگاه با غرفه‌های موجود چندان سنخیتی ندارد.»

به غیر از موارد فوق، انتقادی که برخی افراد به ویژه غرفه‌داران مطرح می‌کنند، اطلاع‌رسانی نه چندان گسترده از برپایی این نمایشگاه است و اینکه اغلب مردم از این موضوع اطلاعی ندارند. شاید با این گزارش بخشی از این نقص جبران شده باشد.