فارس- به‌رغم اینکه اجاره‌بهای مسکن به بهانه پرداخت وام ۳میلیون تومانی ودیعه مسکن رشد قابل توجهی یافته است، خبرها حاکی از پرداخت تنها ۳۰۰ فقره وام ودیعه مسکن به متقاضیان این وام‌ها است. بهانه وام ۳میلیون تومانی ودیعه مسکن

قرار است به مستاجرها وام ۳میلیون تومانی ودیعه مسکن پرداخت شود تا شاید از بار هزینه مسکن که پشت هر کم‌درآمدی را خم می کند، بکاهد. اما مثل این که صاحبخانه‌ها صبرشان کم شده است. چراکه هنوز تصویب نهایی این وام در کش و قوس اختلاف بین شورای پول و اعتبار و وزارت مسکن و شهرسازی بود که شاهد افزایش ودیعه مسکن، بیش از سه میلیون تومان طی کمتر از دو ماه بودیم.

این روزها بحث افزایش نرخ اجاره‌بهای مسکن در محافل عمومی به یکی از بحث‌های داغ تبدیل شده است. به اعتقاد برخی، کاهش نرخ سود بانک‌های خصوصی موجب شده تا دارندگان مسکن اجاره‌ای، دیگر مثل قبل نتوانند ودیعه‌های مسکن را در اختیار بانک‌های خصوصی قرار داده و سود مناسبی از بابت آن دریافت کنند.بنابراین سعی می‌کنند درآمد خود را از اجاره مسکن به دست آورند.

این گزارش می‌افزاید: منصفانه‌ترین دلیل پذیرش افزایش نرخ اجاره‌بهای مسکن شاید همانا افزایش قیمت آهن، مصالح ساختمانی و سیمان باشد، چراکه روند صعودی این اقلام موجب افزایش قیمت تمام شده مسکن ،قیمت مسکن و در نهایت نرخ اجاره‌بهای مسکن شده است.

اما اینکه باید پذیرفت رشد افزایش نرخ اجاره‌بهای مسکن به دلیل وام‌های ۳میلیون تومانی ودیعه مسکن بوده، غیر قابل هضم است. چرا که این وام‌ها تنها در اختیار افراد دارای اولویت و معرفی شده از سوی سازمان بهزیستی ،کمیته امداد امام خمینی، بنیاد شهید و امور ایثارگران، بازنشستگان صندوق‌های بازنشستگی و تامین اجتماعی قرار می‌گیرد.

بنابراین گزارش، اعتبار در نظر گرفته شده برای طرح پرداخت وام ۳میلیون تومانی ودیعه مسکن در سال گذشته در مجموع ۴۰میلیارد تومان است که از این مبلغ ۱۸میلیارد تومان سهمیه کمیته امداد امام خمینی، ۱۰میلیارد تومان سهمیه سازمان بهزیستی، ۶میلیارد تومان سهمیه بنیاد شهید و امور ایثارگران و ۶میلیارد تومان سهمیه بازنشستگان صندوق‌های بازنشستگی و تامین اجتماعی است.

دولت نیز برای کمک بیشتر به حال اقشار کم درآمد تحت پوشش این سازمان‌ها امسال این اعتبار را از ۴۰میلیارد تومان به ۸۰میلیارد تومان افزایش خواهد داد تا این سازمان‌ها با رشد دو برابری سهمیه خود افراد بیشتری را به بانک مسکن برای دریافت این تسهیلات معرفی کنند، اما خبرها حاکی از این است که تنها کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی موفق به دریافت این تسهیلات آن هم در حد بسیار ناچیزی شده‌اند.

رییس اتحادیه املاک: مصوبه‌ها قبل از اجرا اعلام نشود

مصطفی قلی خسروی، رییس اتحادیه املاک تهران در مورد افزایش اجاره‌بهای مسکن به دلیل انتشار اخبار اعطای وام ۳میلیون تومانی ودیعه مسکن گفت: متاسفانه در کشور برخی از مصوبه‌ها قبل از اینکه قابلیت اجرایی داشته باشند از سوی مقامات مسوول در رسانه‌ها اعلام می‌شود و موجب تاثیرگذاری بر روی قیمت‌ها می‌شوند.

وی افزود: انتشار خبر پرداخت وام‌های ۳میلیون تومانی و ودیعه مسکن به اقشار خاص جامعه (کمیته امداد، بهزیستی، بنیاد امور ایثارگران و...) موجب شد تا نرخ اجاره‌بهای مسکن یک بار در زمان انتشار خبر، یک بار در زمان انتشار جزئیات مصوبه و یکبار نیز در زمان اجرا شدن مصوبه مزبور افزایش یابد.

وی تصریح کرد: برخی اخبار مربوط به بخش مسکن موجب می‌شود تا این بخش با بحران مواجه شود و حداقل ۱۷۰فرصت شغلی مرتبط با ساخت و ساز مسکن از بین برود.

