کاخ سفید رفتارش را عوض کند،‌ همه چیز قابل حل است

رییس‌جمهوری‌ کشورمان حوادث این روزهاى لبنان را بیانگر سلطه‌طلبى، ستمگرى و فساد رژیم صهیونیستى و همچنین برخى دیگر از حاکمان کشورهاى غربى دانست و با بیان این که رژیم اشغالگر قدس، رژیمى جعلى، ظالم و فاقد رابطه‌‌ تاریخى و انسانى با ملت‌هاى منطقه است، تاکید کرد: دوره تجاوزگرى و ظلم و ستم در جهان به سرآمده و شکست‌هاى این رژیم از مقاومت اسلامى لبنان نیز ثابت کرد که براى پیروزى، فقط سلاح‌هاى پیشرفته و بمب‌هاى مهلک کافى نیست. دکتر محمود احمدى‌نژاد در گفت‌وگو با روزنامه‌‌ هندی «هندو» علت ناکامى سازمان ملل متحد و شوراى امنیت را در برپایى صلح و آرامش در جهان به ویژه در لبنان، تسلط برخى سلطه‌طلبان و حکام فاسد بر این نهادهاى بین‌المللى ارزیابى کرد و افزود: این که آمریکا و انگلیس با برقرارى آتش‌بس در لبنان مخالفت مى‌کنند، بیانگر خوى جنگ‌طلبى و اشغالگرى این کشورها است، هرچند پیروزى نهایى در این درگیرى‌ها، با ملت مقاوم لبنان و مقاومت اسلامى خواهد بود.

متن کامل مصاحبه رییس‌جمهوری با روزنامه «هندو» به این شرح است:

« بسم الله الرحمن الرحیم»

آقاى رییس‌جمهور خیلى تشکر مى‌کنم که به ما اجازه دادید با وجود اینکه امروز تعطیل رسمى است، خدمت جناب‌عالى برسیم. جناب آقاى رییس‌جمهور، بنده و همکارم زمانى خدمت شما مى‌رسیم که موضوع پرونده اتمی ایران قدرى پیچیده شده است و این بحران مقدارى غامض‌تر شده است و شوراى امنیت هم همان‌گونه که در اخبار اطلاع پیدا کردیم، قطعنامه‌اى را صادر کرده است، با وجود اینکه هنوز جمهورى اسلامى ایران مشغول مطالعه بسته مشوق‌ها است. اگر نظر جناب‌عالى را در این خصوص بدانیم، تشکر مى‌کنم.

به نظرم مساله پیچیده نشده، روشن است که آمریکا و بعضى کشورهاى اروپایى نمى‌خواهند که ما فناوری هسته‌ای را در اختیار داشته باشیم و از آن استفاده کنیم. از همه امکانات و ابزارهای‌شان هم استفاده مى‌کنند. حوادث لبنان هم یک بار دیگر نشان داد که شوراى امنیت ابزار دست این‌ها است. آنها از ابزارشان استفاده کرده‌اند و اتفاق مهمى نیفتاده است. از اول هم ما را با ابزار شوراى امنیت تهدید مى‌کردند. ما هم مى‌گفتیم مگر شوراى امنیت در اختیار شما است که تهدید مى‌کنید؟ ما البته این را مى‌دانستیم، اما این روزها کاملا آشکار شد. ما در شرایط عادلانه و در چارچوب قانون و منافع ملى خودمان و برپایه عدالت علاقه‌مند به گفت‌وگو بوده و هستیم. ما چون برپایه قانون کار مى‌کنیم و دنبال صلح و آرامش هستیم، نگرانى نداریم. ما خودمان و با فکر و اندیشه خودمان این فناوری را به دست آورده‌ایم. کسى نمى‌تواند این را از ما بگیرد. ما علاقه‌مندیم که گفت‌وگو کنیم و اگر کسانى سوالى دارند، بپرسند. آنها یک پیشنهاد دادند. ما هم گفتیم پاسخ مى‌دهیم. ما مشغول بررسى هستیم و زمان تعیین کردیم. قطعنامه صادر کردند. ما نفهمیدیم مفهوم این چیست؟ جز دروغ و جز این که مى‌خواهند تحمیل کنند. آنها دنبال گفت‌وگو نیستند. آنها دنبال تنش هستند. آنها مى‌خواهند ما را از حق خودمان محروم کنند. مى‌خواهند شمشیرى را بالاى سر ما نگه دارند تا ما تسلیم بشویم. البته اشتباه مى‌کنند. دوران این رفتار به پایان رسیده است. بنابراین ما نگران نیستیم. آنها از این اشتباه‌شان پشیمان خواهند شد.

