غنیمی‌فرد: خریداران به دنبال نفت با کیفیت نیستند

به‌گفته مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران تغییرات قیمت انواع نفت خام در قیاس با ثابت ماندن قیمت فرآورده‌های مانند نفت کوره، سبب کاهش خرید نفت خام‌های سنگین در بازارهای جهانی، به ویژه منطقه خلیج فارس شده است. دکتر حجت‌ا... غنیمی‌فرد در گفت‌وگو با شانا تصریح کرد: کشورهای خاور دور از جمله ژاپن، با در نظر گرفتن اقتصادی بودن خرید و حمل و نقل دریایی نفت‌خام‌های بسیار شیرین و سبک غرب آفریقا در قیاس با نفت خام‌های منطقه خلیج‌فارس، از میزان خرید نفت خام از این منطقه کاسته‌اند. وی توضیح داد: در شرایطی که قیمت‌های جهانی نفت خام، افزایش قابل توجهی یافت، سطح قیمت‌های نفت کوره که از نفت‌خام‌های سنگین به دست می‌آید، تغییر چندانی نداشت، در نتیجه بخش عمده‌ای از نفت کوره تولید شده در پالایشگاه‌های خاور دور، از جمله ژاپن، در هفته‌های گذشته، ذخیره شده است و این کشورها با در نظر گرفتن شرایط بازار، به استفاده از نفت خام‌هایی که فروش فرآورده‌های نفتی حاصل از آنها آسان‌تر و به صرفه باشد، تمایل بیشتری دارند.

وی یادآور شد: میزان قابل توجهی از ظرفیت پالایشگاهی ژاپن، برای دریافت نفت‌خام‌های سنگین و ترش طراحی شده است و این کشور به عنوان سومین مصرف‌کننده نفت جهان پس از آمریکا و چین، یکی از مصرف‌کنندگان اصلی این نوع نفت‌خام‌ها به شمار می‌رود.

نشریه الکترونیکی «اویل دیلی»، هفته گذشته به نقل از آخرین آمار رسمی واردات نفت ژاپن اعلام کرد: واردات نفت خام ژاپن از ایران در ژوئن ۲۰۰۶ میلادی در قیاس با زمان مشابه سال گذشته، بیش از ۲۰۰هزار بشکه در روز کاهش یافته و ایران به پنجمین صادرکننده نفت به ژاپن در این ماه، تبدیل شده است.

بر اساس این آمار، ژاپن در ماه ژوئن، روزانه ۱۶۰هزار بشکه نفت خام از ایران وارد کرده است، هرچند تحلیلگران می‌گویند: این میزان بسیار کم است و در ماه‌های آینده افزایش خواهد یافت.

غنیمی‌فرد نیز یادآور می‌شود صادرات نفت خام، به ویژه از کشورهای منطقه خلیج فارس، به طور معمول در سه ماه بهار، به علت کاهش مصرف ناشی از آغاز فصل تعمیرات پالایشگاه‌ها و معتدل بودن هوا در دو نیمکره شمالی و جنوبی، کمتر می‌شود و نفت خام ایران هم از این قاعده مستثنی نیست. وی با بیان این که ماه‌های آوریل، مه و ژوئن، ماه‌هایی است که کاهش مصرف پالایشگاه‌ها و دمای معتدل هوا از مصرف جهانی نفت خام کم می‌کند، پیش‌بینی کرد: میزان نفت خامی که از صادرات ایران به ژاپن کاسته شده است، بر اساس برنامه‌های برداشت خریداران ژاپنی از نفت خام ایران در سه ماه تابستان جبران می‌شود. میانگین واردات نفت خام ژاپن در ماه ژوئن امسال ۳میلیون و ۴۸۰هزار بشکه در روز اعلام شده که ۹/۱۰درصد در قیاس با زمان مشابه سال گذشته کمتر است. در این دوره زمانی، واردات نفت خام این کشور از اندونزی ۲/۳۵درصد، از کویت ۱۷درصد و از عربستان سعودی ۷/۴درصد کاهش یافته است.