وزیر بهداشت هشدار داد
شیوع برخی بیماریها در مرزهای شرقی
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با ابراز نگرانی نسبت به شیوع برخی بیماریها در مرزهای شرقی هشدار داد: در برخی از کشورهای همسایه، بهرغم وجود اپیدمی وبا، گزارشی اعلام نمیکنند، لذا این امر سبب شده که قرنطینه در این مناطق شدیدتر شود. به گزارش «ایسنا» دکتر کامران باقری لنکرانی با بیان این که مبارزه با ورود و شیوع بیماریهای همهگیری از کشورهای همسایه نیازمند صرف هزینه است، خاطرنشان کرد: فضای نسبتا با ثباتی که بهرغم وجود بیماریها در کشورهای همسایه در ایران حاکم است، مرهون تلاشهای پیگیر همکاران ما بوده است.
وی در ادامه همچنین با انتقاد از فقدان دید سلامتمحور در سطوح مختلف و با اشاره به اصل ۲۹ قانون اساسی بر وظیفه حاکمیت برای تامین و حفظ سلامت عموم مردم و اصلاح نگرش و باور موجود در خصوص سلامت تاکید کرد و گفت: بحران هزینههای درمانی جراحی بیماران قلبی، سرطانی و شیمی درمانی جدی است.
وی گروههای مختلف آسیبپذیر و در معرض خطر نظیر مادران باردار، کودکان، نوزادان و سالمندان را بیشتر نیازمند حمایت دانست و در ادامه از کاهش آمار مرگ مادران باردار در نیمه دوم سال ۸۴ خبر داد و گفت: این کاهش مرگ و میر در حالی به وقوع پیوست که هیچ افزایش بودجهای در این خصوص لحاظ نشده بود.
وزیر بهداشت در ادامه به مسیر پرفراز و نشیب سلامت اشاره کرد و یادآور شد: افزایش امید به زندگی و کاهش مرگ و میر مادران و کودکان حاصل زحمات و تلاش پیگیر مسوولان در این عرصه بوده است.
دکتر باقری لنکرانی گفت: میکوشیم تا از مجموعه منابع موجود حداکثر استفاده را به عمل آوریم که از جمله اقدامات در این راستا و با هدف افزایش قدرت نظارتی، ممانعت از حضور مسوولان اجرایی در بخش خصوصی بوده است.
وی در ادامه با تاکید مجدد بر ضرورت وجود دید سلامتمحور، در سطوح مختلف تصریح کرد: چنانچه وزارت بهداشت به درستی به وظایف محوله خود عمل کند، فقط ۲۵درصد در حفظ و ارتقا سلامت موثر است حال آن که ۷۵درصد از سلامت به عوامل اجتماعی و خارج از حیطه وزارت بهداشت مربوط میشود که از آن جمله وضعیت خانوادگی، شغلی، درآمد اقتصادی و سطح سواد است به نحوی که امروزه به خوبی ثابت شده که سطح سواد مادران تاثیر مستقیم و بسزایی در میزان مرگ و میر کودکان و نوزادان دارد.
باقری لنکرانی با بیان این که حتی در برخی کشورهای جهان نگاه خصوصیسازی در مقوله سلامت مطرح نیست، گفت: در کشورهای آمریکایی هم مراکز درمانی دولتی برای بیماران بیبضاعت وجود دارد که خدمات درمانی رایگان ارائه میدهد، لذا واگذاری سلامت به بخش خصوصی، وزارت بهداشت را به وزارتخانه نحیفی تبدیل میکند که وظیفه آن سیاستگذاری و در بهترین شرایط نظارت است.
وی در ادامه در خصوص تعرفههای دولتی توضیح داد: تعرفه دولتی در بودجه سنواتی رشد ۳۰درصدی را برای درآمد اختصاصی بیمارستانها داشته است و براساس برآوردهای به عمل آمده حتی اگر برابر نرخ تورم هم افزایش تعرفه وجود داشته باشد این تاخیر در پرداخت ماهانه سیستم بهداشتی - درمانی کشور را با ۲۰میلیارد تومان ضرر مواجه میکند که این امر توان مالی ما را به طور مضاعف تضعیف میکند.
