نقشه جغرافیایی فقر در ایران بر اساس تعیین خط فقر استانی تدوین شد.

به گزارش «ایسنا»، چندی پیش خط فقر مناطق شهری و روستایی از سوی وزارت رفاه به ترتیب برای مناطق شهری ۱۶۲‌هزار‌تومان در ماه و مناطق روستایی ۱۳۰‌هزار‌تومان اعلام شد. در جدیدترین تحقیقی که در زمینه خط فقر تدوین شده، برای نخستین بار خط فقر در سال ۸۳ به تفکیک استان‌ها، تعیین و وضعیت هر یک، جداگانه مشخص شده است.

در این نقشه که توسط زهرا ابراهیمی تهیه شده است، با اندازه‌گیری فقر، خط فقر با استفاده از مفهوم فقر مطلق در طول سال‌های ۱۳۷۰ تا ۸۳ تعیین شده است.

بر اساس این مطالعه که به تفکیک وضعیت خط فقر در هریک از استان‌ها انجام شده، خانوارهای ۵ نفره شهری در استان سیستان و بلوچستان برای تامین حداقل نیازهای زندگی نیازمند ماهانه ۱۷۱‌هزار و ۸۵۶تومان درآمد هستند که این رقم پایین‌ترین میزان درآمد مورد نیاز برای تامین حداقل نیازهای خانوار در بین استان‌های کشور است.

این خط فقر برای استان کردستان، ۲۱۶‌هزار و ۲۵۶‌تومان، فارس ۲۴۴‌هزار و ۵۸۴‌تومان و اصفهان ۲۸۳‌هزار و ۶۱۱‌تومان تعیین شده است.

خانوارهای ۵ نفره استان تهران نیز، حداقل نیازمند ۳۹۴‌هزار و ۹۴۳‌تومان درآمد در ماه برای خروج از فقر مطلق هستند. براساس این خط فقر در استان‌های مختلف، نقشه جغرافیایی فقر در کشور تعیین شده است. البته به اعتقاد تهیه‌کننده این نقشه، به دلیل نبود اطلاعات دقیق در برخی استان‌ها، به‌رغم انتظار، میزان فقر پایین‌تر آمده است که از آن جمله استان ایلام با وجود انتظار فقر قابل توجه، ولی به دلیل نقص در اطلاعات موجود در استان جزو فقیرترین استان‌ها محسوب نشده است.

بررسی این نقشه نشان ‌می‌دهد که استان خراسان (قبل از تقسیم)،‌ گرگان، زاهدان و زنجان دارای فقیرترین روستاییان هستند و استان‌های سمنان، قم،‌ اراک، یزد، یاسوج، بندرعباس و کرمانشاه در رتبه‌های بعدی قرار دارد.

روستاییان ساکن در استان‌های کرمان، شیراز، اصفهان، شهرکرد، اهواز، همدان، سنندج و تبریز نیز در رتبه‌های بعدی بیشترین تعداد فقرا قرار دارند.

از سوی دیگر، استان‌های ساری، تهران، رشت، قزوین، اردبیل، ارومیه، خرم‌آباد، ایلام و بوشهر با کمترین جمعیت فقرا دارای کمترین روستایی فقیر هستند.