جنابعالى سال گذشته به مجمع عمومى سازمان ملل تشریف بردید و در آن شرکت کردید، پیشنهاد جالبى را براى دیگر کشورها مطرح کردید. متاسفانه کشورهاى دیگر استقبال چندانى نکردند. حال در تاریخ ۳۱ مرداد (یا قبل یا بعد از آن) آیا درصدد هستید که پیشنهاد دیگرى را مطرح بفرمایید؟

البته ما گفتیم بررسى مى‌کنیم و نظرات‌مان را درباره آن بسته اعلام مى‌کنیم. ما علاقه‌مند بودیم که گفت‌وگو را ادامه بدهیم. اما این رفتار آنها باعث شد که ما به صداقت آنها تردید کنیم. ما الان دیگر به آنها اعتماد نداریم و فکر مى‌کنیم اساس پیشنهاد یک بسته یک کار سیاسى بود. به سختى ما مى‌توانیم خودمان را قانع کنیم که آنها در کارشان صداقت دارند و دست از رفتار استعمارى برداشته‌اند. اما به احتمال زیاد با بررسى بیشتر یک پاسخى خواهیم داد. تلاش مى‌کنیم که این طورى بشود.

آقاى رییس جمهور آیا متعجب شدید که روسیه و چین همراه و همگام با اتحادیه اروپا و آمریکا هم‌صدا شدند و به تصویب این قطعنامه کمک کردند؟ آیا در صورتى که رویکرد فعلى اروپاییان و آمریکا، منظور بنده ادامه وارد کردن فشار بر جمهورى اسلامى ایران است، در صورتى که فشارها ادامه پیدا کند، آیا ایران ان.پی.تی را ترک خواهد کرد؟ چنین احتمالى وجود دارد؟

ما قبلا گفته‌ایم که همه فعالیت‌هاى ما صلح‌آمیز است و در چارچوب مقررات آژانس و ان.پی.تی است. آنها اگر بخواهند از ابزارشان استفاده کنند و محدودیت‌هایى براى ما ایجاد کنند یا حقوق ملت ما را ضایع کنند، متناسب با آن، ما در سیاست‌های‌مان تجدیدنظر می‌کنیم.

تجدیدنظر که می‌فرمایید، منظورتان خروج از ان.پی.تی است یا چیز دیگرى؟

متناسب با رفتار آنها تصمیم مى‌گیریم. البته آنها قادر نیستند فشار وارد کنند.

همگى ما با فتواى امام‌خمینی‌(ره) آشنا هستیم که اعلام کردند که استفاده از بمب اتمى خلاف اسلام است. اما ساخت و نگهدارى بمب اتمى چه؟ آیا آن هم به نظر جنابعالى مخالف اسلام است و آیا نمى‌توان آن را صرفا به عنوان یک بازدارنده نگه داشت؟