عدم پرداخت وام‌های ۳میلیون تومانی اجاره‌بها را افزایش داد

حسین نوش‌آبادی عضو کمیسیون عمران مجلس نیز می گوید که متاسفانه اعلام پرداخت وام‌های ۳میلیون تومانی ودیعه مسکن از سوی دولت و عدم پرداخت حداقل ۹۰درصد این وام‌ها به افراد نیازمند موجب شده تا جو افزایش کاذب اجاره‌بهای مسکن بیش از پیش نمود پیدا کند.

وی افزود: اگر مشاوران املاک ساماندهی شوند، می‌توان به نظام‌مند کردن قیمت مسکن و به حداقل رساندن اجاره‌بها امیدوار شد.

وی اظهار کرد: طرح جامع مسکن که یک سند راهبردی برای حل مشکل مسکن در کشور و خانه‌دار کردن طبقات ضعیف جامعه و اقشار کم درآمد تهیه شده، می‌تواند در کنترل قیمت مسکن و نظام‌مندکردن و به حداقل رساندن اجاره‌بهای مسکن مفید باشد.

افزایش اجاره‌بها به دلیل رشد قیمت مسکن است

حمید ماجدی مدیر گروه مقطع دکترای شهرسازی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد نیز معتقد است: افزایش اجاره‌بهای مسکن طی دو ماه گذشته برای جبران عقب ماندگی میزان خرید و فروش مسکن نسبت به رشد قیمت مسکن طی چهار ماه گذشته بوده است و افزایش اجاره‌بهای مسکن در تهران در حال جبران کردن عقب‌ماندگی خود نسبت به رشد قیمت مسکن است، چرا که قیمت مسکن در طی چهار ماه گذشته افزایش قابل ملاحظه‌ای یافته و دارندگان مسکن متناسب با این جریان رشد، اجاره‌بها را افزایش داده‌اند.

ماجدی با بیان اینکه افزایش قیمت زمین، مصالح زمین و نیروی انسانی موجب افزایش قیمت مسکن در چند ماه گذشته شد،‌ گفت: ساخت‌و‌ساز مناسب و عرضه زمین ارزان‌قیمت می‌تواند قیمت مسکن و اجاره‌بها را متعادل کند.

عدم تحقق برنامه های دولت قیمت و اجاره‌بها را افزایش داد

محسن وثوقی، عضو اتحادیه مشاورین املاک تهران گفت: عدم پرداخت وام‌های ۱۰میلیون تومانی خرید مسکن و ۳میلیون تومانی ودیعه مسکن موجب شد تا علاوه بر شوک منفی که همانا افزایش قیمت‌های مسکن و اجاره‌بها بود مجددا بخش مسکن را پس از یک دوره رونق نسبی وارد رکود کند. بنابراین باید اذعان کرد که عدم تحقق وعده‌های دولت برای خارج کردن بخش مسکن از رکود از یک سو و افزایش یکباره قیمت مصالح ساختمانی و مسکن از سویی دیگر موجب افزایش قیمت و اجاره‌بهای مسکن شده است.

وی با بیان اینکه خرید و فروش مسکن در ماه جاری دچار رکود شده است، اظهار کرد: افزایش قیمت مصالح ساختمانی، افزایش ۵۰ درصدی دستمزد حقوق کارگران و وعده‌های عملی نشده دولت برای رونق بخش مسکن موجب شد تا قیمت مسکن که طی سه سال گذشته رشد چندانی نداشت امسال یکباره افزایش یابد.

اقدام دولت و مجلس برای کنترل اجاره‌بها

حسن فرید اعلم، استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز گفت: بازار نابسامان مسکن از یکسو و عدم ثبات اقتصادی از سوی دیگر موجب شده تا بسیاری از سازندگان مسکن بهترین راه برای به دست آوردن سود سرشار را خرید مسکن و اجاره آن با قیمت‌های گزاف به افراد نیازمند بدانند.

وی افزود: وضعیت نه چندان مناسب تولید در کشور موجب شده تا بسیاری از سرمایه‌گذاران به جای انتقال سرمایه‌های خود به بخش تولید، نقدینگی خود را صرف ساخت‌و‌ساز کرده و به دلیل عدم رونق خرید و فروش مسکن، واحدهای مسکونی خود را با قیمت‌های بالایی اجاره ‌دهند. وی اظهار کرد: با توجه به رشد روزافزون قیمت مصالح ساختمانی و آهن‌آلات در کشور به نظر می‌رسد قیمت مسکن و زمین روز به روز افزایش بیشتری یافته و افزایش اجاره‌بها نیز سرعت بیشتری پیدا کند.

وی ادامه داد: دولت برای اینکه از روند صعودی بیش از حد قیمت زمین و مسکن جلوگیری کند، باید لایحه‌ای را به مجلس ارائه کند که براساس آن خرید زمین و مسکن به هر تعداد و میزانی محدود شود.