وزیر بهداشت با اعلام این که بحث کارشناسی تعیین تعرفهها در اسفند ماه سال گذشته به اتمام رسید، گفت: عدم اعلام تعرفهها به معنای نبود ملاک برای عمل به آن نیست و در این ارتباط تعرفه سال گذشته لازمالاجرا است و ملاک ما برای تعرفههای بخش غیردولتی و خصوصی، صرفا تصمیمهای کمیته ۵ نفره منصوب ریاست جمهوری است.
دکتر لنکرانی با اشاره به ضرورت وجود نگاه سلامتمحور و سلامتنگر در بحث بودجهای، توضیح داد: زیربناییترین فعالیتها در کشور بحث سلامت است و برای آینده درخشان نیازمند انسانهای سالمی هستیم. حال آنکه وزارت بهداشت به علت مصرفکننده بودن، همواره در نظام بودجهریزی کشور با مشکل روبرو است.
به گفته وزیر بهداشت، هنوز کارمندانی در سیستم بهداشت و درمان کشور وجود دارند که از سال ۶۸ مطالبات خود را دریافت نکردهاند.
وزیر بهداشت با اشاره به وجود ۲ میلیون واحد توزیع و عرضه مواد غذایی و بهداشت محیط در سراسر کشور در ادامه به تاثیر بسزای نقش آگاهی و اطلاعرسانی به عموم مردم در این خصوص تاکید کرد و یادآور شد: در خصوص بحث آبیاری مزارع با فاضلاب، وزارت نیرو و جهاد کشاورزی و بالاخره وزارت بهداشت در زمینه توزیع صحیح سبزییهای در سطح شهر مسوول هستند.
دکتر لنکرانی با اشاره به وجود ۲۳۰هزار پرسنل بهداشتی و درمانی در کشور گفت: ۱۲۰۰ نفر به عنوان بازرس بهداشت محیط در سیستم مشغول به کار هستند، این در حالی است که بهورزان و کارشناسان مبارزه با بیماریها هم در این مسیر فعالند.
فاصله وزارت بهداشت با سازمان مدیریت
وزیر بهداشت، همچنین گفت: با سرانهای شدن بودجه دانشگاهها، بودجه اعلامی سازمان مدیریت برای دانشگاهها با بودجه پیشنهادی وزارت بهداشت فاصله زیادی دارد.
باقری لنکرانی در رابطه با وضعیت بودجه دانشگاههای علوم پزشکی کشور، اظهار کرد: با سرانهای شدن بودجه دانشگاهها از سال ۸۵، وزارت بهداشت پیشنهاد سرانه دانشجویی متناسب با وضعیت دانشگاههای علوم پزشکی را به سازمان مدیریت ارائه کرده بود، ولی سرانه اعلام شده سازمان مدیریت با آن چیزی که توسط وزارت بهداشت تهیه کرده بود، فاصله دارد که همین مساله ممکن است مشکلاتی فراهم کند.
وی با اشاره به محدودیتهای مالی سازمان مدیریت، اظهار کرد: سازمان مدیریت اعلام کرده که نمیتواند عین منابع اعلامی از سوی وزارت بهداشت را تامین کند، با این حال وضعیت دانشگاههای علوم پزشکی با سایر دستگاهها متفاوت است.
باقری لنکرانی با بیان اینکه وزارت بهداشت تنها دوره پزشکی عمومی را ارائه نمیکند، گفت: وزارت بهداشت تقریبا در تمام رشتههای دنیا تخصص ارائه میکند، همچنین در ۳۰ رشته فوق تخصصی و بیش از ۲۰ رشته فلوشیپ دانشجو تربیت میکند، با این حال در سرانه دانشجویی برای این دورهها بودجهای جداگانه در نظر گرفته نشده است، که این مساله از مسائلی است که برای پیگیری آن در حال مذاکره با سازمان مدیریت هستیم.
وزیر بهداشت در خاتمه با اشاره به وضعیت متفاوت دانشگاههای علوم پزشکی از نظر بودجهای، گفت: وضعیت بودجهای برخی دانشگاهها مطلوب است و به عبارت دیگر با وجود کسری بودجه ولی وضعیت قابل تحملی دارند، با این حال برخی دیگر از دانشگاهها برای سال آینده با مشکل کسری بودجه جدی مواجه میشوند ، به عنوان مثال بودجه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نسبت به سال گذشته کاهش یافته است که مطمئنا این دانشگاه را در سال تحصیلی جدید با مشکل جدی روبهرو میکند.
ارسال نظر