من فکر می‌کنم دوران تاثیرگذارى سلاح و بمب در مناسبات انسانى و سیاسى به پایان رسیده است و به زودى تمام این زرادخانه‌ها عاطل و باطل خواهند شد. همه ملت‌ها از جنگ و کشتار متنفرند. فقط چند قدرت بزرگ‌اند که دنبال تشدید مسابقه تسلیحاتى هستند. آنها هم این کار را براى جیب خودشان مى‌کنند. امروز دوران فرهنگ و اندیشه شروع شده است. آن چیزى که ما بدان نیاز داریم افکار انسانى، صلح و عدالت و قلمرو طرفداران صلح و عدالت است. آنها است که انسان‌ها را مى‌سازد و به سعادت مى‌رساند. بمب سعادت نمى‌آورد. پول و منابعى که براى تسلیحات هزینه مى‌شود باید هزینه پیشرفت و رفاه و بهداشت و آموزش مردم بشود.

آخرین بارى که من به ایران آمدم، سال ۱۹۸۴ بود، از آن سال تا امسال مى‌بینم که کشور پیشرفت زیادى کرده است، اقتصاد ایران بسیار شکوفا شده، خلاصه کشور شما پیشرفت‌هاى بسیار زیادى داشته است. با وجود این ایران هنوز امکانات پالایش اندکى دارد و شما هنوز واردکننده بنزین هستید و همچنین فناورى مایع‌سازى گاز طبیعى یا LNG را هم هنوز در داخل کشور ندارید. کسى نمى‌گوید که ایران نباید فناورى اتمى داشته باشد، اما با توجه به نیازهاى فورى ایران آیا فناورى اتمى اولویت دارد؟

متخصصانى که در آن زمینه کار کرده‌اند، کوتاهى کرده‌اند. ما الان تشویق‌شان کرده‌ایم که کار را زودتر انجام بدهند. این‌ها دو کار موازى‌اند و مزاحم هم نیستند. مى‌توانم بگویم کشورى که امروز به انرژى نیاز دارد، در زمینه بهداشت کار نکند؟ یا روى آیرودینامیک، لیزر و پزشکى کار نکنیم؟ شاخه‌هاى علمى و فناورى متعدد است. در یک قسمت ممکن است پیشرفت بیشترى باشد و در قسمتى کم.

سال گذشته که هند در آژانس علیه ایران راى داد، احساس ما حداقل در مطبوعات این بود که مناسبات دو کشور به سمت منفى شدن گام بر مى‌دارد و در خصوص پروژه صدور LNG از ایران به هند - همان طور که اطلاع دارید - ما درصدد بودیم که پنج‌میلیون تن LNG از ایران وارد کنیم، جنابعالى زمانى که به شانگهاى رفتید، با وزیر نفت هند ملاقاتى داشتید. حضرتعالى در آن دیدار گفتید زمانى که به ایران برگشتم، با همکاران در مجلس تماس خواهم گرفت و وضعیت قرارداد را جویا خواهم شد و به شما اطلاع خواهم داد. در این خصوص اگر به بنده بفرمایید که وضعیت فعلى به چه نحوى است، استفاده خواهم کرد. همچنین وضعیت فعلى روابط فى مابین دو کشور.

روابط ایران و هند روابطی تاریخى است. مشترکات فراوان فرهنگى و تمدنى این دو ملت را به هم گره زده‌اند. ادبیات، هنر، سنت‌هاى اجتماعى، دانشمندان و تمایلات مردم ما بسیار شبیه هم است. به علاوه در منطقه هم ما علایق و منافع مشترک فراوانى داریم و دیدگاه‌ها و مواضع مشترک. روابط ما ریشه در تاریخ دارد. البته ما از موضع دولت هند ناراحت شدیم، یعنى انتظار نداشتیم، اما این در روابط ما تاثیر تعیین‌کننده ندارد. نگاه ما در روابط نگاهى به آینده‌ درخشان است. مردم ما وقتى در کنار مردم هند هستند، خیلى راحت‌اند، براساس نزدیکى و برادرى و این روابط ما روابطى نیست که با یک اقدام اشتباه دچار مشکلات جدى بشود. آقاى نخست وزیر هم که با من صحبت کردند، بر همین مساله تاکید کردند. فکر مى‌کنیم روابط ما آن قدر مهم هست که اگر یک طرف هم در موضعى اشتباه کند، خودش اصلاح خواهد کرد. بنابراین ما نگران آن نیستیم. گرچه انتظار نداشتیم. آن قرارداد LNG هم ارتباطى با آن مساله ندارد. واقعا یک اختلاف و تفسیر حقوقى بین شرکت نفت ماست با طرفین. اتفاقا مى‌خواهم که همکاری‌ها را گسترش بدهیم. مى‌بینید در قرارداد خط انتقال گاز من خودم شخصا این کارها را دنبال مى‌کنم. این مورد را هم به همکاران گفته‌ام که به مجلس منعکس کنند و پاسخ مجلس را بگیرند. فکر مى‌کنم تا پایان تابستان جواب را از مجلس بگیریم.

