اجتماعی
آزاد راه تهران - شمال ۵ سال دیگر به بهرهبرداری میرسد
به گزارش خبرگزاری فارس، محمد رحمتی اظهار کرد: تا کنون کمتر از ۱۰۰میلیارد تومان برای آزادراه تهران- شمال هزینه شده است.
وزیر راهوترابری گفت: احداث آزاد راه تهران - شمال که حداکثر تا ۵سال آینده به بهرهبرداری میرسد، یکهزار میلیارد تومان هزینه خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری فارس، محمد رحمتی اظهار کرد: تا کنون کمتر از ۱۰۰میلیارد تومان برای آزادراه تهران- شمال هزینه شده است. وی که شنبه شب در یک برنامه تلویزیونی حضور یافته بود، ادامه داد: سال ۸۶ قول میدهیم ۷۵هزار کیلومتر جاده موجود بدون چاله و دستانداز باشد. درحال حاضر استانهایی چون همدان درچنین وضعیتی قرار دارند.
رحمتی به کاهش ۲۵درصدی بودجه عمرانی وزارت راهوترابری اشاره کرد و عنوان کرد: قرار شد که این میزان کسری در متمم بودجه ۸۵ جبران شود.
وی در خصوص احداث راههای روستایی نیز زندگی یک سوم جمعیت کشور در روستاها را یادآور شد و افزود: تمامی راههای روستایی در مدت چند سال باقیمانده از برنامه چهارم توسعه آسفالت خواهد شد.
وزیر راهوترابری در مورد رضایت مردم از بخشهای مختلف وزارت راه اظهار کرد: فکر میکنم که راهآهن و سفر با قطار رضایت بیشتر مردم را نسبت به سایر بخشها چون هوایی کسب کرده باشد. این بخش دچار تغییراتی اساسی شده است.
وی با اشاره به بند «ج» اصل ۴۴ قانون اساسی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری گفت: کمتر کسی است که طالب زیرمجموعه وزارت راه باشد، زیرا وزارت راه یک وزارتخانه زیربنایی است، در هر صورت هما قابل واگذاری خواهد بود، با این اتفاق بهای بلیت آن افزایش خواهد یافت و یا اینکه همچنان دولت یارانه خواهد داد.
وی هزینه آسفالت هر مترمربع به طور متوسط را حدود ۵۰هزار تومان عنوان کرد و افزود: آسفالت هر کیلومتر حدود ۵۰۰میلیون تومان هزینه دارد.
وی در خصوص نقش وزارت راه در بروز تصادفات کشور گفت: جادهها و راهها تنها ۱۵درصد در تصادفات موثر هستند. عوامل انسانی شاید مهمترین دلیل تصادفات است.
وزیر راه و ترابری در خصوص ردیف در نظر گرفته شده برای بودجه رفع نقاط حادثهخیز کشور توضیح داد: برای این امر در بودجه ۸۵ تنها یکمیلیارد تومان در نظر گرفته شد که این رقم برای ۲هزار نقطه اندک است.
وی وجود یکصد طرح نیمه تمام در وزارت راه را یادآور شد و گفت: هر یک از این طرحها شامل چندین پروژه هستند.
رحمتی ناوگان هوایی کشور را ۱۱۵فروند هواپیما اعلام کرد و افزود: متوسط عمر این هواپیماها اکنون ۱۶ سال است، تحریم و بدقولی طرفهای ایرانی از دلایل اصلی فرسوده بودن هواپیماها به شمار میرود.
وی با اطمینان دادن به مردم مبنی بر تامین نیاز مجموعه حمل و نقل هوایی اظهار کرد: سال گذشته حملونقل هوایی ۱۶درصد افزایش داشت. این در حالی است که تنها ۳ تا ۴درصد مسافران از هواپیما استفاده میکنند.
وزیر راه و ترابری تاکید کرد: ۸۵درصد حملونقل کشور توسط جاده و ۱۲درصد ریلی انجام میشود، ولی همیشه مشکل هوایی بزرگتر نشان داده میشود و شاید دلیل آن استفاده پولدارها و قدرتمندان از هواپیما است که تیتر درشت رسانهها است.
وی به آمار تاخیر پروازی در دنیا که متوسط آن ۱۲ تا ۱۵درصد است اشاره و گفت: میزان تاخیر پروازی کشور نیز در همین حد قرار دارد.
وی از مطالعه طرحی در سازمان هواپیمایی کشور برای تعیین میزان جریمه تاخیر پروازها خبر داد و افزود: این طرح اکنون در حال بررسی است.
وزیر راه و ترابری رقم درخواستی برای اتمام فاز نخست فرودگاه امام را ۱۰۰میلیارد تومان بیان کرد و گفت: در متمم بودجه ۸۵ قرار است ۵۰میلیارد تومان برای این فاز در نظر گرفته شود که ۵۰درصد کمتر از نیاز است.
وی در خصوص نتیجه سانحه سقوط هواپیمایی سی ۱۳۰ اظهار کرد: مرجع رسیدگی به سوانح هوایی طبق قوانین بر عهده سازمان هواپیمایی است و چون این هواپیما نظامی بود بخشی از مسائل به ارتش مربوط میشود. در هر صورت پرونده متهمان درحال رسیدگی است. وی در خصوص هواپیمای تشریفاتی دولت نیز افزود: این هواپیما اکنون در فرودگاه مهرآباد قرار دارد و وزارت راه تنها نقش خریدار آن را داشته و دولت باید در مورد آن تصمیم بگیرد.
وزیر راهوترابری از افزایش بیش از نیاز بنادر کشور خبر داد و گفت: اکنون ظرفیت فله و کانتینر بنادر کشور بیش از نیاز است.
رحمتی از ساخت ۱۲۰۰ کیلومتر جاده در سالجاری خبر داد و گفت: این کار به اعتبار بیشتری نسبت به رقم مصوب نیاز دارد.
ارسال نظر