قطعنامه غیرحقوقی قابل‌پذیرش نیست

علی طجوزی - معاون بین‌الملل سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به اینکه ‌مبنای حقوقی برای درخواست تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز در قطعنامه ۱۶۹۶ شورای امنیت وجود ندارد، گفت: این مهم به یکی از نقاط چالش میان شرق و غرب تبدیل شده است. محمد سعیدی، که در برنامه گفت‌و‌گوی ویژه خبری شبکه دوم سیما صحبت می‌کرد، افزود: در این قطعنامه کلمه «تصمیم‌گیری» به کلمه «تقاضا» تبدیل شده است و در واقع قطعنامه در خصوص ایران تصمیمی نگرفته است، بلکه صرفا تقاضا کرده است و چون این قطعنامه غیرحقوقی است، قابل‌پذیرش نیست.

محمد سعیدی در خصوص پاسخگویی ایران به بسته پیشنهادی در پی صدور قطعنامه ضد ایرانی در شورای امنیت، گفت: الان نمی‌توانم بگویم بررسی بسته پیشنهادی از دستور کار خارج شده است، فکر می‌کنم در روزهای آینده به طور قطعی خواهیم گفت که آیا به بسته پاسخ داده می‌شود یا خیر.

وی در مورد سیاست عملی ایران در واکنش به قطعنامه ۱۶۹۶ گفت: سیاست ما روشن است، ما پایبند به ان پی تی و مقررات بین‌المللی هستیم و خواهیم بود، ملت اجازه نمی‌دهد از حقوق قانونی خود صرفنظر کنیم و البته خواهان مذاکره هستیم.

معاون بین‌الملل سازمان انرژی اتمی در خصوص مواضع چین و روسیه در قطعنامه شورای امنیت نیز گفت: آنچه روسیه و چین در آن با غرب توافق کردند، صرفا قطعنامه‌ای برای دادن التیماتوم به ایران است و نه تحریم.

وی افزود: این تهدید اروپایی‌ها اشتباه بود، چون تجربه نشان داده است هر چقدر فشار به ایران بیشتر شود، انسجام داخلی بیشتر می‌شود. همانطور که می‌بینیم امروز ابعاد و گروه‌های مختلف سیاسی و اجتماعی حتی ایرانیان خارج از کشور از فناوری هسته‌ای سرسختانه حمایت می‌کنند.

سعیدی در خصوص اینکه آیا صدور قطعنامه در شورای امنیت را پیش‌بینی می‌کردید؟ گفت: ما هر اقدامی را پیش‌بینی می‌کردیم، چون بدترین و بهترین حالت‌ها را بررسی کرده بودیم.

وی یادآور شد: از همان سال ۱۳۷۶ که برنامه هسته‌ای ایران به طور جدی آغاز شد، در سازمان انرژی اتمی به این نکته به خوبی توجه داشتیم که زمانی که برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران شکل بگیرد، قطعا مورد مخالفت برخی کشورها قرار خواهد گرفت.

سعیدی در رابطه با اینکه آیا می‌توانستیم مسیری را انتخاب کنیم که به شورای امنیت نرسد، گفت: نه، چنین مسیری وجود نداشت البته اروپایی‌ها اشتباه کردند و اگر مسیر دیگری را انتخاب می‌کردند زودتر به نتیجه می‌رسیدند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا مذاکرات قفل شده است؟ گفت: نه در هر شرایطی می‌توان مذاکره کرد، اما صدور قطعنامه مذاکره را مشکل کرده است.

معاون بین‌الملل سازمان انرژی اتمی با اشاره به پیش شرط تعلیق برای آغاز مذاکره از سوی گروه ۵+۱ گفت: هر انسان عاقل و منطقی می‌توانست بفهمد که مذاکره عادلانه پیش شرط ندارد و می‌توان همه درخواست‌ها را در متن مذاکره مطرح کرد.

سعیدی همچنین در خصوص اینکه آیا از زمان از سرگیری غنی‌سازی در ایران تاکنون تعلیق کوتاه‌مدت یا مکثی چند روزه در دستور کار بوده است؟ گفت: به هیچ‌وجه. ما دو سال و نیم فعالیت‌هایمان را تعلیق کرده بودیم و هیچ‌کس بار دیگر این اختیار را ندارد که تعلیق دیگری را شکل بدهد، چون دلیلی هم برای این کار وجود ندارد، همه ابهامات برطرف شده و اعتمادسازی را به‌طور کامل به وجود آورده‌ایم. وی در ادامه در خصوص فاصله ایران تا تحریم طبق قطعنامه شورای امنیت، گفت: با تحریم خیلی فاصله داریم، اصلا معلوم نیست تحریمی اتفاق بیافتد، میان این قطعنامه که صرفا توصیه‌ای است با قطعنامه‌ای مبنی بر بند ۴۱ منشور ملل متحد شامل تحریم‌ها، نقطه‌های حایل و احتمالات فراوانی وجود دارد.

سعیدی با تاکید بر اینکه روسیه و چین و برخی کشورهای اروپایی با تحریم مخالف‌اند و صرفا به این جمع‌بندی رسیده‌اند که قطعنامه‌ای اولتیماتوم دار صادر کنند، گفت: بسیاری از طرح‌هایی که در گذشته وجود داشت می‌تواند دوباره زنده شود.

سعیدی همچنین در خصوص بیانیه دبیر شورای عالی امنیت ملی مبنی بر تجدید نظر در سیاست‌های هسته‌ای ایران در پی صدور قطعنامه گفت: سیاست‌ها در دست بررسی است و ظرف چند هفته آینده اعلام خواهد شد.

معاون بین‌الملل سازمان انرژی اتمی در خصوص نقش روسیه و چین در تغییرات پیش‌نویس قطعنامه ۱۶۹۶ توضیح داد: در پیش‌نویس قبلی قطعنامه که انگلیس و فرانسه در ماه مه ‌آن را طراحی کرده بودند، برنامه هسته‌ای ایران تهدید برای صلح و امنیت بین‌المللی شناخته شده و تاکید شده بود موضع باید در فصل ۷ منشور ملل متحد رسیدگی شود.

سعیدی ادامه داد: در گروه ۵+۱ در خصوص این پیش‌نویس اختلاف‌هایی وجود داشت و آن این بود که تا‌کنون هیچ گزارشی از آژانس اتمی، ایران را تهدید بین‌المللی نشناخته است و هیچ انحرافی از فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران دیده نشده است. بنابر این عبارت تهدید صلح و امنیت بین‌المللی را از قطعنامه حذف کردند اما در غفلتی آگاهانه همچنان موضوع را ذیل بند ۷ منشور ملل متحد نگاه داشتند.

وی همچنین در رابطه با چشم‌انداز آینده تعامل هسته‌ای ایران گفت: چشم‌انداز کاملا روشن است ما یک توانمندی داخلی طراحی کرده‌ایم تا به یک توانمندی در منطقه برسیم و ایران جایگاه خود را در منطقه پیدا کند، یکی از راه‌ها این است که کشور را به فناوری هسته‌ای تجهیز کنیم.