جنابعالى به خط لوله اشاره کردید. واضح است که مردم ایران، پاکستان و هند مشتاقانه منتظر ساخته شدن این خط لوله هستند. با توجه به این اشتیاق آیا حضرتعالى حاضر هستید که قدرى انعطاف بیشترى از خود در خصوص قیمت نشان بدهید؟

ما مردم هند و پاکستان را خیلى دوست داریم. ما مردم هند و پاکستان را مثل مردم خودمان مى‌دانیم. واقعا علاقه‌مندیم که این خط لوله احداث بشود، در حالى که الان پیشنهادهایى از اروپا با قیمت‌هاى خیلى بالا هست، اما ما علاقه‌مندیم که این خط بین ما و پاکستان و هند احداث بشود و مى‌خواهیم خط لوله برادرى و صلح باشد و علاقه‌مندیم انعطاف داشته باشیم. اما بالاخره ما شرکت نفت داریم، شخصیت حقوقى دارد و باید گاز را در دنیا بفروشد و با نگاه اقتصادى تامین کند. این خط لوله یک خط لوله گاز مطمئن خواهد بود. البته قیمت‌هاى آن نمى‌تواند از قیمت‌هاى جهانى خیلى فاصله داشته باشد. من فکر می‌کنم می‌توانیم به توافق برسیم. ان‌شاءا...

من فرصتى به کارشناسان این سه کشور دادم که به تفاهم برسند.

عالیجناب! یکى از ویژگی‌هاى روش دیپلماتیک جنابعالى نوشتن نامه به رهبران دنیا از جمله بوش و خانم مرکل و ... بوده است. متاسفانه آنها به نامه حضرتعالى پاسخ نداده‌اند. می‌خواستم بپرسم که انگیزه شما از نوشتن نامه‌ها چه بوده است و آیا شما ناراحت شدید که آنها پاسخى به نامه شما ندادند؟

شما به دو نکته توجه کنید. غربی‌ها یک مدل دیپلماسى را طراحى کرده‌اند، طراحى آن را خودشان کرده‌اند و همه علاقه‌مندند در چارچوب آن قواعد عمل کنند. مطمئن باشید هر کسى در آن چارچوب عمل کند، مقهور آنها خواهد شد. ما باید روش‌هاى خودمان را داشته باشیم. ما داراى فرهنگ و تمدنیم. ما براى حل مشکلات جهان و اداره بهتر جهان حرف و نظر و برنامه داریم. فکر مى‌کنم مى‌شود دنیا را بهتر اداره کرد. این مطالبى که من فرستادم، در واقع پیام بود. البته من علاقه‌مند بودم که آنها حرف‌هاى حق را بپذیرند. علاقه‌مند بودم که به حق برگردند. آنها در انتخاب آزادند و می‌توانند انتخاب کنند. اما هر کس حاصل انتخاب‌هاى خودش را دریافت خواهد کرد. البته شما مى‌توانید آثار این دو اقدام دیپلماتیک را ببینید. من فکر مى‌کنم اهدافى که داشت، محقق شد. پیامى بود براى دعوت به صلح و عدالت. اگر می‌پذیرفتند، بسیار خوب. اگر هم نپذیرفتند، ملت‌ها فهمیدند که اینها مخالف صلح هستند. این دعوت به صلح است.

با توجه به ناکامی‌هاى اخیر اسرائیل در تامین اهداف خود در لشکرکشى به لبنان، آیا فکر مى‌کنید که صرف این ناکامى فرصت جدیدى را ایجاد کرده است براى کشورهاى منطقه تا بتوانند تلاش جدیدى را براى دستیابى به یک صلح عادلانه راه‌اندازى مى‌کنند؟ صلحى که پس از آن تمام کشورهاى منطقه در صلح و صفا و در پشت مرزهاى امن زندگى کنند؟

رژیم اشغالگر قدس رژیمى است که متکى به قدرت نظامى خودش است. این رژیم فاقد رابطه تاریخى و انسانى با ملت‌هاى منطقه است. فقط متکى بر قدرت نظامى بود. قدرتى که ۶۰سال به طور مستمر از آن استفاده کرد، اما این قدرت نظامى امروز متوقف شده است. طبیعى است که این خلا مقدمه تحولات است. تحول در راه است. ما امیدواریم که این تحولات منجر به یک صلح عادلانه و پایدار بشود. گرچه وقتى به صحنه نگاه مى‌کنیم، به رفتار آمریکا، انگلیس و این رژیم نگاه مى‌کنیم، این آرزو را دور از دسترس مى‌بینیم، این است که آنها دنبال صلح نیستند، دنبال اشغالگرى و جنگ و سلطه‌اند. از رفتار آمریکا و انگلیس در ممانعت از آتش بس کاملا پیداست. وظیفه شوراى امنیت تامین صلح و امنیت است. اولین اقدام باید آتش‌بس باشد. اما آنها فکر مى‌کنند که با مخالفت با آتش‌بس و گرفتن زمان مى‌توانند به اهداف نظامى خودشان در لبنان دسترسى پیدا کنند. الان هم از یک طرف معطل مى‌کنند تا آنها بتوانند به این موفقیت‌هاى نظامى دسترسى پیدا کنند. از طرف دیگر مى‌خواهند با طرح قطعنامه‌هاى خاصى اهدافى را که در جنگ نظامى به دست نیاورده‌اند در قطعنامه شوراى امنیت محقق کنند. به همین دلیل هم مى‌بینید که جنگ ادامه دارد.

اجازه بدهید که من مطلب دیگرى را مطرح کنم. مطلبى که فکر مى‌کنم هم مردم هند و هم مردم ایران به آن اعتقاد دارند.

صحنه لبنان نشان مى‌دهد که بعضى از دولت‌هاى بزرگ دنبال صلح و سعادت انسان ها نیستند. آنها فقط به منافع و جیب خودشان براى سلطه مى‌اندیشند. اینها کى‌اند؟ کسانى هستند که مى‌گویند ارزش‌هاى اخلاقى در سیاست و زندگى اجتماعى آنها نقش ندارد. مفهوم دیگر این سخن این است که آنها از ظلم، جنایت، تجاوز، دروغ و فساد دفاع مى‌کنند. ما نتیجه مى‌گیریم که بشر نیازمند حاکمان ارزش گرا است. دنیا نیازمند انسان‌هاى صالح و پاک است. انسان‌هایى که دیگران را دوست داشته باشند، به انسان‌ها عشق بورزند، کسانى که جز به بمب، تسلط و تجاوز نمى‌اندیشند، موجب بدبختى بشرند. ما ملت‌ها باید دنبال انسان‌هاى صالح باشیم. علت ناکامى سازمان ملل و شوراى امنیت در برپایى صلح و آرامش را مى‌شود در همین ویژگى حاکمان دنیا جست وجو کرد. سلام بنده را به مردم خوب و عزیز هند برسانید. واقعا ما با مردم هند احساس نزدیکى مى‌کنیم. از پیشرفت‌هاى شما خوشحال مى‌شویم و از ناراحتی‌ها و مشکلات و غصه‌هاى شما ما هم غمگین هستیم.

کاخ سفید رفتارش را عوض کند

رییس‌جمهوری اسلامی ایران همچنین با برنامه «۶۰دقیقه» شبکه خبری آمریکایی سی.بی.اس گفت‌وگویی داشته که قرار است فردا به صورت کامل از این شبکه پخش شود. گزیده‌هایی از این مصاحبه پیش از پخش کامل آن بر روی پایگاه اینترنتی این شبکه خبری، منتشر شده است.

بر اساس این گزارش، دکتر احمدی‌نژاد در پاسخ به این پرسش که «شرایط مساعدی» که ایران برای برقراری رابطه با آمریکا در نظر دارد، چیست؟ پاسخ داد: به شکل و قیافه دولت آمریکا و رفتارش نگاه کنید. ببینید آنها چگونه با ملت ما حرف می‌زنند. به قطعنامه هسته‌ای که صادر شد و لحن آن نگاه کنید. این قطعنامه در حالی صادر شد که به ما بسته‌ای پیشنهاد داده‌اند و ما گفته‌ایم به آن پاسخ خواهیم داد و حتی برای آن تاریخ هم تعیین کردیم.

وی افزود:‌ این قطعنامه با نادیده گرفتن چنین شرایطی صادر شد. آنها می‌خواهند امپراتوری راه بیاندازند. آنها (دولت آمریکا) به دنبال همزیستی مسالمت‌آمیز نیستند. این کاملا مشخص است. رفتارشان را عوض کنند، همه‌چیز حل می‌شود.

رییس‌جمهوری تاکید کرد: مشکل آقای بوش (رییس‌جمهوری آمریکا) این است که می‌خواهد همه‌چیز را با کلاهک‌های هسته‌ای حل کند و قدرت خود را منبعث از بمب هسته‌ای می‌بیند. دوران استفاده از بمب و سلاح گذشته، امروز دوران اندیشه، گفت‌وگو و تبادلات فرهنگی است.

وی در پاسخ به این ادعا که گفته می‌شود سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ۵۲‌هزار نیروی استشهادی را برای اقدام علیه آمریکا در صورتی که این کشور حرکتی را علیه ایران انجام دهد‌ سازماندهی کرده است، تصریح کرد: متاسفم که شما هم به بمب فکر می‌کنید. قرار شد به بمب فکر نکنیم. با این حال نباید انتظار داشت اگر آمریکا ما را تهدید کند، دست بسته بنشینیم و آنها را نگاه کنیم. ما دارای فرهنگ و تمدنی طولانی هستیم و اهل اندیشه و گفت‌وگو. در گزارش پایگاه اینترنتی این شبکه همچنین آمده است: احمدی‌نژاد در‌خصوص اینکه بوش به نامه ۱۸ صفحه‌ای‌اش پاسخی نداده است، گفت: من خواستم پنجره‌ای را به سوی روشنایی برای رییس‌جمهوری آمریکا بگشایم تا اینکه وی بتواند ببیند که می‌توان از منظری متفاوت به جهان نگاه کرد. ما همگی در انتخاب آزادیم، اما لطفا این پیام را به وی بدهید که آنهایی که از پذیرش یک دعوت خودداری می‌کنند، سرنوشت و پایان خوشی نخواهند داشت.

وی افزود: شاهدید که نرخ محبوبیت وی هر روز کاهش می‌یابد. نفرت از رییس‌جمهوری آمریکا هر روز در سراسر جهان رو به فزونی است. برای یک حاکم این بدترین پیامی است که می‌تواند دریافت کند. رییس‌جمهوری ادامه داد: حکام و سران کشورها در پایان دوره تصدیشان بهتر است منصبشان را در حالی که سرشان را بالا می‌گیرند، رها کنند.